När löper min hona?
Det är inte ovanligt att honan löper ca 3 gånger i tät följd för att sedan ta ett uppehåll, en del honor löper en till två gånger per år medan andra löper varannan vecka. En honas löp påverkas av ljuset, vilket gör att många katter löper när dagarna blir ljusare. Det gäller dock inte alla katter utan en katt kan löpa andra årstider än på våren och under hela året.
Hur länge löper katten?
Kattens löpcykel består av ungefär 1-3 dagars förlöp (proöstrus), 5- 8 dagars höglöp (öströs) och 3-15 dagar mellanlöp (interöstrus). Mellanlöp är viloperioden mellan två löpningar under säsongen. Under löpsäsongen löper katten alltså ungefär en vecka i taget med en till två veckors mellanrum. Om katten inte parats upprepas löpen flera gånger under säsongen. Den långa inaktiva viloperioden mellan säsongerna kallas anöstrus.
Att tänka på innan parning
- Katterna ska vara vid god hälsa
- Katterna ska vara fria från smitta och infektiös sjukdom.
- Du kan behöva undersöka kattens blodgrupp före den första parningen
- Skriv ett parningsavtal
- Kontrollera intyg och eventuella tester som ni kommit överens om.
- Se till att båda katterna har klippta klor
Jordbruksverkets rekommendationer för avel
Hitta en lämplig hane
Innan du parar din hona bör ta god tid på dig att hitta en lämplig hane. Rasringar har ofta ett avelshaneregister, gå igenom registret och kontakta uppfödare med en passande hane.
Skriv parningsavtal
När du och hittat en lämplig hane till din hona är det viktigt att du och ägaren kommer överens och skriver ett parningsavtal i väntan på honans löpning. Några exempel vad som kan vara bra att komma överens om är:
- På vilken plats ska katterna paras? Hos hanen eller honan
- Vilka tester som ska ha gjorts innan? Exempelvis FeLV, FIV, PKD, PRA, HCM
- och kontakta din veterinär för att ta testerna.
- Hur hanterar ni eventuell omparning?
- Önskar hankattägaren en kattunge? Hur ska kostnaden för det regleras? Har hankattägaren förtur att välja kattunge?
Låt katterna bekanta sig
Det är vanligast att man väljer att honan kommer till hanen när det är dags för parning, då en hankatt är mer beroende av sitt revir. Men oavsett om ni bestämt att honan kommer till hanen eller tvärtom behöver båda katterna tid för att bekanta sig med varandra. Att ha ett avskilt rum där katterna får hålla till och para sig ostört är att föredra. Det är ingen bra idé att låta dom springa över hela huset eller lägenheten. Honan kan till en början ställas i sin transportbox i rummet där hanen befinner sig, så han får bekanta sig med hennes doft.
Därefter kan det vara bra att ta ut hanen, släppa ut honan så hon får göra sig hemmastadd och bekanta sig med hans dofter. Därefter släpps katterna ihop - en hona kan sluta löpa en stund efter hon kommit till hanen, det är normalt och honan brukar löpa igen efter några timmar igen när hon känner sig hemma.
Hur parar sig katter?
Vid parning intar honan en hukande ställning med höjd bakdel trampande bakben och svansen åt sidan. Honan lockar på hanen med höga rop - och hanen brukar svara snabbt. När honan är redo, klättrar hanen upp på honan och biter tag i hennes nackskinn. Efter parning kan honan skrika skarpt. Katterna brukar tvätta sig för att sedan para sig igen. Detta kan pågå i flera dagar.
Katterna bör para sig ett par gånger för att ägglossningen ska komma i gång. Det är normalt att katterna inte äter så mycket under parningsdagarna. Efter cirka tre dagar har hanen oftast tröttnat och vill komma ut ur rummet. Då är det dags för honan att åka hem.
Hur länge löper en katt efter parning?
Honan kan fortfarande löpa efter parningen och risken finns att honan då paras med fler hanar - vilket kan göra att en kull kan få flera fäder. Det är därför viktigt att honan hålls inomhus.
Hur vet man om parningen lyckats?
Om honan löper igen efter ca 9 dagar har parningen troligen inte tagit, om katten löper igen efter 45 dagar ca 45 dagar är katten parad men ej dräktig.