Område: Hund Om beteendeträning
Passivitetsträning - för en lugnare hund
På de flesta hundkurser lärs passivitetsträning ut till hundägare. Hundar begränsas och belönas för att vara stilla och passiva i olika sammanhang och miljöer. Men är det verkligen rätt sätt att lotsa en hund till ro? Nja, det beror på hur, när och varför man gör det. Låt oss djupdyka i ämnet och belysa andra, effektivare metoder som tar hänsyn till hundens perspektiv.
Hur hjälper man en skotträdd eller ljudkänslig hund?
Många hundar upplever smällare och höga ljud som läskigt. Skott som ljuder i skogen eller fyrverkerier kring nyår kan väcka allt från oro till total panik. En del ruskar av sig obehaget och går vidare, andra blir så påverkade att veckorna kring jul och nyår är en mardröm. Här berättar vi om olika sätt att hjälpa skotträdda och ljudkänsliga hundar.
Nyårstips för dig med hund
Nyår är sällan hundars favoritdag och många skyr den totalt. Förståeligt är ju det, för en art som verkligen inte förstår vitsen med det hela och dessutom hör enormt mycket bättre än vi. Här har vi vi samlat tips för hur du kan underlätta för din hund innan fyrverkerierna brakar loss.
Varför hundar bits och vad du kan göra åt saken
Det är tyvärr vanligt att hundbett uppstår; i Sverige registreras ungefär 3 800 människor att de blivit hundbitna eller angripna av hund varje år*. De flesta som blir bitna är barn eller unga vuxna som har interagerat med en hund de inte känner. Men hundar kan även bita människor inom familjen. Sällan sker det av illvilja, utan orsak eller förvarning. Som matte eller husse är det viktigt att lära sig läsa sin hunds signaler och förstå vilka scenarier som kan leda till att en hund biter. Det är alltid vi som bär ansvaret om vår hund biter någon.
Hundens språk och signaler
Hundar är riktiga pratkvarnar. De kommunicerar konstant, med oss, andra och varandra. Ibland hörs det högt och ljudligt, gesterna är yviga och skallen ekar. Andra gånger förs samtalen i tystare ton och inget mer än kroppsspråk och subtila signaler används. Det är kanske just de här subtila signalerna som vi människor ofta missar. Samtidigt är det dessa som är av störst vikt att notera och förstå, om vi inte vill att våra hundar ska behöva använda STORA BOKSTÄVER alltför ofta.
Reaktiva hundar
På senare år har etiketten “reaktiv” florerat flitigt i hundvärlden. Men vad är egentligen en reaktiv hund och varför blir hundar sådana? Låt oss ge dig svaren samtidigt som vi nosar på vad man kan göra för att hjälpa en reaktiv hund till ro.
Aggressiva hundar
Aggression är ingen etikett, ingen mental egenskap eller något man bör påstå att en hund är, som person. Delvis kan aggressivitet vara en rasegenskap som människor faktiskt har avlat på, men oftast spårar hundars humör ut på grund av fysisk eller psykisk ohälsa.
Hundar som juckar
Det blir snabbt pinsamt när överexalterade Fido överraskar gästerna genom att jucka på soffans kuddar med en frenesi som hör duracellkaniner till. Någon sätter kaffet i halsen, en annan tittar på klockan och säger att det är dags för refrängen. Kvar står du med en flåsande hund och en kletig soffkudde. Inte så kul. Vare sig för dig, besöket eller Fido för den delen. Men det finns lösningar! Låt oss djupdyka ner i denna lite pinsamma stressrespons hos hund.
Hundmöten - från hysteriska till harmoniska
Hundpromenader är ju något som både hundägare och hund bör se fram emot och njuta av tillsammans. Men det är långt från verkligheten för många. Reaktiva hundar som skäller, kastar sig ut i kopplets längd, morrar och hugger i luften så fort en annan hund dyker upp är en rejäl huvudvärk för alla parter. Går det att lösa? Hur tränar man bort utfall i kopplet? Vilken “metod” är bra? Är harmoniska hundmöten en möjlighet för alla? Dessa frågor och fler därtill får du snart svar på. Läs vidare för att ta del av Agrias hundtränare Caroline Alupos svar.