"Katten är inte ett flockdjur vilket är bra att veta innan du skaffar en katt till eller om du har fler än en katt hemma."
Vissa får höra att en katt inte får vara ”själv”, men vad innebär ”själv” i det här fallet och vad vill katten egentligen? Det kan vara allt från förslag på hur man ska lösa sin katts tristess, till hur det ska lösa problematiska beteenden och till och med att det helt enkelt skulle vara ett måste!
Katten, en solitär varelse
Katten är, till skillnad mot andra domesticerade djur, en solitär varelse och härstammar alltså inte från ett grupplevande djur. Den lever i naturen själv, är skapt för det och trivs med det. Detta innebär att våra tamkatter är väldigt självständiga och litar i första hand på sin egen förmåga att klara sig och kanske heller inte är intresserade av att dela sitt liv med någon annan katt, även om de kan tänka sig att bo med andra katter så länge omständigheterna är goda.
Anpassningsbar – En för- eller nackdel?
Katter är också väldigt anpassningsbara och tar många gånger vad de får, både i form av mat, revir och sällskap, även om det kanske inte är det de skulle föredra. Det gör dock att vi kanske inte inser att de skulle vilja ha något annat eller inte förstår vad de egentligen vill ha. Med en vetskap om vad de helst skulle önska kan vi hjälpa dem i detta och anpassa vårt liv efter deras önskemål i större mån, för att göra dem så glada och nöjda som möjligt!
Att anpassa sig är inte samma sak som att aktivt vilja ha något
Som sagt så kan våra katter tänka sig att bo tillsammans med andra katter om omständigheterna är goda och de anpassar sig efter sin lott, men det betyder inte att katten skulle må bättre av att ha en annan katt som sällskap eller vilja ha en sambo. Många gånger är det nog ett ärligt missförstånd som gör att vi tror att det är en kattkompis som vår katt vill ha eftersom vi känner och får höra att sällskap vore bra för vår katt, eftersom det verkar som att det är sällskap den söker av oss. Men det är just VÅRT sällskap katten söker.
Katten vill ha mer av dig
Katten vill framför allt ha mer utav dig, inte en annan katt. Våra katter har med domesticeringen blivit mer sociala över lag, men med oss i första hand. Därför söker de vårt umgänge och mår bra av konsekvent, förutsägbar och positiv interaktion med oss, så pass att det är en av kattens ”5 pelare för en kattanpassad miljö” och ett grundläggande behov för våra tamkatter.
Planera in umgänge och aktivitet
För att din katt ska må bra behöver den alltså inte ha en kattkompis, men den behöver att du ger den uppmärksamhet på ett sätt som den uppskattar och att ni leker tillsammans. Det svåra här är att det oftast inte blir en genväg att skaffa en annan som ska bli kattens lekkompis. Katten vill att du ska vara det!
Planera därför in daglig tid där du kan aktivera din katt med lek, ge den aktivering/jaktliknande möjligheter vid utfodring, gosa med den när den önskar det och ge den möjligheter till aktivering på egen hand. Exempelvis genom en innätad balkong, leksaker som kan finnas framme, att ta in saker att utforska utifrån, platser högt upp i hemmet och fönsterplatser för att kunna ligga och spana, möjlighet att gå ut och möjligheter till jakt med mera.
Tips & råd från kattbeteenderådgivaren
- Din katt behöver kvalitativt sällskap och god aktivering, men det betyder nödvändigtvis inte en till katt!
- Fundera på vad din katt vill ha och behöver, och hur DU kan ge den det.
- Inred ert gemensamma hem för att ge din katt ett bra revir, tillgodose din katts grundläggande behov och ge den de bästa möjligheterna för att trivas i sin hemmiljö.
Ska du utöka familjen med en till katt?
Då är det är viktigt att tänka på hur du introducerar katterna för varandra om du vill behålla en god kattsämja hemma. Här kan du läsa hur om du introduecerar en ny katt
Vanliga frågor om att skaffa en till katt
Är katter flockdjur?
Katten är, till skillnad mot andra domesticerade djur, en solitär varelse och härstammar alltså inte från ett grupplevande djur. Den lever i naturen själv, är skapt för det och trivs med det.
Är det bättre att ha två katter än en?
Din katt behöver kvalitativt sällskap och god aktivering, men det betyder nödvändigtvis inte en till katt!
Är två katter lyckligare än en?
För att din katt ska må bra behöver den ingen kattkompis, men den behöver att du ger den uppmärksamhet på ett sätt som den uppskattar och att ni leker tillsammans.
Vilka kön på katter går bäst ihop?
Både han- och honkatter går bra ihop och det är bara några få beteendeskillnader mellan könen.
Få tips och råd av en kattbeteenderådgivare
I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem.