Ett besök hos veterinären kan vara stressande både för katten och dess ägare. Katter har ett starkt revirtänk och lämnar helst inte sitt revir. När ägaren tar med sig katten i en transportbur förbereder sig tyvärr katten oftast på det värsta eftersom en sådan resa sällan resulterar i, eller är förknippad med, något positivt. Här kommer några tips på hur du kan göra veterinärbesöket trevligare för både dig och din katt.
Vänj katten vid hantering
Redan som liten kattunge är det en god idé att vänja katten vid att bli hanterad. Då blir det inte lika ovant för den att bli undersökt av en veterinär i framtiden, eftersom hanteringen känns bekant.
Vänj katten vid att du tittar den i munnen, öronen och tar den på tassarna och övriga kroppen. Ge katten några godbitar samtidigt som du hanterar katten så vänjer den sig snart vid att bli undersökt och förknippar det med något positivt.
Så får du katten att tycka om transportburen
Att låta katten vänja sig vid transportburen gör resan trevligare för katten. Om katten känner sig trygg under resan kommer den inte heller känna sig lika utsatt när den väl kommer fram till kliniken. Det är därför viktigt att varje katt har en egen transportbur, som den inte behöver dela med andra eller låna samt att den står framme hemma i stället för att tas in från ett förråd när det är dags för resa. Ge också din katt goda erfarenheter av buren genom godis, mat och leksaker.
Det är viktigt att ha en transportbur av bra kvalité, gärna en modell där det går att lyfta av överdelen på buren. På så vis kan katten ligga kvar i underdelen av sin trygga bur under delar av undersökningen.
Så får du katten att tycka om transportburen
Lugnande doft och tillskott
Utöver att en bur, som är en del av reviret, som luktar bekant av katten och hemmet självt kan du också ta hjälp av andra dofter som signalerar trygghet till katten. Feliway är en spray som innehåller trygghetsskapande feromoner. Den utsöndrar samma doft som katten avger när den stryker sig mot möbler och annat i hemmet för att trygga sin hemmiljö.
Om du sprayar buren med Feliway en halvtimme innan katten ska transporteras så kan du skapa extra trygghet för katten. Doften sitter kvar i runt 2 timmar så den hjälper också till att ge katten lite extra trygghet på kliniken. Feliway kommer dock bara ha denna trygghetsskapande effekt om katten redan är van vid sin transportbur.
Ett par timmar innan du ska bege dig till veterinären kan du också ge din katt kosttillskott såsom till exempel Zylkène, Aptus Relax eller Anxitane som kan ha en lugnande inverkan och som inte är något problem att kombinera med Feliway.
I väntrummet
Om det är väldigt stojigt och oroligt i väntrummet hos veterinären kan du låta katten vänta i sin bur i bilen tills det är dags.
Om du väljer att sitta i väntrummet är det bra om din katt får sitta lite högre, till exempel på en stol eller avsedd hylla, då det hjälper katten att reglera sin stress samtidigt som den inte känner sig lika utsatt om den får lite överblick. Låt också gärna buren vara täckt med en medtagen filt eller låna en filt avsedd för detta på kliniken.
Låt inte hundar lukta eller stirra på katten. Även om din katt skulle vara van vid hundar är det påträngande och stressande för katten att sitta i bur och inte kunna komma ifrån den främmande hunden. Det är inte heller säkert att katten tycker det är lugnande att du klappar eller tittar på den i det här läget. Däremot kan det ha en lugnande inverkan att prata lugnt med den.
I undersökningsrummet
När du kommer in i undersökningsrummet öppnar du buren och lämnar det till katten om den vill gå runt och undersöka rummet eller om den vill stanna i säkerhet i buren tills det är dags för undersökning. Tvinga eller dra inte ut katten! När det sedan är dags för undersökning kan överdelen på transportburen tas av och katten kan undersökas i buren, eventuellt med en filt över sig som extra skydd.
Om du blir ombedd att hjälpa till och hålla i katten så försök att hålla den så löst som möjligt. Katter blir nämligen stressade av att bli fasthållna. Vänd katten mot dig i största möjliga mån och tala lugnt med din katt, men undvik ”schh-ljud” då det kan låta som en fräsande katt.
Säg också till personalen om du känner att du är stressad eller tycker att något är obehagligt, för då kan det vara bättre att någon annan håller katten en stund, för att utsätta katten för så lite extern stress som möjligt.
Några avslutande tips och råd:
- Fråga din veterinär om råd och kommunicera eventuell oro kring besöket så ni kan få den hjälp och det stöd som du och din katt behöver.
- Tänk på att allt som händer runt i kring besöket påverkar din katts upplevelse. Så om resan till kliniken är stressande eller din katt ogillar sin transportbur så kommer det att starkt färga upplevelsen.
- Öva på transport och hantering innan besöket för att göra din katt mer bekväm med delmoment som kan göra besöket i helhet enklare.
Få tips och råd av en kattbeteenderådgivare
I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem.