Kort fakta om Bengal

Vikt: 4-7 kg
Färg: Brun, snö, silver, blå och solida med mönstrena spotted, marble och charcoal
Egenskaper: Aktiv och lekfull
Vanliga sjukdomar och skador: PRA (ögonsjukdom), PK-def (blodanemi) och HCM (en hjärtsjukdom)
Ursprungsland: USA

Bengalens utseende och storlek

Bengalens kropp är muskulös och atletisk, vilket ger den en elegant och graciös framtoning. Den har också långa ben och en lång svans, vilket bidrar till dess imponerande storlek. En fullvuxen Bengal kan väga mellan 4-7 kg, beroende på kön och genetik.

Bengalens päls, färger och mönster

Pälsen har en kort och tät päls. En av de mest framträdande egenskaperna hos Bengalen är dess vackra päls och den finns i tre olika mönster Spotted, Marble och Charcoal. Det klassiska och mest förekommande mönstret hos Bengalen är den svartfläckiga varianten Spotted, vilket ger den ett unikt och exotiskt utseende. De kan även ha ”glitter” som ger pälsen ett skimrande intryck.

Bengalens tre olika mönster

  • Spotted – Det klassiska mönstret som kallas brunspottade eller svartspottade. Spottarna kan även vara enfärgade och tvåfärgade och då kallas de för rosettfärgade
  • Marble – Ett marmorerat mönster som kan vara en- eller tvåfärgad.
  • Charcoal - En variant där katten utöver sin färg har en mörkare mask och en mörk, tjockare rand längs ryggen samt mörkare mönster över lag.

Bengalens olika färger

  • Svartspotted/brunspotted
  • Svartmarble/brunmarble
  • Snöbengalernas olika färgvarianter; Seal Lynx (siamesfärgad), Seal mink (siames och burmafärg”tonkanes”), Seal sepia (burmafärg)
  • Silverbengalers färgvarianter
  • Blå-bengalers färgvarianter
  • Solida bengaler
  • Cashmere-bengaler

Bengalens hälsa

När det gäller hälsa är Bengalen en relativt frisk ras. Det finns dock vissa genetiska sjukdomar som kan förekomma, inklusive hypertrofisk kardiomyopati (HCM) och progressiv retinal atrofi (PRA). Det är viktigt att köpa en Bengal från en ansvarig uppfödare som testar sina katter för dessa sjukdomar och följer avelsrekommendationer.

Temperament och personlighet

Bengalen är en mycket aktiv och lekfull katt. Den älskar att utforska sin omgivning och är alltid på jakt efter nya äventyr. Det är inte ovanligt att se en Bengal klättra i träd, hoppa högt eller jaga leksaker runt i huset. Dess energiska natur gör den till en perfekt kompis för aktiva ägare som kan ge den tillräckligt med stimulans och lek.

Bengalen är en mycket social och kärleksfull katt. Den trivs i familjemiljöer och kan snabbt anpassa sig till nya människor och situationer. Den är också känd för att vara intelligent och lättlärd, vilket gör den till en bra kandidat för träning och aktivering.

Träning och aktivering av Bengalen

En aktiv och nyfiken katt som Bengalen kräver en viss nivå av aktivering och stimulans för att hållas nöjd. Det kräver en del engagemang från dig som kattägare och kan i vissa fall kräva naturlig aktivitet i form av jakt och utevistelse för att komma upp i tillräckliga nivåer. Här ger kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt sina tips på aktiverings- och träningstips till dig och din Bengal.

Spana och klättra

Anpassa hemmiljön för att ge din Bengal en allmänt bra miljö för en katt och se bland annat till att det finns utkiksplatser och möjligheter att klättra. Om dessa platser inkluderar klösmöjligheter, till exempel i en kattmöbel, kan det vara fördelaktigt.

Gå på promenad eller tillhandahåll utevistelse

Eftersom de ofta är nyfikna är det inte omöjligt att de kan tänka sig att göra sin ägare sällskap på koppelpromenader. Vänj dem successivt vid sele och koppel innan de långsamt introduceras till sin närliggande utomhusmiljö. Undvik dock ”kattryggsäckar” för katter att transporteras i då de inte är dimensionerade för denna storlek på katt samt ej tillräckligt ventilerade eller skyddade för katter generellt. Vissa katter nöjer sig dock inte med att bara vara ute med oss och kan i stället önska att själva få utforska sin närliggande hemmiljö genom utevistelse.

Erbjud aktivering via mat

Alla katter måste äta, oavsett ras, vilket innebär att aktivering via jakt av maten är ”gratis” aktivering och det kan behövas då Bengalens aktvitetsbehov i regel är stort. Det kan vara så enkelt som något som kallas för ”scatter feeding”, alltså att maten sprids ut hemma på olika platser för katten att leta efter/hämta, eller använd dig av aktivitetsskålar eller matpussel. En viktig del i det kan dock vara att slopa den vanliga matskålen med fri tillgång till mat, då din Bengal annars kan känna att den inte behöver anstränga sig.

Planera in lek

Eftersom aktivitetsbehovet är stort behöver vi se till att tillgodose det och då kan det krävas att vi avsätter tid för detta regelbundet. Var beredd på att din Bengal behöver lekas med dagligen och att det kan behöva finnas alternativ att välja mellan för att hålla leken fortsatt rolig. För att inte behöva köpa nya leksaker hela tiden kan du rotera de leksaker ni har så att inte alla är tillgängliga hela tiden, för att de ska hållas intressanta.

40 vanligaste kattnamnen på Bengal

  1. Nala
  2. Luna
  3. Zelda
  4. Bella
  5. Doris
  6. Elsa
  7. Cleo
  8. Selma
  9. Alice
  10. Lucy
  11. Kira
  12. Zoe
  13. Ester
  14. Athena
  15. Iris
  16. Leia
  17. Maja
  18. Daisy
  19. Astrid
  20. Aurora
  1. Leo
  2. Simba
  3. Enzo
  4. Morris
  5. Tiger
  6. Texas
  7. Gizmo
  8. Zorro
  9. Atlas
  10. Ozzy
  11. Findus
  12. Charlie
  13. Sigge
  14. Nisse
  15. Loke
  16. Lexus
  17. Harry
  18. Benji
  19. Apollo
  20. Aslan

Så sköter du bäst om din Bengal

Bengalens päls är relativt lätt att sköta men kräver regelbunden borstning för att hålla pälsen i gott skick och för att minska risken för hårbollar. Det är också viktigt att ge den tillräckligt med motion och stimulans för att hålla den nöjd och frisk.

Bengalens ursprung och historia

Bengalens ursprung kan spåras tillbaka till 1960-talet, när en amerikansk uppfödare vid namn Jean Mill korsade en asiatisk leopardkatt med en tamkatt. Syftet var att skapa en kattras med det vilda utseendet hos leopardkatten, men med en mer tam och hanterbar natur. Resultatet blev Bengalrasen, som snabbt fick uppmärksamhet och popularitet. Första Bengalen kom till Sverige runt 1995 och 1999 godkändes rasen av SVERAK. Rasen godkändes av TICA 1991 med mönstret Spotted och 1994 godkändes även mönstret Marble och snövarianter.

Vanliga frågor om Bengalen

En Bengal kostar runt 10 000-17 000 kr. En kattunge som ska användas till avel eller utställning kan istället kosta 25 000-29 000 kr.

Bengal är en mycket aktiv och lekfull katt som älskar att utforska sin omgivning och klättrar gärna i träd. Rasen kan ha behov av aktivering och stimulans på en nivå av att vara ute för en Bengal ska vara tillfredsställd.

Bengalen är en mycket aktiv och lekfull katt. Den är pratglad, självständig, full av energi och nyfiken. Bengal är en ras för den mer aktiva och vana kattägaren då den kräver en del av sin ägare.

Vissa allergiker tål Bengaler bättre än de tål andra raser.

Vill du veta mer om kattrasen Bengal?

Är du intresserad av att läsa mer om Bengalen? På Sveriges Rasklubbars Riksförbund, SVERAK och hos rasklubben hittar du mer information om rasen.

Mer om rasen hos SVERAK 

Hos rasklubben Bengalföreningen kan du läsa mer om rasen, avel och mycket mer

Bengal försäkring

Vad kostar det att försäkra min Bengal?

Få minst40 %rabatt