Kort fakta om Siames
- Medellivslängd: Mellan 11-13 år
- Vikt: Hane 4-6 kg, hona 2,5-4 kg
- Färg: Pointed (mörkare färg på öron, ansikte, tassar och svans)
- Egenskaper: Social, intelligent och pratsam
- Ursprungsland: Thailand
Var kommer Siamesen ifrån?
Siamesen kommer från Thailand, tidigare kallat Siam, och det sägs att gamla dokument från 1300-talet beskriver en katt som på pricken liknar siamesen. Rasen har därför troligen en historia som går långt tillbaka i tiden. Det tros att siamesen i flera hundra år har varit en exklusiv ras som bodde i Siams buddhistiska tempel och hos den siamesiska kungafamiljen.
Rasen dök första gången upp på en utställning i England 1871, och sedan dess har intresset för siamesen gradvis ökat. Den finns även omnämnd och avbildad i litteraturen sedan slutet av 1700-talet och ses bland annat också i Disneys Lady och Lufsen, där det finns två siameskatter som gör livet riktigt surt för Lady.
Siamesens temperament och beteende
Siamesen är en mycket intelligent, kärleksfull och pratglad katt som går sina egna vägar. Samtidigt är den också mycket social och behöver en del uppmärksamhet. Siamesen blir snabbt uttråkad om den är ensam hemma. Den är ganska aktiv, så hemmet måste ha gott om plats och vara inrett så att den kan utforska och leka.
Siamesen älskar att vistas på höga platser och observera sina omgivningar från en bra utsiktspunkt, som till exempel toppen av en bokhylla. Men om du bjuder in till lek, kel eller annan uppmärksamhet, så kommer den gärna ner, eftersom den älskar att vara nära sin familj och njuter av att mysa och kela. Den är en riktig knäkatt – när det passar den.
Det är en mycket kommunikativ ras som gärna för långa samtal med dig och tydligt berättar om den gillar det du gör. Du måste alltså vara beredd på att det inte är en tyst följeslagare du får här.
Aktivering av siamesen
Siamesen är intelligent och kan därför tränas till många saker. Den kan till exempel lära sig att gå i koppel, lära sig små tricks på kommando och springa agility. Det är alltså bara fantasin som sätter gränser. Det kräver en del tålamod att träna en siames, eftersom det är en mycket självständig ras som gärna vill bestämma själv när och var den ska göra något.
Klickerträning i korta träningspass är en bra träningsteknik för katter. Kom ihåg att träning inte bara kan användas för att lära katten roliga tricks, som att ge "high five", utan också för att lära den praktiska färdigheter som att gå frivilligt in i transportburen eller att få tänderna borstade dagligen.
Rasens höga intelligens ställer också krav på goda möjligheter för mental träning och utforskning. Det måste finnas plats för att katten kan utforska, och samma gamla leksaker duger inte. Rotera därför de leksaker som finns tillgängliga. Du måste även vara uppfinningsrik och kreativ – precis som din katt. Om du inte ser till att aktivera din siames på vettiga sätt, kommer den snabbt att hitta på saker att göra själv – till exempel att problemlösa sig in i skåp och lådor, öppna dörrar, sätta på vattenkranen, gräva i krukväxterna osv.
20 vanligaste namnen på siames
Kattnamn siames hona
- Cleopatra
- Luna
- Mini
- Selma
- Siri
- Astrid
- Bella
- Zelda
- Alice
- Coco
Kattnamn siames hane
- Simba
- Ziggy
- Morris
- Sigge
- Sixten
- Bruno
- Casper
- Fritz
- Louie
- Musse
Siamesens utseende och storlek
Siamesens kropp är slank, muskulös och elegant, vilket ger den ett graciöst och atletiskt utseende. Den har långa ben, en lång svans och ett kilformat huvud med stora, spetsiga öron. Siamesens päls är kort, slät och tätliggande, vilket ger den ett glänsande och slätt utseende.
Den har en karakteristisk färgfördelning som kallas "pointed", vilket betyder att öronen, ansiktet, tassarna och svansen är mörkare än resten av kroppen. Siamesens ögon är alltid djupt blå, vilket är ett av dess mest iögonfallande drag.
Många siameser är skelögda i större eller mindre grad. När de skelande ögonen är medfödda, är det sällan ett problem för katten, och den kan leva ett normalt liv, även om dess syn kanske är lite annorlunda – till exempel kan den ha svårare att bedöma avstånd än andra katter.
Siamesens färger och mönster
Siamesen finns i flera färger och mönster, inklusive:
- Seal point
- Blue point
- Chocolate point
- Lilac point
- Red point
- Cream point
- Tortie point
- Tabby point
Pälsvård för en Siames
Siamesens päls kräver minimal vård, eftersom den bara behöver borstas ibland för att få bort lösa hår. Det är heller inte en ras som fäller särskilt mycket.
Hälsostatus Siames
Siamesen är lite mer benägen att drabbas av olika sjukdomar än vissa andra raser. Generellt är det så att renrasiga katter har en mindre genpool att föra vidare än huskatter, som förökar sig mycket mer slumpmässigt och därför sällan för vidare ogynnsamma gener till nästa generation.
Genetiska sjukdomar som siameser riskerar att drabbas av är bland annat:
- Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): En hjärtsjukdom där hjärtmuskeln förtjockas och hjärtat fungerar mindre effektivt.
- PRA: Ärftlig förtvining av näthinnan som leder till att katten blir blind.
- Pica: Ett tillstånd där katten äter icke-ätbara föremål som plast, tyg och andra material. Orsaken är inte fullt förstådd, men kan vara genetisk.
Var noga med val av uppfödare och föräldradjur för att undvika genetiska sjukdomar. Genom att selektivt välja friskare individer blir rasen på sikt friskare i sin helhet.
De vanligaste orsakerna till att siameser besöker veterinären är följande:
- Mage/tarm
- Luftvägsproblem
- Hudproblem
Köp av Siames-kattunge
Välj en uppfödare som är uppmärksam på både rasens fysiska hälsa och beteendemässiga trivsel, och som kan ge dig råd och stöd om hur du ska ta hand om din siames. Om du önskar en mer oberoende rådgivning före köpet kan du kontakta din djurklinik eller en utbildad kattbeteenderådgivare.
Innan du köper kattungen kan du be uppfödaren att få se kullen så att du kan bilda dig en uppfattning om hur de ser ut. Är de rena och fina, har de klara ögon, rena öron och se till att de inte visar några tecken på diarré eller liknande. Be gärna att få se moderkatten – och helst även pappan om möjligt – för att se hur de ser ut och hur deras temperament är.
Tre saker du bör veta innan du köper en Siames
- Uppmärksamhetskrävande: Siamesen är en mycket social katt som kräver uppmärksamhet och sällskap. De trivs inte i ett hem där du är borta mycket. Även om du har två siameser, måste du fortfarande underhålla, gosa och mysa med dem när du kommer hem.
- Kräver aktivering och stimulans: Siamesen är en aktiv, intelligent och lekfull katt som kräver en hög grad av aktivering och stimulans för att vara glad och nöjd. Om du inte har tid eller resurser att stimulera den mentalt, kommer den inte att trivas.
- Pratsam rumskompis: Siamesen är känd för att vara en ganska högljudd katt som gärna gör sig hörd. Så om du vill ha lugn och ro och blir lite galen av att höra på ett insisterande jamande det mesta av tiden, så är siamesen inte något för dig. Om du vill försöka begränsa pratandet lite, kan du öva dig på att inte prata tillbaka till din siames och inte ge den din uppmärksamhet varje gång den jamar – annars kommer du omedvetet att förstärka beteendet.
De tre bästa egenskaperna hos Siamesen
- Kärleksfull och social: Siamesen är en otroligt kärleksfull och social katt som knyter sig till sina ägare. Den älskar att vara i närheten av människor och att ligga nära i soffan.
- Aktivt busfrö: Här får du en ras som det är fart på, och där du definitivt inte kommer att bli uttråkad. Ett par busstreck finns också i siamesen, men vem kan motstå det? Om du vill ha en katt som mest sköter sig själv och smyger omkring tyst, är det inte siamesen du ska satsa på!
- Intelligent och träningsvillig: Siamesen är en intelligent och lekfull katt som njuter av att göra hjärngymnastik som att lära sig tricks, springa agility eller lösa uppgifter. Om du gillar att träna med positiv förstärkning och älskar att kommunicera med en annan djurart på det sättet, är siamesen en bra träningspartner för dig. Kom ihåg att katter inte är lika uthålliga som hundar, så håll dig till korta träningspass. Klickerträning är en bra teknik för att träna katter.