Varför blir katter åksjuka?
Likt människor kan även katter bli åksjuka. I innerörat finns ett balansorgan och vid transport i bil, buss, tåg, flyg eller annat fordon störs organet och katten kan bli desorienterad, vilket kan orsaka åksjukesymtom.
Symtom på åksjuka hos katt
- Kräkningar
- Dreglande
- Slöhet
- Överdrivet jamande/ylande
- Slickande/smackande med munnen
Kan jag förebygga åksjuka hos katt?
- För att förhindra att din katt drabbas av åksjuka är det bra att börja träna bilåkning i tidig ålder. Det är bra att börja vänja katten vid transportburen, bilen och bilfärder över lag. Börja med att träna i en stillastående bil, sedan kan du börja åka kortare sträckor för att sedan öka upp till allt längre resor.
- Servera inte någon mat i anslutning till färden, men katten bör ha tillgång till friskt vatten.
- Vid svårare fall av åksjuka kan en veterinär skriva ut receptbelagda läkemedel. Det finns även receptfria alternativ du kan använda dig av, t.ex. feromonlösningar som verkar lugnande för katten.
- Planera resan i förväg så ni inte behöver stressa iväg och därmed även stressa katten. Stress och ångest kan förstärka åksjukesymtomen.
När katten inte kan följa med på semestern
För katter som mår dåligt av att åka bil eller av andra anledningar inte kan följa med finns det andra lösningar. En släkting eller en granne kan vara en bra lösning, som ett par gånger dagligen sköter kattens toalåda, mathållning, pälsvård och framför allt håller katten sällskap. Att tidvis ha radion på/eller tala in ett band med ägarens röst och som spelas upp då och då, kan minska en eventuell ensamhetskänsla.
Andra alternativ kan vara att katten får vistas hemma hos någon du känner i dennes bostad, eller inkvarteras på ett välrenommerat kattpensionat, som man gärna tidigare gjort ett besök hos.