Kort fakta om Ragdoll

Storlek: Ragdoll är en stor kattras
Medellivslängd: Mellan 12-15 år.
Vikt: En vuxen Ragdollkatt väger mellan 3,4-9 kg. Vikten kan variera beroende på individ och kön.
Färg: Ragdollen är en maskad katt som finns i varianterna colorpoint, bicolor och mitted vilka kan inkludera tabbymönster och ha 10 olika färger.
Egenskaper: Nyfiken, social och människokär
Vanliga sjukdomar och skador: HCM (hypertrofisk kardiomyopati) och njursvikt
Ursprungsland: USA

Ragdoll-kattungar föds vita

En Ragdoll-kattunge föds vit med en nos och trampdynor som är rosa i färgen. Anledningen till att pälsen är vit beror på att Ragdollens färgpigment är temperaturkänslig och bara utvecklas på de kallare delarna av kroppen. I mamman livmoder är det varmt, så inget pigment utvecklas där och processen börjar därför först när kattungen är född. Efter tre till fyra dagar börjar nos, trampdynor och öronspetsar få lite färg. Några dagar senare börjar masken i ansiktet framträda och sprider sig gradvis. Sist kommer färgen på svansen. Det är viktigt att notera att detta inte gäller för de delar av kroppen där vitfläckigheten breder ut sig på en mitted- eller bicolorkattunge. Dessa delar saknar helt färgpigment. Det tar vanligtvis tre år för en Ragdoll att få sin fulla färg och vara helt maskad, men årstidsväxlingar, kullfödslar, sjukdomar och liknande kan påverka färgvariationen.

Ragdollens storlek och utseende

Ragdollen är en stor och muskulös kattras med en lång och buskig svans. Den ska ge ett över lag kraftigt uttryck. Ragdoll är en maskad kattras och ett av de mest karakteristiska dragen hos Ragdoll är deras stora, blåa ögon som ger dem ett uttrycksfullt och vänligt ansikte. Deras ögon är ofta omgivna av en mörkare färg, vilket ger dem en intensiv blick. Tassarna är stora och runda med tydliga pälstofsar mellan tårna.

Ragdollens fäger

Ragdollen har tre olika fördelningar av färg och vitt som heter colorpoint, bicolor och mitted.

  • Colorpoint - Maskad utan vitfläck. Katten har mörkare färg på öron, tassar, ben, svans och i ansikte.
  • Mitted – En mitted är även den maskad men har dessutom vitfläck, vilket innebär att det finns vita partier där den annars hade haft en annan färg. Mitted innebär att Ragdollen har som små vita handskar på sina framtassar och på bakbenen ska det vita nå upp över hasen. Hakan ska vara vit och det ska löpa en vit strimma från haka, via bröstet och hela vägen vidare under magen. En mindre vit bläs får förekomma.
  • Bicolor - En bicolor har mer vitt och ska i maskfärgen ha en bläs i form av ett omvänt ”V”. Bröst, mage och helst hela benen ska också vara vita. Vita fläckar på ryggen kan förekomma.

Utöver dessa fördelningar av färg och vitt är Ragdollen godkänd att ha 10 olika färger: brun, blå, choklad, lila, röd, creme, brunsköldpadd, blåsköldpadd, chokladsköldpadd och lilasköldpadd. Utöver dessa färger är det även godkänt att ha tabbymönster.

Se bildgalleri på Ragdollens färger hos Ragdollklubben 


Ragdoll är en maskad kattras och ett av de mest karakteristiska dragen hos rasen är deras blåa ögon.

Ragdollens temperament

Ragdollen är känd för sitt milda och avslappnade temperament. De är mycket sociala och älskar att vara i närheten eller tätt in till sin ägare. De är också mycket tålmodiga och är kända för att vara bra med barn och andra husdjur. Deras milda temperament och sociala natur gör ofta att de passar bra hos familjer. En Ragdoll kan bli en lojal och kärleksfull följeslagare i många år framöver som både tar och ger kärlek och uppmärksamhet till alla sina familjemedlemmar. Ragdollen är inte lika aktiv som vissa andra kattraser, men de älskar fortfarande att leka och utforska sin omgivning.

Träning och aktivering av Ragdolls

Även om Ragdoll är en mindre aktiv ras gillar de som sagt ofta att leka och utforska sin omgivning, men det kan innebära lite högre krav på vad du som kattägare erbjuder för lek och leksaksalternativ om du ska få din Ragdoll aktiv. Här ger kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt sina tips på aktiverings- och träningstips till dig och din Ragdoll katt.

Anpassa leken och leksakerna

Anpassa leksakerna efter individens preferenser, men saker som rör sig snabbt såsom fjädervippor brukar uppskattas och få i gång de flesta katter. Lägg också upp leken i kortare stunder och låt din Ragdoll få möjlighet att smyga och planera jakten, utöver att springa efter och fånga leksaken, då det är en minst lika viktig del i leken.

Erbjud aktivering via mat

Alla katter måste äta, oavsett ras, vilket innebär att aktivering via jakt av maten är ”gratis” aktivering. Det kan vara så enkelt som något som kallas för ”scatter feeding”, alltså att maten sprids ut hemma på olika platser för katten att leta efter/hämta, eller använd dig av aktivitetsskålar eller matpussel. En viktig del i det kan dock vara att slopa den vanliga matskålen med fri tillgång till mat, då din Ragdoll annars kan känna att den inte behöver anstränga sig.

Erbjud stimulans på andra sätt

De gillar att utforska och vara med när det händer saker hemma, så låt dem gärna göra dig sällskap när du gör saker i hemmet samt ta in saker för din Ragdoll att utforska. Det kan vara så enkla saker som att ta in kottar och grässtrån eller att låta din katt utforska en pappkartong som du fått en leverans i. Erbjud också utkiksplatser och möjlighet att hålla koll på reviret, både ute och inne.

100 vanligaste kattnamnen på Ragdollkatter

  1. Simba
  2. Sigge
  3. Morris
  4. Leo
  5. Bosse
  6. Charlie
  7. Elvis
  8. Alfons
  9. Milo
  10. Gizmo
  11. Sixten
  12. Ozzy
  13. Enzo
  14. Harry
  15. Frasse
  16. Nisse
  17. Frans
  18. Sune
  19. Nemo
  20. Tusse
  21. Loke
  22. Svante
  23. Ceasar
  24. Bamse
  25. Messi
  26. Atlas
  27. Hugo
  28. Sture
  29. Findus
  30. Otis
  31. Aslan
  32. Lucifer
  33. Sven
  34. Aston
  35. Dexter
  36. Casper
  37. Milton
  38. Pelle
  39. Max
  40. Felix
  41. Lotus
  42. Rufus
  43. Teddy
  44. Musse
  45. Måns
  46. Cosmo
  47. Mio
  48. Zigge
  49. Ludde
  50. Pepsi
  1. Luna
  2. Selma
  3. Doris
  4. Elsa
  5. Alice
  6. Molly
  7. Zelda
  8. Bella
  9. Maja
  10. Sally
  11. Smilla
  12. Saga
  13. Iris
  14. Nala
  15. Stella
  16. Siri
  17. Daisy
  18. Freja
  19. Mimmi
  20. Zoe
  21. Smulan
  22. Ester
  23. Svea
  24. Lucy
  25. Nova
  26. Lilly
  27. Astrid
  28. Chanel
  29. Leia
  30. Signe
  31. Kajsa
  32. Isa
  33. Lisa
  34. Lovis
  35. Polly
  36. Stina
  37. Cindy
  38. Skrållan
  39. Bonnie
  40. Dolly
  41. Sigrid
  42. Belle
  43. Bianca
  44. Kiwi
  45. Tindra
  46. Lexie
  47. Juni
  48. Lily
  49. Inez
  50. Pixie

Ragdollens ursprung och historia

Ragdollen härstammar från USA. Rasen blev godkänd i USA 1969 och kom till England 1982. Ragdoll godkändes som ras i FIFe 1990 och är alltså en relativt ny ras som snabbt kommit att bli populär bland kattälskare runt om i världen. Namnet "Ragdoll" kommer från rasens sätt att helt kunna slappna av när den exempelvis lyfts upp, vilket gör dem lika mjuka som en docka. Därav namnet Ragdoll som betyder trasdocka på engelska.

Ragdollens hälsa

Ragdollen är en frisk och en sund ras med få rasrelaterade sjukdomar men kan precis som alla andra katter ändå drabbas av sjukdomar. Vanligaste sjukdomarna hos Ragdollen är njursvikt och hypertrofisk kardiomyopati (HCM), en hjärtsjukdom som kan påverka deras livslängd och livskvalitet. Många uppfödare väljer därför att aktivt ta hänsyn till detta i sitt avelsarbete för att minimera riskerna för sjukdom.

Ytterligare en defekt specifik för Ragdollen är dvärgväxt som förekommit om kattungarna haft en viss katt på båda sidor av släkten. Avelsarbete för att minska riskerna för dvärgväxt pågår.

HCM den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt

Skötsel av Ragdoll

Ragdollen har en vacker och lång päls som kräver regelbunden borstning. Ragdollen som ras är ofta väldigt lätthanterlig vilket underlättar vid borstning, kloklippning, bad och tandborstning.

Så skapar du en trivsam hemmiljö för katten

Köpa en Ragdoll-kattunge & hitta en uppfödare

Är du är intresserad av att köpa en Ragdoll-kattunge? Det finns en rad saker du bör tänka på innan du gör ditt köp. Innan du köper kattungen ska du be om att få komma och titta på kattungarna för att bilda dig en egen uppfattning om hur de verkar. De ska vara rena och fina, ha klara ögon, rena öron och inte visa några tecken på diarré eller liknande. Be att få träffa mamman, gärna pappan också om det är möjligt, för att se hur de ser ut och hur de verkar vara i temperamentet. Välj en uppfödare som är medveten om rasens hälsa, välbefinnande och som kan ge dig råd och stöd hur du ska ta om just din Ragdoll.

Tips & råd för dig som vill köpa katt
Hitta en uppfödare av Ragdoll kattungar

Vanliga frågor om Ragdoll

En Ragdoll kostar vanligtvis mellan 10 000 – 13 000 kr.

Ragdollen blir ofta mellan 12 till 15 år gammal, men kan såklart bli både yngre och äldre beroende på individ.

Ragdoll är en stor ras som utvecklas relativt långsamt och mognar vid 3 till 4 års ålder.

År 2023 fanns det 2355 registrerade Ragdollkatter i Sverige enligt SVERAK.

Vill du veta mer om rasen Ragdoll?

Är du intresserad av att läsa mer om Ragdollen? På Sveriges Rasklubbars Riksförbund, SVERAK och hos rasklubben hittar du mer information om rasen.

Mer om rasen hos SVERAK

Hos rasklubben Ragdollklubben kan du läsa mer om rasen, avel och mycket mer

Ragdoll försäkring

Vad kostar det att försäkra min Ragdoll?

Få minst40 %rabatt