Mellan 70-91 % av alla kattungar som föds överlever fram till avvänjningen. Majoriteten av de kattungar som inte överlever är dödfödda eller dör under sina första levnadsdagar.
Förlossningskomplikationer hos katter
Svåra förlossningar är en relativt vanlig orsak till kattungedödlighet. Komplikationer under förlossningen kan leda till att kattungar föds döda eller inte överlever de första timmarna. Det är viktigt att vara uppmärksam på tecken på komplikationer under kattens förlossning och att snabbt söka veterinärhjälp vid behov.
Missbildningar
Inre missbildningar kräver en obduktion för att man ska kunna ställa diagnos. I en stor engelsk studie föddes kattungar med synliga missbildningar i cirka 14 procent av kullarna. Missbildningar kan vara ärftliga men kan också vara orsakade av yttre faktorer.
Fading Kitten Syndrome
Detta syndrom karakteriseras av att kattungarna är normala vid födseln men sedan blir allt svagare och tynar bort för att slutligen dö. Orsaken till problemet är okänd. Troligen beror ”fading kitten syndrome” på en rad olika faktorer som man ännu inte har kunnat diagnostisera och särskilja.
Infektioner
Infektioner är en vanlig dödsorsak bland kattungar som dör efter fyra dagars ålder. Kattungarna blir mer mottagliga för infektioner om de utsätts för undernäring, inälvsparasiter och högt smittryck i omgivningen.
Om jag misstänker infektion - när ska jag kontakta veterinär?
Om man misstänker att kattungarna har en infektion är det viktigt att man snarast kontaktar veterinär eftersom förloppet kan vara mycket snabbt.
Bakterieinfektioner
Bakterieinfektioner förebyggs genom god hygien, att inte utsätta kattungarna för faktorer som kan försämra deras immunförsvar och ibland kan man desinficera navelsträngen vid födseln. Om man misstänker att kattungar dör på grund av bakterieinfektioner bör de obduceras så att en korrekt diagnos kan ställas. Kattungar med en allmän bakterieinfektion (sepsis) kan visa olika symtom, till exempel kontinuerligt skrikande, magsmärtor, svullen och missfärgad navelregion samt uttorkning. Kräkningar och diarré kan också förekomma. Prognosen är tyvärr dålig även om behandling sätts in.
Virusinfektioner
Virus kan spridas genom direktkontakt med infekterade katter eller indirekt genom kattlådor, mat- och vattenskålar samt kläder och skor. För att förebygga infektioner är det viktigt att vaccinera sina katter regelbundet och upprätthålla god hygien.
Luftvägsinfektioner och ögoninfektioner som orsakas av virus i det så kallade kattsnuvekomplexet är ganska vanliga hos kattungar.
Katter kan utsöndra virus utan att själva visa några symtom, och i vissa fall kan de bli kroniska smittbärare. Kroniska smittbärare förekommer till exempel när det gäller virus i kattsnuvekomplexet och kattens coronavirus (FCoV).
Kattungar känsligare för parasiter
Kattungar med outvecklad immunitet är känsligare än vuxna katter och kan bli allvarligt sjuka av Toxoplasma gondii. Man kan dock skydda kattungar från smittan genom att undvika att låta honkatten eller kattungarna äta obehandlat kött.
Felin neonatal isoerytrolys (FNI)
Katter har tre olika blodgrupper, A, B och AB. En honkatt med blodgrupp B, som parats med en hane med blodgrupp A, kan föra över antikroppar till kattungarna via råmjölken de första 16- 24 timmarna. Dessa tas upp i ungarnas tarm och går ut i blodet. Om ungen har blodgrupp B kan de röda blodkropparna angripas som faller sönder. Ungar kan dö utan symtom, typiska symptom är annars svaghet, gulsot och prognosen är mycket dålig. Lindrigt drabbade ungar som överlever kan få svanstippsnekros. Felin neonatal isoerytrolys kan förebyggas genom att förhindra riskabla parningar via blodtypning av föräldradjuren eller genom att förhindra kattungarna att dia råmjölk det första dygnet.
Immunförsvaret vid 3-4 veckors ålder
Vid tre till fyra veckors ålder är immunförsvaret som sämst då antikropparna från modern har minskat till låga halter innan kattungarnas egen antikroppsproduktion har kommit i gång ordentligt. Honkatten bildar antikroppar mot de smittämnen som finns i den miljö hon vistas i. Av den anledningen är det viktigt att honkatten får vistas i den miljö som kattungarna kommer att födas i en tid före förlossningen. Hennes immunförsvar hinner då bilda antikroppar som ger ett skydd mot smittrycket i den aktuella omgivningen.
Varför diar inte min nyfödda kattunge?
En nyfödd kattunge behöver komma i gång och dia eftersom den behöver vätska för att få i gång blodcirkulationen. Råmjölken är dessutom rik på antikroppar och bidrar till att stärka kattungens immunförsvar. Se till att hålla kattungen varm och torr. Om kattungen inte är varm går energin som den får i sig åt till att få upp värmen. Om kattungen inte är uppenbart dålig kan du i första hand prova att lägga den intill mamman och försöka få den att dia. Kattungar som har blivit nedkylda kan inte tillgodogöra sig näring innan de blivit uppvärmda igen och en uttorkad kattunge kan behöva dropp för att klara sig.
Vanliga frågor om dödlighet hos katt
Vad kan orsaka att en kattunge föds död?
Svåra förlossningar är en relativt vanlig orsak till kattungedödlighet.
Vilka är de vanligaste orsakerna till dödlighet hos kattungar?
Infektioner, förlossningskomplikationer, medfödda defekter och näringsbrist är de vanligaste orsakerna till dödlighet hos kattungar.
Vad ska jag göra om min kattunge verkar slö och svag?
Kontakta veterinär om din kattunge verkar slö och svag. Förloppet kan gå åt fel håll väldigt fort.
Hur kan jag förebygga infektioner hos mina kattungar?
Förebygg infektioner genom vaccinationer, avmaskning, god hygien och förhindrande av smittspridning.
Vilka tecken kan indikera att en kattunge är sjuk?
Symtom som slöhet, dålig aptit, diarré, andningssvårigheter, och onormal viktökning eller viktminskning.
Vad ska jag göra om en kattunge verkar inte växa som den ska?
Kontakta veterinär om din kattunge inte verkar växa som den ska.