Till skillnad från människor, som litar mycket på verbal kommunikation, använder katter en kombination av kroppsspråk, ljud och doftmarkeringar för att uttrycka sig. För att fördjupa banden med din katt, är det viktigt att förstå dessa kommunikationsformer.

Ljudkommunikation

Ljudkommunikationen är betydelsefull även för våra katter, men desto viktigare för oss. Mjauanden kan t.ex. ha olika betydelse beroende på ton, längd och volym. Det kan vara en begäran om mat, en inbjudan att leka, eller ett uttryck för obehag. Katter kan också spinna, tills skillnad mot vissa av våra större kattdjur som i stället kan ryta (men då inte har förmågan att spinna). Det är ofta ett tecken på tillfredsställelse, men katter kan också spinna när de är i smärta, som ett sätt att självtrösta, eller när de vill ha någonting, men då med ett litet annat högre tonläge.

Vill katten inte längre vara med eller till och med är rädd, irriterad eller arg kan den välja att använda sig av fräs, morr eller att de till och med skriker och vrålar.

Skapar sig ett nytt språk och återanvänder ljudkommunikation tillsammans med oss

Något som är specifikt för katter, som inte från början använde ljudkommunikation så mycket i vuxen ålder för positiv kommunikation (snarare för negativ kommunikation), är att de har anpassat sig som våra sällskapskatter och ”återanvänt” kommunikation som inte använts i samma typer av situationer från början, för att kunna kommunicera med oss. Deras kommunikation kan då också vara väldigt individberoende vilket betyder att man kan behöva lära sig vad den specifika katten menar med ett visst ljud.

Katter kommunicerar, precis som vi, med kroppsspråk

Katter kommunicerar, precis som vi, med kroppsspråk och det är även för dem subtilt men mycket uttrycksfullt. De lägger också väldigt stort värde i detta och är mycket duktiga på att hålla koll på de små förändringarna som kan göra stor skillnad för hela kommunikationen. De är då också mycket bättre än vi på denna typ av kommunikation och det händer att vi här missförstår varandra eller att vi inte riktigt ser de förändringar som sker i kattens kroppsspråk.

Kattens generella hållning, svansens rörelse och öronens och ögonens position kan säga mycket om kattens sinnestillstånd och vad den vill att vi ska veta.

Viktigaste kommunikationen via dofter och feromoner

Katters kommunikation sträcker sig långt bortom det mänskliga örat. I djurriket är doft ett av de mest effektiva sätten att förmedla information, och katter är inget undantag. Genom dofter kan katter markera sitt territorium, visa sin reproduktiva status och även uttrycka sin känslomässiga disposition. För att förstå din katt bättre, är det värt att utforska hur de använder dofter för att interagera med världen omkring dem.

Hur kommunicerar de via dofter och feromoner?

Katter kan kommunicera via dofter och feromoner på flera sätt:

Att stryka sig mot saker, personer och andra katter

Katter har feromonkörtlar runt ansiktet och på flera andra ställen på kroppen och när de gnuggar sitt huvud mot objekt eller personer, överför de sin unika doft. Detta markerar objektet som "känt" eller "säkert" och hjälper katten att känna sig mer hemma i sin omgivning.

Att klösa

När katter klöser på ytor, lämnar de både en visuell markering och en feromon-/doftmarkering från tidigare nämnda körtlar i tassarna. Detta signalerar till andra katter att detta är deras territorium.

Urin och avföring

Katter kan använda urin och ibland avföring för att markera sitt territorium. Urinmarkering är vanligare hos okastrerade hanar men kan förekomma hos alla katter, speciellt om de känner sig stressade eller hotade.

Att förstå katters kommunikation generellt ger oss en större förståelse för katter i det stora hela men ger oss också möjligheter till att lära känna vår katt på en helt ny nivå. Genom kunskap om de likheter och skillnader som finns mellan människors och katters kommunikation kan vi lättare sätta oss in i deras behov.

Kräver tid, tålamod och observation

Att förstå din katts kommunikation kräver tid, tålamod och observation. Varje katt är unik med sina egna preferenser och uttryckssätt. Genom att investera tid i att lära känna din katts kommunikationsstil, kan du skapa en djupare och mer meningsfull relation med din fyrbenta vän. Detta möjliggör inte bara en bättre samvaro, utan skapar också en tryggare och mer tillfredsställande miljö för både dig och din katt.

Katter har mycket att säga

För den som är villig att lyssna, har katter mycket att säga. De kanske inte använder ord, men med lite insikt och förståelse, kan vi lära oss att förstå deras unika språk och därmed berika våra liv och våra katters liv.

Få tips och råd av en kattbeteenderådgivare

I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem.

Boka beteenderådgivning