Lista över saker att ha hemma till kattungen
- Transportbur
- Matskålar, aktiveringsmatskålar, matpussel
- Vattenskålar
- Kattlådor med doftfritt strö
- Kattbäddar
- Klösmöbler/-brädor
- Kattleksaker
- Ev. pälsvårdssaker och klosax
Först när kattungen är redo att lämna sitt lilla område och söker sig till dig erbjuder du den kel och lek, säger beteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt.
Så förbereder du dig inför att din kattunge flyttar in
Om kattens saker (se listan ovan) är på plats i samband med att din kattunge flyttar in möjliggör du för din kattunge att hitta och göra rätt på en gång. Om du till exempel inte vill att den ska klösa på en möbel eller gardinerna måste du se till att ge den bra klösmöbler på lämpliga ställen från början. Då ökar chansen att kattungen väljer ”rätt”.
Katter är också ofta väldigt duktiga på att hitta rätt plats att uträtta sina behov, men om du vill vara säker på att kattungen väljer rätt plats och blir ordentligt rumsren är det viktigt att erbjuda en ren, stor kattlåda på en lämplig och lugn plats i hemmet . Som med alla viktiga resurser för en katt är det också bra om du erbjuder en per katt plus en extra. Alltså som minst 2 kattlådor även om du bara har en katt. Det gör det enklare för dig att hålla kattlådorna rena på en nivå som katten tycker om och ger den alternativ om det skulle ha svårt att komma till den ena lådan av någon anledning (till exempel om badrumsdörren är stängd när det tränger på).
Kattsäkra – Så förbereder du så att hemmet är säkert för kattungen
Tänk också på att göra hemmet säkert för kattungen: göm undan sladdar och annat farligt. Lämna heller inte leksaker med snören liggandes när de inte används, då de utgör en säkerhetsrisk, både för att kattungen kan fastna i snöret och för att den kan tugga sönder och svälja det.
Vill du vara säker på att skydda kattungen och dina saker mot skada kan det även vara bra att ta bort känsliga saker såsom prydnadssaker, krukor och dylikt tills kattungen blivit lite äldre. Se också till att inte ha giftiga växter hemma! Det finns många saker som kan vara allt från irriterande för munnen och orsaka salivering till rent livsfarliga och giftiga för katter.
Tänk på det här första veckan med din kattunge
Katter ska enligt gällande bestämmelser vara minst 12 veckor gamla innan de flyttar till sitt nya hem, eftersom de då har lärt sig det viktigaste av sin mamma och sina kullsyskon. När kattungen kommer hem kan det vara lockande att gosa och leka mycket, men låt kattungen lära känna sitt nya hem först. Förbered ett separat rum eller område i förväg, där den har allt den behöver i form av mat, vatten, kattlåda, leksaker och en trygg plats att vila. Låt kattungen utforska det nya hemmet i sin takt.
Prioritera att göra det som din kattunge vill göra för att bygga ett bra band till varandra och lek hellre än kela, då din kattunge inte har lärt känna dig än och kan tycka att det blir lite mycket, lite snabbt.
Kattförsäkring
Vad kostar det att försäkra min katt?
Gosa och lek med kattungen
Närhet är viktigt, särskilt i början. Kattungen är van vid att ligga hos sin mamma och sina syskon och få värme och trygghet. Låt den dock först bli trygg med dig och själv välja när den vill ha kel. Kattungar är väldigt lekfulla – planera därför in flera tillfällen dagligen där kattungen får leka med låtsasbyten . De övar på sina jaktfärdigheter genom lek. Undvik dock att erbjuda dina egna fingrar eller tår som leksak. Det är inte lika kul eller lämpligt när katten vuxit upp!
Om kattungen biter
Kattungen lär sig mycket om hur hårt den kan bita under lek med sin mamma och sina syskon. Speciellt under perioden då den får nya tänder kan många tycka att kattungen biter oss människor lite för hårt. Det är viktigt att inte straffa katten eller skrämma den med höga ljud. Bli i stället passiv (inte så rolig att leka med) och ge kattungen en leksak att bita och leka med i stället. Så småningom kommer du antagligen också märka att dessa situationer inträffar vid vissa tider på dagen (då katten skulle ha jagat om den var ute). Försök därför att ligga före din katt och erbjuda lek vid just dessa tider, där katten kan underhålla sig själv och få leva ut sin jaktinstinkt.
Uppfostran av kattungen
Om du har några områden där du vill sätta gränser för din katt är det viktigt att undvika att straffa katten då det kan förstöra relationen mellan er. I straff ingår även att stänka/spruta vatten på katten eller att skälla på den. Försök i stället komma fram till varför kattungen gör det du inte vill och fundera på vad du hellre vill att den gör. Hoppar till exempel kattungen upp på köksbänken? Anledningen kan vara att det ibland finns mat där och att katter gillar att vara högt uppe. Lösningen kan då vara att ordna en upphöjd plats i närheten, där katten kan vara. Se också till att det inte finns mat på köksbänken, samtidigt som du belönar katten med godsaker där du vill att den ska vara. Katter gör det som lönar sig!
Vanliga frågor om första tiden med kattunge
Var ska kattungen sova första natten?
Låt kattungen få ett begränsat utrymme hemma den första tiden för att den inte ska bli överväldigad av allt nytt. Se dock till att du har möjlighet att sova i samma rum som kattungen. Se till att katten har möjlighet att sova någon annan stans än i din säng exempelvis i en kattbädd, kattmöbel eller garderob.
Vad ska man tänka på när man får hem en kattunge?
Tänk på att se till att ha allt nödvändigt hemma innan kattungen flyttar in så den har möjlighet att hitta rätt från start och se till att ge den tid och utrymme att vänja sig vid dig och den nya miljön.
Hur länge ska man vara hemma med en kattunge?
Det finns inga särskilda regler eller rekommendationer för detta, som det finns för hundar, eftersom katter inte behöver rastas och ensamhetstränas på samma vis. Kattungar vill dock inte vara ensamma allt för länge och behöver sällskap, lek och tillsyn dagligen. Planera därför gärna in ledighet, eller som minst hemmajobb, när din katt flyttar in och en period därefter för att kunna tillgodose din nya katts behov.
Hur lång tid tar det för en kattunge att vänja sig vid nytt hem?
Det är mycket individuellt hur lång tid det tar för en katt att vänja sig vid sitt nya hem, men du får räkna med att det tar i alla fall några veckor innan de känner sig mer som hemma.
Få tips och råd av en kattbeteenderådgivare
I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem.