Har katten hälsoproblem?
En av de allra vanligaste orsakerna till att en katt inte använder sin låda är att den har någon form av hälsoproblem, som exempelvis urinvägsinfektioner, förstoppning, diarré eller andra mag- och tarmsjukdomar. Om katten har ont när den försöker använda lådan, kan det resultera i att den undviker den, då lådan börjar associeras med det onda.
Om katten bajsar eller kissar utanför lådan, särskilt om detta åtföljs av andra symtom som kräkningar, onormal avföring, minskad aptit eller förändrat beteende, bör du kontakta en veterinär för en noggrann undersökning.
Läs mer om urinvässjukdomar hos katt
Stress, sociala faktorer eller förändringar i miljön
Katter är känsliga för förändringar i sin omgivning. Om det har varit stora förändringar i hemmet, såsom renovering, nya möbler, en ny familjemedlem, en annan katt eller ett nytt husdjur, kan katten känna sig stressad och reagera genom att bajsa utanför lådan.
Stress kan också orsakas av brist på utrymme, konkurrens om revir och viktiga resurser i hemmet eller en förändring i vardagsrutinerna. Att ge katten mer utrymme, fler viktiga resurser såsom kattlådor, matplatser, vattenskålar, sovplatser, leksaker m.m., och säkerställa att den har tillgång till en lugn plats kan hjälpa till att minska stressen.
Så skapar du en trivsam hemmiljö för katten
Det är viktigt att kattlådan är i toppskick!
Katter är mycket renliga och kan vara känsliga för hur väl städad deras kattlåda är. Om lådan är smutsig, om den inte töms tillräckligt ofta eller om den är placerad på ”fel” plats, kan katten helt enkelt vägra använda den eller leta en bättre lämpad plats.
Det är viktigt att hålla kattlådan ren, tömma den flera gånger om dagen och byta kattsand oftare än man kanske tror. Något man kanske inte tänker på är också att kattlådan behöver storstädas oftare än man tror. Precis som att det inte bara räcker med att spola toaletten (motsvarande tömma kattlådan dagligen) så behöver man också skura ur toaletten och kattlådan regelbundet för att den ska hålla sig fräsch.
Läs mer kattlådor och kattsand
Lugn och ro när behoven ska uträttas
Katter föredrar också en lugn, ostörd plats för att uträtta sina behov (precis som vi!), så undvik att placera lådan på platser med mycket rörelse eller ljud. Det kanske inte är lämpligt att ställa kattlådan nära en tvättmaskin eller i ett badrum som ofta används och kanske till och med inte ens är tillgängligt när det tränger på…
Utseendet har betydelse
Alla katter gillar inte samma typ av kattlåda och då handlar det inte om färg och form, utan mer om storlek och modell. Vissa föredrar en öppen låda, medan andra känner sig mer bekväma med en täckt låda. Det kan även vara så att katten inte gillar den kattsand som används. Testa att byta typ av kattsand eller experimentera med olika typer av kattlådor för att hitta den som din katt föredrar.
Territoriellt beteende
Om du har fler än en katt, kan bajsande utanför lådan vara ett sätt för en katt att markera sitt revir. Katter är mycket territoriella och kan bli stressade om de känner att deras utrymme är hotat eller om de behöver konkurrera om resurser.
Om en katt vaktar lådan för en annan, kan den tvinga den andra katten att använda andra platser än kattlådan. Lösningen kan vara att ha flera kattlådor i olika delar av hemmet, särskilt om du har flera katter. Det gör det också lättare för dig att se till att lådorna håller den hygieniska nivå som katterna önskar, särskilt om de inte vill använda en kattlåda som en ”konkurrent” har använt.
Läs mer om terrioriellt beteende hos katter
Ålderdom eller fysiska begränsningar
Äldre katter kan ha svårt att ta sig till kattlådan om den är för långt bort, står tokigt till eller om de lider av artros eller andra fysiska problem som gör det svårt att komma i och ur lådan, sitta i bajsställlning eller vända sig i lådan.
Om du har en äldre katt som bajsar utanför lådan, kan det hjälpa att:
- Ge katten en större låda så det blir lättare att vända sig i den
- Placera lådan närmare där katten brukar vara eller ge katten fler alternativ att välja på
- Välja en låda som har ett lägre insteg
- Se till att sanden är bekväm att sitta i
Se även till att din katt inte lider av smärta vid rörelse, eftersom detta kan påverka dess vilja att använda lådan.
Städning är a och o!
Det kan kännas självklart att man städar efter en sådan här händelse, men det behövs också städas för att katten inte ska vilja fortsätta använda samma plats igen för att uträtta sina behov. Om det skulle vara så att din katt försöker markera revir genom att markera med avföring så sprids det doft och feromoner från detta. Utöver bajsdoften är dessa feromoner mycket viktiga att få bort och vi känner tyvärr inte av dessa och kan därför inte avgöra när dessa är borta.
För att få bort all doft och alla feromoner kan man därför behöva städa i flera steg och ett större område än man först tänkt.
Använd positiva feromoner för att lugna
Utöver städningen kan det också vara bra att sprida din katts feromoner till området där olyckorna skett, och/eller att använda konstgjorda feromoner, såsom t.ex. Feliway. Detta är även bra om din katt skulle vara stressad, då de verkar lugnande på din katt.
Straffa ALDRIG katten!
Något som är mycket viktigt att tänka på är också att ALDRIG straffa katten för att den bajsar på fel plats. Den vet inte att den gör ”fel”. Den ”hämnas”, ”retas” eller ”protesterar” inte. Den försöker bara göra det bästa den kan i en situation där den inte är nöjd, inte trivs eller inte vet hur den ska lösa det på annat vis.
Att skälla på katten, eller på annat sätt bestraffa, kommer bara att göra katten mer stressad, och eventuellt förvärra problemet, och riskera att skada eran relation. Försök istället att fundera på varför katten gör som den gör och vilken situation som den försöker lösa bäst den kan.
Att en katt bajsar utanför lådan kan vara ett tecken på underliggande hälsoproblem, stress eller andra faktorer såsom att lådan inte är tillräckligt ren eller av en sort katten ogillar. Genom att noggrant observera din katts beteende och hemmiljö kan du ofta lista ut orsaken till problemet.
Kom ihåg att alltid rådgöra med en veterinär om du är osäker, särskilt om kattens beteende plötsligt förändras eller om det finns andra symtom på sjukdom. Oavsett orsak, finns det vanligtvis lösningar som kan hjälpa både dig och din katt att få en bättre vardag.
Misstänker du att ditt djur mår dåligt?
- Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Läs mer här
- Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
- Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
- Vårt mål är att ditt djur ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad
Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.