Kort fakta om Somali
Storlek: Ca 30-35 cm
Medellivslängd: Mellan 12-16 år
Vikt: 3-5 kg (fullvuxen hane 4-5 kg och fullvuxen hona 3-4 kg)
Färg: Viltfärg,sorell, blå, fawn, svart silver, sorrel silver, blå silver, fawn silver
Egenskaper: Aktiv, social och intelligent
Ursprungsland: USA
Var kommer Somalin ifrån?
Somali är en ras som har sitt ursprung i USA och är en syskonras till abessinier. Det som skiljer somali från en abessinier är pälslängden. Rasen utvecklades på 1960-talet när långhåriga kattungar började dyka upp i Abessinier-kullar. Dessa långhåriga katter blev snabbt populära och erkändes som en egen ras under namnet Somali.
Somalins temperament – Stark jaktinstinkt och en problemlösare
Somali är känd för sitt aktiva och lekfulla temperament. Rasen är mycket social, älskar att få uppmärksamhet, hålla sin ägare sällskap i olika vardagssysslor och följer gärna med på äventyr utomhus i sele och koppel.
Somalin har en tydlig jaktinstinkt och älskar att jaga, både inomhus och utomhus. Rasen går att ha som innekatt men kräver då gott om utrymme för lek och spaning. Om du planerar att köpa en Somalikatt är det viktigt att du är bered på att ge den uppmärksamhet, sällskap och aktivering som den kräver.
Så skapar du en trivsam hemmiljö för katten
Träning och aktivering av Somali
Somalin är en intelligent ras som ofta lär sig ofta att öppna dörrar, skåp eller lådor. Med lite träning lyssnar de även på inkallning och kan ofta lära sig att apportera. Här ger kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt sina tips på aktiverings- och träningstips till dig och din Somali katt.
Träning av tricks
Intelligenta katter kan behöva support med vad de lär sig för att inte hitta på bus och hyss i stället för att lära sig saker som vi kanske hellre vill att de lär sig. Därför kan det vara av vikt att engagera sig i sin katts träning och öva på roliga tricks tillsammans genom till exempel klickerträning. Att hitta en motivator i form av en rolig belöning (t.ex. gott godis, mat eller leksaker) kan vara viktigt då en katt inte är omöjlig att lära på något sätt, men kanske inte jobbar lika mycket för vår uppskattnings skull som en hund.
Erbjud aktivering via mat
Alla katter måste äta, oavsett ras, vilket innebär att aktivering via jakt av maten är ”gratis” aktivering och det kan behövas då Somalins aktivitetsbehov i regel är stort. Det kan vara så enkelt som något som kallas för ”scatter feeding”, alltså att maten sprids ut hemma på olika platser för katten att leta efter/hämta, eller använd dig av aktivitetsskålar eller matpussel. En viktig del i det kan dock vara att slopa den vanliga matskålen med fri tillgång till mat, då din Somali annars kan känna att den inte behöver anstränga sig.
Apportera leksaker
Många Somalis verkar också gilla att apportera leksaker vilket gör att de kan ha en förkärlek för att springa efter leksaker som kastas. Försök gärna hitta en lämplig storlek på sak att kasta så de har möjlighet att bära med sig den tillbaka till dig. Om din Somali skulle gilla detta kan du också passa på att lära in ett kommando för apportering.
Gå på promenad eller tillhandahåll utevistelse
Eftersom de ofta är nyfikna är det inte omöjligt att de kan tänka sig att göra sin ägare sällskap på koppelpromenader. Vänj dem successivt vid sele och koppel innan de långsamt introduceras till sin närliggande utomhusmiljö. Undvik dock ”kattryggsäckar” för katter att transporteras i då de inte är lämpligt dimensionerade och ej tillräckligt ventilerade eller skyddade. Vissa katter nöjer sig dock inte med att bara vara ute med oss och kan i stället önska att själva få utforska sin närliggande hemmiljö genom utevistelse.
Somalins utseende och storlek
Somali är en medelstor kattras med en smal och muskulös kroppsbyggnad. De har ett kilformat huvud med stora, mandelformade ögon som kan vara i olika färger. Deras mest utmärkande drag är den halvlånga, silkeslena pälsen som har en karakteristisk "tickad" färg, vilket innebär att varje hårstrå har flera färgband. Deras svans är buskig och påminner om en rävs svans.
Somalins päls
Somali har halvlång, mycket mjuk, silkeslen päls som är lätt att sköta och skön att klappa. Pälsen är extra riklig runt halsen vilket bildar en krage och på bakbenen har rasen också extra päls som gör att det ser ut som byxor. Pälsen utvecklas långsamt.
Somali färger och färgindelning
Somali kan ha flera olika färger, inklusive röd, blå, fawn och sorrel. Deras pälsfärger är ofta kombinerade med den karakteristiska "tickade" färgen, vilket innebär att varje hårstrå har flera färgband.
20 vanligaste kattnamnen på Somalikatter
Letar du inspiration på kattnamn till din Somali eller är du bara nyfiken på vad andra döper sina Somalikatter till? Här listar vi de 20 vanligaste kattnamnen på Somalikatter som är försäkrade i Agria 2024.
Kattnamn Somali hona
- Luna
- Alice
- Mimmi
- Zelda
- Bella
- Disa
- Hera
- Jackie
- Lilo
- Lily
Kattnamn Somali hane
- Blixten
- Simba
- Alfred
- Aston
- Bosse
- Charlie
- Dino
- Felix
- Findus
- Frank
Skötsel av Somali
Somali kräver relativt lite pälsvård på grund av sin silkeslena päls. Regelbunden borstning hjälper till att hålla pälsen i gott skick och minskar risken för tovor och hårbollar. Det är också viktigt att hålla deras tänder rena och att regelbundet kontrollera deras öron och klor.
Somali-kattungar
Somali-kattungar är mycket aktiva och nyfikna från en tidig ålder. De växer snabbt och når ofta sin fulla storlek vid omkring ett års ålder. När du köper en Somali-kattunge, se till att den är veterinärbesiktigad, vaccinerad och avmaskad. Du bör också få instruktioner om framtida vaccinationer och avmaskningar samt skötselråd.
Tips & råd för dig som vill köpa katt
Vanliga frågor om Somali
Vad kostar en Somali?
En Somali kostar vanligtvis mellan 8 000 – 12 000 kr.
Hur gammal blir en Somali?
Somali blir ofta mellan 12 till 16 år gammal, men kan såklart bli både yngre och äldre beroende på individ.
Hur stor är en Somali?
Somali är en medelstor kattras med en smal och muskulös kroppsbyggnad.
Somali försäkring
Vad kostar det att försäkra min Somali?