Beteende

Funderar du ibland över vad din katt tänker och varför den reagerar på ett visst sätt i en situation? Här har vi samlat artiklar om katters beteende där du får råd och kan skapa dig en förståelse till varför katter beter sig på vissa sätt. Kan du tolka din katts signaler så kan du lättare förstå när något inte står rätt till, undvika ondödiga veterinärbesök och även förebygga ohälsa hos katten.
Konflikter och bråk är inte ovanligt mellan katter

Förståelse och hantering av konflikt mellan katter

Konflikter mellan katter i samma hushåll är inte ovanliga, men att förstå hur man identifierar och hanterar dem kan göra stor skillnad för katternas välbefinnande och harmoni i hemmet. I denna artikel kommer vi att utforska några vanliga tecken på stress eller aggression mellan katter samt effektiva metoder för att lösa och förebygga bråk.

Börja socialisering tidigt för att få en social katt

Från kattunge till social katt - Hur du socialiserar din katt rätt från början!

Att adoptera en kattunge är en underbar upplevelse, men det är också ett stort ansvar att se till att den växer upp till att bli en social och välanpassad katt. Att socialisera din kattunge på rätt sätt från början är avgörande för att den ska trivas i sitt nya hem och vara bekväm i olika situationer. Här är några steg för att hjälpa din katt att bli en social katt från kattungestadiet och framåt.

Frustration hos katt kan visa sig på många sätt

Frustration hos katt

Frustration är en känsla som inte bara påverkar människor utan också våra fyrbenta vänner, inklusive katter. Frustration är en känslomässig reaktion som uppstår när en människa eller katt stöter på hinder eller inte kan uppnå sina önskningar eller mål. Känslan är till för att man ska jobba ännu hårdare för att lyckas, men den, och efterföljande känslor, kan påverka oss och katterna negativt om vi ändå inte uppnår det vi vill.

Vad händer egentligen i kattens hjärna?

En inblick i kattens hjärna

Katter har sedan länge fascinerat människan med sina eleganta rörelser, mystiska beteenden och förmåga att navigera komplexa miljöer. Men vad är det som händer inuti huvudet på en katt? En djupare förståelse av kattens hjärna och dess kognitiva förmågor kan hjälpa oss att bättre förstå och uppskatta dessa gåtfulla varelser.

Känner katten känslor som oss?

Känner katter känslor som oss?

Vad vet vi om katternas känslor och vet vi att de känner som oss? Det är nog många gånger som tycker att vi känner igen oss i vad katten visar för känslor, och tror oss veta hur de känner sig, men kan vi verkligen anta att det är som vi tror? Vi ska nu prata om vad katten känner för känslor och vad de kanske faktiskt inte är kapabla till.

Katter kan försvara sitt revir genom att konfrontera andra katter

Territorialitet hos katter - Förståelse och hantering

Att förstå och hantera territoriellt beteende hos katter är avgörande för att skapa en harmonisk miljö hemma. Katter är naturligt territoriella varelser, och deras behov av att markera och försvara sitt revir är djupt rotat som instinkter och i deras beteendemönster.

Katter kommunicerar bland annat via dofter och feromoner

Katters kommunikation via dofter och feromoner

Katter är fascinerande varelser med ett komplext kommunikationssystem. Förutom vokaliseringar och kroppsspråk, använder katter dofter och feromoner som viktiga medel för att kommunicera med varandra och med omgivningen. Vi kommer nu att utforska hur katter använder dofter och feromoner, deras betydelse i kattens sociala liv och hur vi som kattägare kan förstå och använda denna information.

Rätt kost är en viktig del för en frisk kattmun

Rätt kost och tandvårdsprodukter för en frisk kattmun: Vad varje ägare bör veta

Tandhälsa är en viktig del av din katts övergripande välbefinnande. Precis som hos människor kan dålig munhygien hos katter leda till tandproblem, men även andra sjukdomar som kan påverka deras livskvalitet. Viktiga hjälpmedel, utöver tandborstning, finns för att upprätthålla god tandhälsa hos katter.

Smärta hos katt kan ibland vara svår att upptäcka

Smärta hos katt

Naturligtvis så vill vi aldrig att våra katter ska ha ont eller vara sjuka och det är givetvis så att vi vill hjälpa dem. Det är tyvärr dock inget en katt förstår. Eftersom de är naturligt solitära djur så är de inställda på att klara sig själva och döljer därför sina problem så länge det bara går. Så även om vi känner dem väl kan det vara svårt att veta om katten behöver hjälp. Vilket vi nu ska prata mer om!

Katter och tandtroll

Katter och ”tandtroll”

Det är kanske inte just tandtrollen som kommer på besök i våra katters munnar, men precis som vi så kan katter få andra problem i munnen och behöva ett besök hos ”tandläkaren”. Olikt oss så är de dock inte lika bra på att uttrycka sin smärta och söker inte heller hjälp frivilligt. Det blir ju vi som får hjälpa dem att ringa och boka tiden, men då måste vi först inse att behovet finns!

1 / 2