Vad bör du inte göra när du tränar din valp?

  • Om valpen har kissat eller bajsat inne hjälper det inte att skälla, stirra eller nypa till valpen. Det lär inte valpen att kalla på din uppmärksamhet när det trycker på nästa gång, utan riskerar istället att leda till att valpen håller sig borta från dig i dessa situationer.
  • Använd inte en kissmatta som numera säljs i djuraffärer. Det är helt okej som underlag i hundbädden nattetid, om du till exempel bor högt upp i ett lägenhetshus. Men om du använder kissmattor och låter valpen regelbundet kissa inne lär du hunden precis det – att kissa inne. Ett beteende som sedan kan vara svårt att träna bort.
  • Torka inte upp efter olyckor och fortsätt som om ingenting hänt. Om du ser att din valp kissar eller bajsar, eller just har gjort det, tar du försiktigt med dig valpen ut. Detta förstärker associationen mellan att kissa/bajsa och att vara ute, vilket hjälper dig att snabbare få en valp som visar att den vill ut när det trycker på.

Hur går rumsrenhetsträning av valpar till?

Det finns två viktiga mål med rumsrenhetsträning:

  1. Att du lär dig se när din valp visar att den vill gå ut eller börjar bli nödig.
  2. Att din valp blir tydligare och tydligare med att visa när den behöver uträtta sina behov.

Detta kan ta lite tid, dels för att valpen behöver mogna fysiskt för att ens kunna hålla sig och knipa igen när det trycker på, och dels för att förståelsen för att man som hund gör ifrån sig utomhus tar tid att sjunka in. Så ha tålamod, det kommer att ge sig.

Många hundar blir rumsrena kring fem-sju månaders ålder, en del tidigare än så och för andra tar det längre tid. Varje hund är unik.

Gå ut ofta och efter ett satt schema

Ta ut din valp regelbundet och proaktivt de första veckorna, gärna varannan timme (om den inte sover, det vill säga), och se till att konsekvent gå ut efter mat, sömn och lek. I takt med att din valp kan hålla sig längre stunder går ni ut varannan eller var tredje timme, sedan var fjärde.

Skippa promenaden - gå till samma plats

Känner du igen dig i att du varit ute med valpen en lång stund, gått en runda utan att valpen vare sig kissat eller bajsat, och så fort ni kommer innanför dörren sätter sig valpen och kissar? Det finns två orsaker till detta:

  1. Ur hundens ursprungliga perspektiv ska små valpar inte lämna ifrån sig sin doft utanför reviret, eftersom det innebär en fara att röja sig för utomstående. Därför kissar och bajsar valpar först i valplådan hos uppfödaren, sedan i inhägnaden de hålls i, och allra sist ute. Detta beteende, som är instinktivt och bottnar i självbevarelsedrift, sitter kvar men klingar av med ökad mognad.
  2. Den andra orsaken är att utevistelsen har varit alltför händelserik. Valpen har tagit in intryck och varit så uppslukad av allt runtomkring, att kissa/bajsa inte har varit högst upp på prioriteringslistan. Hemma i lugnet och tryggheten gör sig de grundläggande behoven, som nödighet, påminda.

Den första orsaken testar vårt tålamod, och vi kan inte göra så mycket åt valpars mognadsfaser – bara förstå och låta det ta tid. Den andra orsaken kan vi påverka genom att konsekvent gå ut till ett par platser och stanna där. Stå still, strosa runt lite på stället utan att gå en promenad. Vänta ut valpen, en ung valp behöver lugn och ro för att kissa och bajsa. Återkommer du till samma platser kommer doften från tidigare tömningar att påminna valpen om syftet med vistelsen. Efter att valpen har kissat och bajsat kan ni ta en liten runda. Avsluta gärna utevistelsen med att återvända till kissplatserna för att se om valpen behöver göra ifrån sig igen.

Så bör du agera

När du väntar på att din valp ska kissa eller bajsa, se till att själv slappna av och försök förmedla ett lugn. Om du tittar intensivt på valpen, steppar runt och är otålig, kommer det ta ännu längre tid för valpen att komma till ro.

När valpen gör sina behov

När din valp kissar eller bajsar behöver du inte berömma den, beteendet är självförstärkande, och ett glatt "Braaa!" riskerar att avbryta valpen. I stället kan du lugnt säga "Gå och kissa" - om du säger signalen varje gång valpen kissar, kommer du med tiden kunna påminna den om vad som ska göras genom att säga "Gå och kissa" när valpen cirklar runt i gräset och inte riktigt kommer till ro.

Håll dig till ett satt schemat

För att nå framgång med rumsrenhetsträningen är det bra att få rutin på utevistelserna. Sätt en påminnelse på mobilen eller håll koll på klockan. Lär känna din valp och notera när den brukar behöva göra ifrån sig, så att du kan gå ut proaktivt innan dess – detta är viktigt de första veckorna.

Nästa steg - lär dig hundens signaler

Efter ett tag, vanligtvis några veckor, är det dags att utveckla strategin. Dags att "läsa hund" och lära dig din hunds signaler. Vad gör din valp när det trycker på? De brukar börja cirkla, nosa på golvet och öka takten, verka lite oroliga, titta på dig och gnälla, eller till och med röra sig mot ytterdörren. Dessa signaler är tecken på att ni behöver gå ut.

Visa att du förstår genom att säga "Bra, då går vi" och skynda dig ut innan olyckan sker på hallmattan. Det är okej att bära en liten valp (om den är bekväm med det) om det brinner i knutarna. Är det inte lika bråttom och valpen verkar nöjd med att du förstått vinken, kan du gå mot ytterdörren och berömma om valpen följer dig. Det lär valpen att gå mot dörren när den behöver kissa/bajsa. Ser du tendenser till att valpen rör sig mot dörren i dessa lägen, beröm och belöna genom att gå ut.

Valpens dagsschema

Exempel på ett kiss- och bajsschema för en nyss hemkommen valp:

06.00 – Första utevistelsen för dagen, besök toalettplats nummer 1.

07.30 – Andra utevistelsen efter frukost och lite bus, besök toalettplats 2.

09.00 – Valpen har varit inne ett tag, lekt och sovit en stund, så nu är det dags att gå ut igen. Besök toalettplats nummer 1 och gå sedan en liten runda.

11.00 – Efter lunch, lite träning, gos och en sovstund är det dags att gå ut igen. Ställ dig en bit utanför toalettplats nummer 2 för att utöka valpens förmåga att kissa och bajsa lite varstans.

13.30 – Efter lite miljöträning, lek och mer sömn är det dags att gå ut igen. Besök kissplats nummer 3.

15.00 – Återbesök på kissplats nummer 1, och därefter tas en liten tur i närområdet innan det är dags för en tupplur.

17.00 – Efter middagen är det dags att gå ut igen. Kissplats nummer 2 är ett säkert kort.

19.30 – Besök kissplats nummer 3 innan ni går in och myser, och valpen får ett tuggben och ett kvällsmål.

21.30 – Dags för sista kissningen. Gå ut till kissplats nummer 2 och strosa i närområdet. Stanna då och då på olika platser och testa “gå och kissa” som du sagt vid dagens alla tidigare tömningar. In igen för kvällsmys och lite hanteringsträning.

Med tiden kan du utvidga till fler områden.

Fler tips vid rumsrenhetsträning

Promenader, lek eller träning utomhus kan vänta till efter att behoven är uträttade. När valpen har kissat eller bajsat kan den få fortsätta att utforska miljön om den vill. Försök att undvika att gå in direkt efter att valpen kissat eller bajsat om din hund uppskattar utevistelsen. Den långsiktiga effekten kan annars bli att valpen försöker hålla sig för att slippa gå in igen.