Kort fakta om Norsk skogkatt

Medellivslängd: Många skogkatter lever ett långt liv och kan bli uppåt 14-16 år.
Vikt: 3-8 kg (fullvuxen hane 5-8 kg och fullvuxen hona 3-5 kg)
Färg: Skogkatter kan ha en mängd olika färger och mönster, inklusive svart, vit, blå, röd, creme, silver och sköldpaddstecknad. Alla färger och mängder av vitt, förutom maskade varianter och choklad, lila, kanel och fawn, är tillåtna.
Egenskaper: Kärleksfull, social och aktiv
Ursprungsland: Norge

Var kommer rasen Norsk skogkatt ifrån?

Norsk skogkatt har sitt ursprung i Norge och är en ras med en rik historia. Den tros ha funnits i Norge i flera hundra år och har anpassat sig till det kalla klimatet med sin tjocka, vattenavvisande päls. Norsk skogkatt har i gammal norsk litteratur blivit omnämnd som Huldrekatta eller Trollkatta. Rasen erkändes officiellt i Norge 1977 och har sedan dess blivit populär i många andra länder. 

Norsk skogkatt är en naturlig ras vilket innebär att den har utvecklats utan mycket mänsklig inblandning och har anpassat sig till sin miljö. Skogkattens tjocka päls och kraftiga kroppsbyggnad är resultatet av att ha levt i det kalla, norska klimatet. 

Norsk skogkatts temperament

Norsk skogkatt är känd för sitt vänliga, sociala och aktiva temperament. De är mycket sociala och trivs bäst i sällskap med människor och andra djur. Deras aktiva natur gör dem till utmärkta sällskapsdjur, och de är ofta mycket tillgivna och lojala mot sina ägare. Norsk skogkatter är också kända för att vara lekfulla och nyfikna, vilket gör dem till underbara familjekatter. Men kom ihåg att skogisen (som den också kallas) behöver kunna utföra naturliga beteenden och få vara ”vild” den med och exempelvis klättra högt och klösa. 

Norsk skogkatts utseende 

Skogkattens främsta kännetecken är deras kraftiga och muskulösa kroppsbyggnad samt deras tjocka, vattenavvisande päls. Rasen har lång kropp och höga ben där bakbenen är längre än frambenen. De har ett triangulärt huvud med stora, spetsiga öron som ofta har tofsar på spetsarna. Deras uttrycksfulla ögon kan vara gröna, guldiga eller kopparfärgade. De har en lång, buskig svans som hjälper dem att hålla balansen när de klättrar. Skogisen har även ”snöskor” (tofsar mellan trampdynorna).  Eftersom de är stora och robusta katter blir de fullvuxna relativt sent, oftast när de är runt tre-fyra år. 

Norsk skogkatt hoppar i snön

Norsk skogkatts päls

Norsk skogkatt har en tjock, dubbel päls som är vattenavvisande. Den yttre pälsen är lång och grov, medan underullen är mjuk och tät. Pälsen kräver regelbunden borstning för att hålla sig i gott skick och för att undvika tovor och hårbollar. Den Norska skogkatten byter päls mellan årstiderna och under vintermånaderna har pälsen en tjock underull. Ullen försvinner sedan under sommaren men skogisens karaktäristiska ”snöskor” och den yviga svansen är kvar. 

Norsk skogkatts färger och färgindelning

Skogkattens päls kan ha flera olika färger och mönster. Rasens färger delas in i svart, vit, blå, röd, creme, silver och sköldpaddstecknad. Alla färger är inte lika vanliga och vissa är rent av ovanliga.

Skötsel av Norsk skogkatt

Norsk skogkatt kräver regelbunden pälsvård. Regelbunden borstning hjälper till att hålla pälsen i gott skick och minskar risken för tovor och hårbollar. En katt som vant sig vid att bli borstad njuter ofta av denna mysiga stund med sin ägare. Passa även på att känna igenom din katt och titta i ögon, mun, på klor, i öronen med mera, då upptäcker du snabbare om något inte är som det ska.

Så undersöker du din katt

10 vanligaste kattnamnen på Norsk skogkatt

Letar du inspiration på kattnamn till din Skogkatt eller är du bara nyfiken på vad andra döper sina Skogkatter till? Här listar vi de 10 vanligaste kattnamnen på Skogkatt som är försäkrade i Agria 2024.

  1. Doris
  2. Selma
  3. Maja
  4. Alice
  5. Sally
  1. Sigge
  2. Simba
  3. Morris
  4. Charlie
  5. Elvis

Träning och aktivering av Norsk skogkatt

Kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt ger tips på aktiverings- och träningstips till dig och din Norska skogkatt.

Anpassa leken och leksakerna

Anpassa leksakerna efter individens preferenser, men saker som rör sig snabbt såsom fjädervippor brukar uppskattas och få i gång de flesta katter. Lägg också upp leken i kortare stunder och låt din Norska Skogkatt få möjlighet att smyga och planera jakten, utöver att springa efter och fånga leksaken, då det är en minst lika viktig del i leken.

Erbjud aktivering via mat

Alla katter måste äta, oavsett ras, vilket innebär att aktivering via jakt av maten är ”gratis” aktivering. Det kan vara så enkelt som något som kallas för ”scatter feeding”, alltså att maten sprids ut hemma på olika platser för katten att leta efter/hämta, eller använd dig av aktivitetsskålar eller matpussel. En viktig del i det kan dock vara att slopa den vanliga matskålen med fri tillgång till mat, då din Norska skogkatt annars kan känna att den inte behöver anstränga sig.

Erbjud stimulans på andra sätt

Många katter gillar att utforska och vara med när det händer saker hemma och göra oss sällskap, så låt dem gärna göra det när du gör saker i hemmet samt ta in saker för din Norska skogkatt att utforska. Det kan vara så enkla saker som att ta in kottar och grässtrån eller att låta din katt utforska en pappkartong som du fått en leverans i. Erbjud också utkiksplatser och möjlighet att hålla koll på reviret, både ute och inne.

Planera in lek

Även om den Norska skogkatten anses vara en lugn ras kan den också vara lekfull och även lugnare katter behöver få lekbehovet tillgodosett. Det kan då vara bra att avsätta tid för detta regelbundet. Det kan behöva finnas alternativ att välja mellan för att hålla leken fortsatt rolig och intressant. För att inte behöva köpa nya leksaker hela tiden kan du rotera de leksaker ni har så att inte alla är tillgängliga hela tiden, för att de ska fortsätta vara intressanta längre.

Fler aktiveringstips

Norsk skogkatt-kattungar

Norska skogkatt-kattungar är mycket aktiva och nyfikna från en tidig ålder. De växer snabbt och når ofta sin fulla storlek vid omkring ett års ålder även om de inte blir ”vuxna” i sinnet förrän vid 3-4 års ålder. När du köper en Norsk skogkatt-kattunge, se till att den är veterinärbesiktigad, vaccinerad och avmaskad.

Tips & råd för dig som vill köpa katt

5 norska skogkattungar