Varför slickar katten pälsen?
Katten putsar sin päls av olika anledningar men bland annat för att hålla pälsen ren från exempelvis damm, hudavlagringar och parasiter. När katten putsar sig stimulerar den sina hudkörtlar, vars sekret håller pälsen vattentät och ger den ett skikt, som isolerar mot kyla. Är det varmt slickar sig katten för att väta pälsen. Det våta avdunstar och ger en kylande effekt.
Tvättandet en del av socialiseringen
Pälstvättning mellan katter förstärker de sociala banden, både mellan mor och ungar men även mellan vuxna katter. När katten stryker med ansikte, sida och svans mot våra ben vill den skapa vänskaplig, fysisk kontakt med oss och vill stärka den sociala gruppen som katten lever i. Samtidigt sker det ett utbyte av doftmarkering med människan.
Vill lukta katt igen
När man haft närkontakt med katten genom lek och kel, går katten ofta undan för att slicka sig. Dels för att lägga pälsen till rätta, vilket den är noga med. Men också för att vi givit katten vår doft som döljer kattens egen. Genom pälsslickandet återfår katten den egna lukten.
I kattens värld är lukter och odörer viktiga signaler, till skillnad från våra människors liv som domineras av visuella signaler såsom kroppsspråk.
Katt som slickar överdrivet mycket
Om en katt slickar sig mer frenetiskt och tvångsmässigt, till och med så mycket att pälsen lossnar, då bör orsaken utredas. Det finns många olika orsaker. Överdrivet slickande kan också bero på att katten är understimulerade eller stressad och slickar sig intensivt för att lunga ner sig. Det blir lätt en ond cirkel som behöver brytas genom att först ta reda på vad grundproblemet är.
Vad är Felin Hyperestesi syndromet?
Felin Hyperestesi syndromet kännetecknas av ryckningar i huden. Katten brukar framför allt slicka och bita på sin svans. Katten kan också få som plötsliga anfall, uppröras och springa frenetiskt runt i hemmet. Felin Hyperestesi syndromet är sällsynt men förekommer bland katter i alla åldrar. Misstänker du att din katt drabbats av Felin Hyperestesi bör du kontakta din veterinär som kan undersöka bakomliggande orsaker.
Om katten ändrar sitt beteende
Om katten ändrar sitt beteende, exempelvis genom att börja slicka på sig själv ovanligt mycket eller kanske inte tvättar sig alls, är det alltid bra att kontakta veterinär för att utesluta eventuella bakomliggande sjukdomar. Är katten frisk så kan beteendeförändringen ha en psykisk orsak, exempelvis stress. Då kan det vara bra att kontakta någon som är kunnig gällande kattbeteende.
Vanliga orsaker till att katter slickar bort sin päls på buken:
- Allergi
- Klåda eller irritation i huden
- Psykiska orsaker som stress eller oro
- Parasitangrepp
- Smärta i bukhålan
- Understimulerad
Vanliga frågor om varför katten slickar pälsen
Varför slickar katten sig?
Katten putsar sin päls av flera olika anledningar men bland annat för att hålla pälsen ren från exempelvis damm, hudavlagringar och parasiter.
Varför slickar katter bort sin päls?
Vanliga orsaker till att katter slickar bort sin päls är allergi, klåda eller irritation i huden, psykiska orsaker som stress eller oro, parasitangrepp, smärta i bukhålan och att katten är understimulerad.
Varför slickar min katt på tyg?
Att slicka på ylle/ull är ett beteendeproblem som kan förekomma hos innekatter. Katten äter då textilier redan som kattunge, ofta vid 2-8 månaders ålder. Ofta är det ull, ylle och fårskinn som katten slickar och tuggar på.
Varför har min katt slutat slicka sig?
Om din katt slutat putsa sig är det alltid bra att kontakta veterinär för att utesluta eventuella bakomliggande sjukdomar.
Vad är Felin Hyperestesi syndrom?
Felin Hyperestesi syndromet kännetecknas av ryckningar i huden. Katten brukar framför allt slicka och bita på sin svans. Katten kan också få som plötsliga anfall, uppröras och springa frenetiskt runt i hemmet.
Vad är PICA syndromet?
PICA syndromet kännetecknas av katter som väljer att äta av icke ätbara material. PICA syndromet förekommer oftare hos orientaliska raser.