Om en katt fräser åt en nyfödd bebis kan det bero på att barnet luktar främmande för katten.
Att ha en katt hemma kan vara underbart för dig med barn. Här får du tips hur du gör livet tillsammans med katt och barn så härligt som möjligt.
Vilken katt passar för familjeliv?
Någon speciell ras med definitionen ”familjekatt” finns inte. Inte heller katter som tålmodigt accepterar att bli omkullsprungna eller klappade mothårs. Katter kan vara avvaktande eller fräsa åt barn som är högljudda och vilda – tills katten inser att barnets spring och högljuddhet inte är något farligt.
När katten väl har vant sig vid barnet är det sällan några problem. Vi vill dock helst ge katten så många positiva erfarenheter av barn som möjligt och förebygga att den blir skrämd genom att förekomma att katten behöver vara med om allt för obehagliga upplevelser.
Ge katten utrymme
Du kan hjälpa din katt genom att ge denne ett eget utrymme, till exempel genom att skapa en viloplats utom räckhåll för barnet. Se till att kattens vilo-/sovplats, mat- och vattenskålar, leksaker, kattlåda, etc. står kvar på sin ursprungliga plats eller flyttas till ett lugnare ställe bort från alltför störande områden. Se dock till att dessa saker alltid är tillgängliga för katten och att barnet inte kan störa katten när den utför sina behov, oavsett om det gäller toalettbesök eller ätande etc.
Kom ihåg att katter är anpassningsbara och det går att vänja dem vid det mesta, som att umgås med småbarn, åka bil, kammas, gå i koppel och även att lära sig leva med hundar och andra katter. Men för vissa katter kan det ta längre tid än för andra och det krävs tålamod och att vi tänker på att göra det så bra som möjligt för katten.
Mer att vi tänker att vi anpassar oss efter kattens behov än tvärtom och att vi förbereder för katten och underlättar för den att acceptera förändringar. Det är det som är ansvarsfullt djurägande
Om du skaffar katt och redan har barn
För den som redan har barn men vill skaffa katt kan det vara viktigt att tänka på att katten du tänkt skaffa helst ska vara van vid en liknande miljö som den kommer att flytta till hos dig, för att ha de bästa förutsättningarna för att lyckas. Det är viktigt att kattungen socialiserats på ett bra sätt och är trygg med det som barn innebär och att vi fortsätter möjliggöra för att katten ska känna sig trygg med barn och få hjälp med goda erfarenheter och egna utrymmen och resurser.
Läs också: Från kattunge till social katt
Om du skaffar barn och redan har katt
För den som redan har katt men har ett barn på väg är det inte lika lätt att välja utefter kattens tidigare erfarenheter och vi måste nu anpassa oss så mycket som möjligt efter den individ vi redan har för att underlätta.
Vänj katten vid allt det nya ett barn innebär
Se till att din katt haft möjlighet att vänja sig vid allt nytt som skaffats inför barnets ankomst så att inte det redan är en stress innan barnet väl anländer. En katt kan reagera på nya dofter och då inte bara barnets utan även de saker som behövs till barnet såsom barnvagn, spjälsäng, leksaker, kläder etc.
- Det kan vara en idé att göra köpen successivt över tid och att låta nya saker få börja lukta mer som hemmet i övrigt innan katten får tillgång till det samt att katten är tillåten att ge sakerna sin egen doft genom att stryka sig mot dem och eventuellt ligga på/i dem.
- Tänk också på att begagnade eller ärvda saker inte bara doftar ”nytt” utan även av ett annat hem och eventuellt också av andra djur eller katter. Så se noggrant till att dessa saker rengörs lite extra och får chans att acklimatisera sig hemma lite längre än ”butiksnya”.
Nya rutiner
Ett barn kommer också att innebära en hel del nya eller annorlunda rutiner. Katten kommer nu inte vara den enda varelsen som kräver uppmärksamhet hemma, vilket naturligtvis innebär förändringar och det lättaste för katten är om dessa kommer successivt innan nytillskottet anlänt.
Det kan vara en god idé att ansvar diskuteras hemma och att ni fördelar ut det på ett sätt som fungerar även senare. Försök också att planera för att katten ska få behålla viktiga interaktioner med er såsom gos/kel och lek då det annars är det som kanske vanligtvis försvinner mest av då det inte är ”livsnödvändigt” såsom matande och tömmande av kattlådan.
Vänj katten vid ljud och andra saker som hör till
En katt kan också tycka att ljud som barn gör kan vara otäcka och ovana och det kan därför vara bra att passa på att vänja katten vid detta redan innan genom att man spelar barnljud på låg volym hemma som successivt ökar med tiden. Om ditt barn kommer ha leksaker eller babymobiler med ljud kan det även vara bra att låta katten vänja sig vid dessa specifikt.
Vänj katten vid babyns doft
Katter kan fräsa åt en nyfödd bebis. Det beror oftast på att barnet luktar främmande för katten och att situationen är stressfylld. Ett bra tips är att om möjligt ta med något hem från BB med barnets lukt innan barnet kommer hem, så att katten är van vid doften när barnet väl kommer.
När man inte talar samma språk, eller något språk alls…
Äldre barn, som går att förklara för vad katten gillar och inte, bör man prata med om vad katten vill och inte, och att det bör respekteras om katten inte ska bli ledsen. Yngre barn där detta inte går, bör inte vistas ensamma med katten, då både katt och barn riskerar att komma till skada.
Detta då små barn och katter inte talar samma språk och det är väldigt lätt hänt att ett litet barn grabbar tag i t.ex. kattens päls eller svans och katten kommer då inte ha förståelse för att detta inte är illa ment, då det gör lika ont oavsett. Med största sannolikhet kommer det att resultera i att katten försvarar sig mot barnet och sedan dessutom kan bli rädd och avvaktandes framöver. Det är inget illa ment från någons sida men det kan gå lika illa ändå då resultatet är fysisk skada, eller risk för det, och en skadad relation.
Tips att lära barnen
- Jaga inte katten
- Låt katten vara ifred när den äter, sover och går på kattlådan
- Visa hur man klappar katten, var gärna med själv i början, tvätta händerna efteråt
- Visa var katten mest gillar att bli kliad och klappad och vad katten inte gillar
- Visa hur man kan leka med katten och med kattleksaker
- Gör det trevligt för både katten och barnet, ge beröm
- Ge lite restriktioner - hur länge och när det är lämpligt att leka med katten