Du kanske har fått höra att detta är beteenden som försvinner med en kastration, men tyvärr ändrar inte ett minskat hormonpåslag och driv gällande fortplantning på detta eftersom det inte bara har att göra med en önskan att reproducera sig. En del av beteendet är starkt förknippat med den egna överlevnaden och livskvaliteten, och försvar av viktiga resurser inom reviret är alltså fortfarande av stor betydelse trots att man är kastrerad.
Förståelse för varför katter är territoriella
För att förstå varför katter är territoriella är det viktigt att titta på deras evolutionära historia. Som jägare och rovdjur behöver katter säkra och definierade områden för att jaga, äta och sova utan hot från andra djur. Territorialitet hjälper också till att minimera konkurrensen om resurser och möjliggör fortplantning.
Hur katter markerar och försvarar sitt territorium
Katter använder olika metoder för att markera sitt revir, inklusive märkning med doft och fysiska tecken.
Märkning med doft:
- Katter sprayar urin
- Markerar med avföring
- gnider sina kinder, huvud eller kropp mot föremål i sitt revir
Fysiska tecken:
- klösa på saker i sin omgivning
- fysisk konfrontation med andra katter.
Råd för hantering av territoriella konflikter
För att hantera territoriella konflikter i hem med flera katter är det viktigt att skapa separata områden och resurser för varje katt. Detta kan innebära att tillhandahålla flera mat- och vattenskålar, kattlådor och platser att sova och leka på i hemmet. Det är också viktigt att tillhandahålla tillräckligt med utrymme och gömställen för katter att undvika konfrontationer om de känner sig hotade.
Att introducera nya katter i hemmet bör ske gradvis och noggrant övervakas för att minimera risken för konflikter. Genom att låta katterna bekanta sig med varandras dofter och gradvis introducera dem för varandra under övervakning kan man minska risken för territoriella konflikter.
Slutligen är det viktigt att skapa en stimulerande och berikad miljö för katter genom att tillhandahålla möjligheter till lek, utforskning och mental stimulans. Genom att tillgodose katternas naturliga beteenden och behov kan man minska risken för territoriella konflikter och främja en harmonisk samexistens hemma.
Några avslutande tips och råd:
- Fundera på om din katt har tillgång till alla viktiga resurser som den behöver i sitt hemma-revir och se till att den inte behöver dela detta med andra katter i hemmet eller andra katter utanför hushållet. Tänk alltid ”en per katt plus en extra” när det handlar om resurser såsom matskål, vattenskål, kattlåda, klöspelare etc.
- Se till att inte vara allt för duktig med städningen hemma och att du städar bort din katts doftmarkeringar allt för ofta, då detta kan oroa katten.
- Tänk på att renovering, ommöblering och inköp och byte av möbler orsakar ganska stora förändringar i din katts hemmiljö och dess revir. Försök att hjälpa din katt vid dylika tillfällen genom att göra gradvisa förändringar, se till att sprida kattens doft snabbare till nyrenoverade delar av hemmet/nya möbler och/eller använd kemiska feromoner såsom t.ex. Feliway.
Om du behöver hjälp finns vi här för dig
Om du vill veta mer om territoriellt beteende hos katter, hur du kan undvika att detta skapar problem och hur du kan hjälpa din katt på bästa sätt, så finns vi här för dig. Hos vår beteenderådgivare kan du få tips och råd kring katter generellt och din katt specifikt. Du bokar enkelt tid för rådgivningssamtal med vår beteenderådgivare i Agria-appen!
Läs mer på Beteenderådgivning för katt - Agria Djurförsäkring