Kort fakta om Sibirisk katt
- Medellivslängd: Kan bli uppåt 15 år.
- Vikt: 4-7 kg (fullvuxen hane 5-7 kg och fullvuxen hona 4-5 kg)
- Färg: Sibiriska katter kan ha en mängd olika färger och mönster, inklusive solid, tabby och sköldpadd.
- Egenskaper: Kärleksfull, social och nyfiken
- Ursprungsland: Ryssland
Var kommer Sibirisk katt ifrån?
Sibirisk katt har sitt ursprung i Ryssland. Den har funnits i Sibirien i flera hundra år och har anpassat sig till det kalla klimatet med sin långa, tjocka och vattenavstötande päls. Rasen erkändes officiellt i Europa på 1980-talet och har sedan dess blivit populär över hela världen (tillsammans med syskonrasen Neva Masquerade).
Den Sibiriska kattens temperament
Sibirisk katt är känd för sitt vänliga, aktiva och kärleksfulla temperament. De är oftast ganska pratglada och trivs bäst i sällskap med människor och andra djur. Deras aktiva natur gör dem till utmärkta sällskapsdjur, och de är ofta mycket tillgivna och lojala mot sina ägare. Den sibiriska katten är för ovanlighetens skull oftare förtjusta i vatten till skillnad från andra kattraser och bättre anpassade till en miljö och ett klimat med regn och snö.
Sibirisk katts utseende
Sibirisk katts främsta kännetecken är deras tjocka, vattenavvisande päls och deras uttrycksfulla ögon. Det är en medelstor till stor kattras med en muskulös kroppsbyggnad, kraftig hals, runda tassar och en fyllig svans. De har ett brett huvud med medelstora öron och ögon som sitter relativt brett isär. Deras päls är halvlång och kan komma i flera olika färger och mönster.
Sibirisk katt är en stor kattras såsom Maine Coon och Norsk Skogkatt. Den växer relativt långsamt och det kan ta flera år innan den når sin fulla storlek.
Sibirisk katts päls
Sibirisk katt har en tjock, tät päls som är lätt att sköta trots sin volym. Pälsen har en vattenavvisande ytterpäls och en mjuk underull som skyddar mot kyla. Regelbunden borstning hjälper till att hålla pälsen i gott skick och minskar risken för tovor och hårbollar.
Sibirisk katts färger och färgindelning
Sibirisk katts päls kan ha flera olika färger och mönster. Rasens färger inkluderar solid (enfärgad), tabby (randig) och sköldpadd (oregelbundet färgad med två färger).
Skötsel av Sibirisk katt
Sibirisk katt kräver relativt lite pälsvård trots sin tjocka päls. Men regelbunden borstning hjälper till att hålla pälsen i gott skick och minskar risken för tovor, hårbollar och även mängden löst hår i hemmet. En katt som vant sig vid att bli borstad njuter ofta av denna mysiga stund med sin ägare. Pass även på att känna igenom din katt och titta i ögon, mun, på klor, i öronen med mera, då upptäcker du snabbare om något inte är som det ska.
Träning och aktivering av Sibirisk katt
Kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt ger tips på aktiverings- och träningstips till dig och din Sibiriska katt.
Anpassa leken och leksakerna
Anpassa leksakerna efter individens preferenser, men saker som rör sig snabbt såsom fjädervippor brukar uppskattas och få i gång de flesta katter. Lägg också upp leken i kortare stunder och låt din Sibiriska katt få möjlighet att smyga och planera jakten, utöver att springa efter och fånga leksaken, då det är en minst lika viktig del i leken.
Erbjud aktivering via mat
Alla katter måste äta, oavsett ras, vilket innebär att aktivering via jakt av maten är ”gratis” aktivering. Det kan vara så enkelt som något som kallas för ”scatter feeding”, alltså att maten sprids ut hemma på olika platser för katten att leta efter/hämta, eller använd dig av aktivitetsskålar eller matpussel. En viktig del i det kan dock vara att slopa den vanliga matskålen med fri tillgång till mat, då din Sibiriska katt annars kan känna att den inte behöver anstränga sig.
Erbjud stimulans på andra sätt
Många katter gillar att utforska och vara med när det händer saker hemma och göra oss sällskap, så låt dem gärna göra det när du gör saker i hemmet samt ta in saker för din Sibiriska katt att utforska. Det kan vara så enkla saker som att ta in kottar och grässtrån eller att låta din katt utforska en pappkartong som du fått en leverans i. Erbjud också utkiksplatser och möjlighet att hålla koll på reviret, både ute och inne.
Planera in lek
Även om den Sibiriska katten anses vara en aktiv ras, och man då tänker att den kan roa sig själv, behöver vi engagera oss i att tillgodose lekbehovet. Det kan då vara bra att avsätta tid för detta regelbundet. Det kan behöva finnas alternativ att välja mellan för att hålla leken fortsatt rolig och intressant. För att inte behöva köpa nya leksaker hela tiden kan du rotera de leksaker ni har så att inte alla är tillgängliga hela tiden, för att de ska fortsätta vara intressanta längre.
20 vanligaste kattnamnen på Sibirisk katt
Letar du inspiration på kattnamn till din Sibiriska katt eller är du bara nyfiken på vad andra döper sina till? Här listar vi de 20 vanligaste kattnamnen på Sibirisk katt som är försäkrade i Agria 2024.
Kattnamn Sibirisk katt hona
- Zelda
- Sally
- Selma
- Doris
- Luna
- Maja
- Elsa
- Siri
- Smilla
- Alice
Kattnamn sibirisk katt hane
- Sigge
- Morris
- Bosse
- Simba
- Boris
- Charlie
- Leo
- Harry
- Nisse
- Elvis
Kattungar av rasen Sibirisk katt
Kattungar av denna ras är mycket aktiva och nyfikna från en tidig ålder. När du köper en kattunge, se till att den är veterinärbesiktigad, vaccinerad och avmaskad. Du bör också få instruktioner om framtida vaccinationer och avmaskningar samt skötselråd.
Tips & råd för dig som vill köpa katt
Sibirisk katt försäkring
Vad kostar det att försäkra min sibiriska katt?