Vad kan orsaka smärta hos katt?

Precis som för oss så kan katter råka skada sig i vardagen och få sår, blåmärken, ramla och slå sig eller bli sjuka. All sjukdom gör inte ont, men även sådant som inte syns på utsidan kan smärta katten eller så kan den känna sig allmänt dålig. Det är heller inte ovanligt att katter får problem med lederna på äldre dagar eller att de har medfödda problem som kan visa sig tidigt eller senare i livet.

Inse att katten behöver hjälp

Det kan vara svårt att se kattens lidande då katter som sagt är mästare på att dölja smärta och obehag eftersom de inte upplever att det hjälper att visa sin smärta, utan att det snarare är till deras nackdel. De är också väldigt bra på att anpassa sin aktivitetsnivå, vad de gör och hur de gör det. Allt för att minska påverkan av problemet, sjukdomen eller skadan, men också för att minimera risken för att det märks.

Tecken att hålla utkik efter

Eftersom katten inte vill visa svaghet och kanske inte visar de vanligaste symtomen på smärta, så kan vi behöva hålla utkik efter annorlunda beteenden och förändringar i rutiner såsom:

  • Minskad rörlighet (ovilja att hoppa, svårigheter att gå i trappor, stelhet, svårigheter att gå på kattlådan m.m.)
  • Minskad aktivitet (sover mer, jagar och leker mindre, sover på mer tillgängliga platser, interagerar mindre med människor och andra djur m.m.)
  • Förändrat omhändertagande av päls och klor (tvättar sig mindre, tovig och tufsig päls, övertvättar ibland smärtande områden, överväxta klor m.m.)
  • Temperamentsförändringar (grinigare vid hantering och kel, grinigare mot andra djur, är mer för sig själv, interagerar mindre med andra m.m.)
  • Annat som är mer typiskt för det specifika din katt eventuellt lider av

Din katt kan behöva vård

Om du misstänker att din katt är sjuk, skadad eller har ont, bör du söka vård hos veterinär. Din veterinär kan sedan ge dig tips och råd hur du kan ta hand om din katt på bästa sätt och skriva ut medicin som din katt kan få. Om din katt har ont kommer din katt att få smärtstillande medicin. Det är viktigt att din katt får sin medicin, även om vi inte kan se att din katt har ont, för som sagt så är katter mästare på att dölja sin smärta. Det betyder dock inte att de inte behöver smärtlindrande medicin!

Omvårdnad och kärlek är också viktigt

Precis som när vi inte mår helt hundra så kan katten hjälpas att må bättre genom mer än bara vård och mediciner. Din omvårdnad och kärlek är också viktig.

Du kan hjälpa din katt på mer generella sätt med exempelvis pälsvård, att ge katten god mat och se till att den dricker, se till att katten lätt kommer åt viktiga resurser såsom mat- och vattenskålar, kattlåda och sovplatser, att katten har platser där den kan gömma sig och vara i fred om den vill och att den får gos och kel på en nivå som den önskar. 

Du kan även stötta på mer specifika sätt och anpassa miljön efter kattens tillstånd och exempelvis hjälpa till med viktig sårvård, se till att eventuella bandage är komfortabla, kragen så bekväm som den kan bli om den behövs etc.

Några avslutande tips och råd: 

  • Lär känna din katts vanor och rutiner och notera förändringar i dessa för att tidigt upptäcka problem.
  • Glöm inte att din katt kan behöva både mediciner och omvårdnad och att båda är viktiga för kattens välmående och tillfrisknande!
  • Tänk på att även om katten inte tydligt visar smärta på samma sätt som vi så betyder inte det att den inte har ont! Oftast märker vi att katten haft problem när vi hjälper den med sin smärta och vi får tillbaka vår ”gamla katt” igen, som vi kanske inte ens insett att vi saknat.

Om du behöver hjälp finns vi här för dig

Om du misstänker att din katt är sjuk, skadad eller har ont så finns våra veterinärer här för dig, dygnet runt!

Om din katt lider av smärta och du behöver hjälp med hur du kan hjälpa din katt på fler sätt genom miljöanpassningar och omvårdnad i hemmet så kan du höra av dig till vår beteenderådgivare. Hos vår beteenderådgivare kan du få svar på dina frågor om katter generellt och din katt specifikt. Du bokar enkelt tid för rådgivningssamtal med vår beteenderådgivare i Agria-appen!

Läs mer på Beteenderådgivning för katt - Agria Djurförsäkring