Hitta anledningen till att katten kissar inne. Är det något i kattens livssituation som utlöser kissandet?
Vanliga orsaker till att katten kissar utanför lådan
- Sjukdom i urinvägarna
- Stress
- Miljön kring kattlådan
- Miljö- och/eller sociala faktorer
Urinvägssjukdomar är ett vanligt problem
Vanliga orsaker till att katten drabbas av urinvägsbesvär är stenar i urinblåsa eller urinrör, plugg i urinröret hos hankatter bestående av celler och kristaller, spasm i urinvägar, inflammation i blåsan, urinvägsinfektion eller tumör.
Vanliga urinvägssjukdomar hos katt
Stress kan vara en orsak
En katt som utsätts för stress under en längre tid mår ofta väldigt dåligt. Det är inte ovanligt att den börjar kissa på fel ställe eller till exempel slickar bort pälsen på magen i ett försök att hantera sin situation. Långvarig eller kronisk stress hos en katt kan vara svårt att upptäcka eftersom utvecklingen ofta sker gradvis. Genom att vara uppmärksam på subtila signaler kan du avgöra om din katt är stressad. Möjliga orsaker till att din katt känner sig stressad kan exempelvis vara att något ändrats i hemmiljön såsom en ny kattkompis, att du har en ny partner, nya arbetstider eller att det kanske pågår en renovering.
Se över hemmiljön om sjukdom kan uteslutas
Om sjukdom kan uteslutas finns det många åtgärder du kan göra i hemmet. Du kan till exempel se till att rengöra lådan oftare, både daglig översyn samt storstädning. Du kan ha fler kattlådor i hemmet och kanske byta innehållet i lådan till något katten eventuellt gillar bättre. Du kan också prova att flytta lådan till ett lugnare ställe där katten känner sig trygg. Prova riktigt mjuk, klumpbildande sand som är doftlös. Doften är för djurägaren och inte för katten.
Så skapar du en trivsam hemmiljö för katten
En vanlig orsak är kattlådans placering och innehåll
En vanlig orsak till att katten kissar inne är att den inte är nöjd med miljön kring kattlådan. Placera kattlådan strategiskt så att katten aldrig är långt ifrån en låda och på en plats dit katten alltid kan ta sig. Placera kattlådan på en plats där katten får vara ifred, känner sig trygg och se till att det finns flyktvägar och sätt att ta sig från lådan på ett säkert sätt, framför allt om det finns fler katter i hushållet. Kattlådan ska vara rymlig, helst utan tak. Det är viktigt att kanterna inte är för höga kanter, speciellt för äldre katter.
Läs mer om kattlådor och kattsand
Ställ inte kattlådan nära matplatser
Undvik att ställa kattlådan nära kattens matplatser, vattenskålar eller sovplatser. Kattlådan ska vara lättåtkomlig för katten men ändå stå på ett lugnt ställe där katten har kontroll över vad som händer runt omkring lådan. Se till att kattlådan alltid står på samma ställe. Katten vänjer sig fort med var kattlådan står och springer dit när det trycker på
En kattlåda per katt
En kattlåda per katt plus en extralåda är en bra riktlinje att gå efter. De olika kattlådorna ska inte stå bredvid varandra utan vara utspridda. Om de står för nära varandra räknas det som ett och samma ”badrum” för katten. De flesta katter föredrar en mjuk, finkornig, klumpbildande och doftlös sand.
Katt som kissar i sängen och möbler
Om katten kissar i sängen, på kläder eller en soffa/fåtölj kan det vara ett tecken på att den inte är nöjd med sin kattlåda. Eftersom katten tydligt visar att den föredrar ett mjukt underlag, kan du försöka byta ut sanden i lådan mot en mer finkornig variant och öka mängden sand. Kattlådan kan också vara för liten eller ha ett tak. Kanske behöver din katt en större kattlåda eller en utan tak?
När ska jag kontakta veterinär?
Katter är rumsrena djur som vet hur de ska använda sin kattlåda. Du bör alltid kontakta veterinär om du misstänker att kattens beteende beror på ett sjukligt tillstånd, och den exempelvis har urinvägsbesvär, eller om du tror att katten har ont. När katter kissar på fel ställe är det inte ovanligt att det beror på något medicinskt i grund och botten eller att det utvecklats sjukdom pga. stress, miljörelaterade problem eller sociala problem. Därför bör sjukdom alltid uteslutas.
Veterinären gör en klinisk undersökning och kontrollerar urinvägarna med hjälp av urinprov och bilddiagnostik för att utesluta exempelvis urinsten.
Få tips och råd av en kattbeteenderådgivare
I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem.