Precis som människor har vissa katter svårare än andra att släppa någon nära inpå sig.

Det är inte naturligt för en katt att bli klappad. När du klappar katten är den väldigt utelämnad och vissa katter har svårt att slappna av, känner sig sårbara och biter till. För att katten ska lita på dig måste du ge den tid och lära dig mer om vad den tycker om, men också säga ifrån när den gör fel.

Läs också: Kelrelaterad aggression hos katt

Påminner om kattmamman

När du klappar katten påminner det om hur kattens mamma tvättade den och katten ger dig ett stort förtroende genom att låta dig röra den på det sättet. Precis som med människor har vissa katter svårare än andra att släppa någon nära inpå sig.

Inga snabba rörelser

För att katten ska känna sig trygg i ditt knä eller nära dig bör du tänka på att inte göra några snabba rörelser. När katten ligger hos dig, se till att ni inte blir störda och om katten reagerar eller rycker till när du klappar den, sluta. Katter kan bita till eller rivas på reflex om de blir skrämda eller överraskade.

Läs också: Rädslerelaterad aggression hos katt

Belöna bra beteende

Belöna katten med mat, godis och/eller beröm när den beter sig önskvärt, så lär den sig vad som förväntas/du tycker är bra och att inte bitas. Undvik situationer där katten riskerar att bli aggressiv och ignorera/avled katten när den biter eller river och låt katten vara/gå därifrån. Säg alltid ifrån om katten biter dig med ett ”aj” och ett ”nej” eller liknande, så förstår den att det gör ont. Ta aldrig till våld mot katten.

Vill bli lämnad ifred

Det är vanligare att kattungar bits och det brukar bättra sig med åldern. Oftast menar inte katten att göra dig illa utan försöker säga åt dig att lämna den ifred eller ibland så leker den olämpligt med dig.

Läs också: Missriktat jakt- och lekbeteende hos katt

Vanliga tecken på en arg och irriterad katt

Det går att märka på kattens kroppsspråk att den känner sig obekväm och förmodligen kommer att bita dig eller riva dig.

  • Katten slutar kurra
  • Blir spänd i kroppen
  • Spärrar upp ögonen/pupillerna vidgas
  • Viftar på svansen och/eller drar öronen bakåt 

Ibland kan det också bero på att katten har ont någonstans, särskilt om katten helt plötsligt beter sig annorlunda eller om det bara händer om du försöker klappa på något särskilt ställe. Om du misstänker att din katt har ont eller är skadad bör den undersökas av veterinär.

Läs också: Smärtrelaterad aggression hos katt

”5-sekundersregeln”

Något som kan vara bra att använda sig av generellt med katter är den så kallade ”5-sekundersregeln”. Det innebär att man klappar i 5 sekunder och tar sedan en paus för att se om katten vill ha mer och ”frågar” katten om vad den vill. Om katten visar på att den vill ha mer (kurrar, buffar mot dig etc.) så kan du fortsätta 5 sekunder till och ”fråga” igen. 

Du behöver självklart inte göra det så mekaniskt för alltid, men det kan vara en bra metod för att lära känna sin katt och låta den veta att du bryr dig om vad den vill och att den får möjlighet att välja. Det ger katten en känsla av kontroll och möjlighet att bestämma hur den vill ha det, annars är risken att vi missar kattens signaler och att den då tröttnar på det vi gör och säger ifrån ”på skarpen”.

Korta stunder, men ofta

Något som också gör att det lätt blir missförstånd är att de flesta katter gillar sitt umgänge under korta stunder, men någorlunda ofta och vi gärna är tvärtom och gillar umgänge långa stunder, men kanske mer sällan (eftersom vi är upptagna med jobb och andra sysslor hemma etc.).

Det gör att katterna kan uppfatta oss som lite påträngande när vi klappar längre än de önskar. Ibland vill de också bara vara nära utan att det behöver bli mer.