Vad är resursförsvar och varför uppvisar vissa hundar det?
Resursförsvar är en rad olika beteenden som hunden tar till för att försvara eller skydda en resurs som den uppfattar som värdefull. Det kan vara leksaker, mat eller tuggben, men även pinnar, en kudde, en liggplats eller en servett med lite bearnaisesås på.
Resursförsvar är ett instinktivt sätt för hunden att säkerställa att den inte förlorar något som är viktigt för den.
I naturen är agerandet direkt kopplat till överlevnad, så förhållningssättet kan sitta djupt. Hundar tenderar att höja sitt försvar kring sådant de gärna vill ha, och därför förvärras problemet om hunden är för tunn i hull, har fysiska åkommor som påverkar hungern, eller om valpen helt enkelt får för lite eller för lågkvalitativ kost. Detsamma gäller för tuggben – om valpen är inne i en period där gnagbehovet är stort men tuggbenen få, ökar risken för resursförsvar kring tuggbenen. Och i allt detta finner du en del av lösningen: att säkerställa att din valp får kvalitetsmat i rätt mängd och att tuggbenen flödar.
Hur ser man att en hund vaktar en resurs?
Vanligtvis yttrar sig resursförsvar genom att hunden hukar sig över resursen, stelnar i kroppsspråket, morrar, visar tänderna, lufthugger eller faktiskt biter om du inte backar vid varningarna. Du bör alltid respektera din valps morrning och ge hunden avstånd. Att fortsätta försöka ta resursen kommer bara att eskalera situationen och kan leda till bett samt en hunds bristande förtroende för dig.
Är resursförsvar rasbetingat?
Vissa hundraser är mer benägna att ha ett starkare behov av att försvara sina resurser än andra, såsom våra vaktande hundraser som har detta i sitt DNA. Men även andra raser kan uppvisa resursförsvar, då det är kopplat både till hundens art och till faktorer som tidigare erfarenheter, generell rädsla för människor, brist på mat eller konkurrens vid matning under valptiden. En valp som har missat goda och trygga erfarenheter av att dela sina resurser med andra och få resurser av andra kan utveckla resursförsvar.
Visar sig inte mot alla eller kring allt
Det är viktigt att förstå att trygghetskänslan kring resurser och andra påverkas av relationen, resursens värde och kontexten. Även om du kan ta mat, tuggben och leksaker från din valp, betyder det inte att valpen kommer att vara okej med att andra gör det. Det kan också vara så att din valp ökar sitt försvar i vissa sammanhang som är mer laddade än hemma i soffan.
Försvaret kan dessutom variera beroende på vilken resurs det handlar om. Exempelvis kan pudeln Ludde gärna dela bollen med cockerpoon Lady i hundrastgården, men vaktar samma boll när labradoren Alfons kommer in. Och jack russeln Viggo kan vara helt okej med att husse närmar sig matskålen, men när hans störiga kusin är på besök fräser Viggo ifrån bara han kliver in i köket. I dessa olikheter finns information om vad just dessa hundar behöver öva på, i vilka sammanhang och med vem.
Vad betraktas som resurser ur en hunds perspektiv?
För hundar kan något som vi ser som obetydligt vara en värdefull resurs.
- Leksaker: Alla typer av leksaker, från bollar och tuggleksaker till aktiveringsleksaker med mat, är vanligtvis något hundar vill skydda.
- Mat och matskålar: Mat är en av de mest grundläggande resurserna för hundar, och även en tom skål kan försvaras av en hungrig eller matglad hund.
- Tuggben: Om tuggben är en raritet ökar habegäret, och valpen kan vakta sina tuggben.
- Liggplats: En hundbädd, plats i soffan eller sängen kan vaktas om vilan där är viktig för hunden.
- Andra saker: Saker som din valp hittar ute och anser vara en skatt kan också försvaras, som en pinne, en papperspåse, en plastklämma, en död skata eller en grästuva.
Vikten av tidigt samarbete kring resurser
För att förebygga resursförsvar är det klokt att börja träna valpen tidigt. Träning handlar mer om ett förhållningssätt i vardagen än om intensiv träning. Låt din valp äta och tugga ben i fred och se till att alla andra gör detsamma. Se till att tuggben och leksaker inte blir en raritet, eftersom det ökar habegäret – var generös.
Var noga med att annonsera din närvaro när hunden har en resurs: “Hej Rufus, här kommer jag”. Förvarningar minskar överraskningar, vilket dämpar stress och minskar risken för reaktivitet. Visa också att din närvaro inte innebär att valpen blir av med något – du ska ge mer än du tar.
Gå exempelvis förbi valpen som gnager på sitt ben på bädden och kasta en godisbit till din vän. Passera matskålen efter att ha förvarnat och kasta ner något extra gott. Bjud in din valp till lek och ta med dig en egen leksak istället för att försöka ta den valpen har. Detta förhållningssätt ger er relation en värme som valpen behöver för att känna sig trygg kring både andra och sina resurser.
Du gör också rätt i att tidigt lära in ett “Tack” eller “Loss”. Det är en signal som får valpen att släppa något den har, när du ber om det. Börja med att leka med valpen med en leksak, presentera sedan en ny leksak, och när valpen släpper den första för att ta den andra säger du samtidigt “Tack”. Du kan göra samma sak med tuggben – när valpen tuggar, erbjud ett till ben, och om valpen släpper det första för att ta det andra, säger du samtidigt “Tack”. På så sätt associerar valpen signalen med att släppa. Tidigt samarbete kring pinnar, mat, leksaker och tuggben ger dig en valp som tar din närvaro vid skatterna med ro. Det finns inget hot att värja sig emot, ingen konkurrens att avstyra. Din närvaro blir snarare något positivt, och ett samspel har etablerats kring valpens värdefullaste saker.
Vad bör man göra och inte göra om valpen morrar kring resurser?
Om din valp morrar kring en resurs, är det bästa att rycka på axlarna och ta ett steg tillbaka. Om du bestraffar, säger åt eller korrigerar din valp kommer den antingen att trappa upp sitt försvar eller sluta förvarna/morra och istället plötsligt hugga utan förvarning. Undvik att falla i den fällan – gör ingen stor sak av att din valp morrar, det är ett naturligt sätt för hundar att kommunicera. Din valp ber bara om avstånd och förmedlar att den är rädd att bli av med sin resurs.
Vad du bör göra:
- Lågaffektivt bemötande: Håll dig lugn och undvik att bli arg eller skrämma valpen. Titta bort, backa undan och skapa avstånd.
- Håll avstånd: Ge valpen tillräckligt med utrymme när den försvarar en resurs. En långsam och lugn närvaro är viktig. Gå därifrån, luta dig bakåt, vänd kinden mot valpen och titta bort.
- Skapa positiva upplevelser: På sikt, var noga med förvarningar som "Här kommer jag", och se till att din närvaro innebär att du ger mer än du tar. Tillför mer av det som valpen vaktar.
- Belöna samarbete: Om valpen släpper eller ger ifrån sig en resurs utan att morra, bör du berömma och belöna det glatt. Ge gärna tillbaka det som valpen släppte ifrån sig. Skapa situationer som ger er anledning att öva på samspelet.
Vad du inte bör göra:
- Tvinga inte valpen: Att tvinga valpen att släppa eller ge upp en resurs ökar stress och kan leda till ett konkurrenstänkande som i sin tur kan orsaka aggression.
- Straffa morrande: Att straffa valpen för att den morrar leder till att valpen slutar förvarna och istället biter utan att be om avstånd. Det förvärrar problemet på lång sikt.
- Hota eller korrigera: Ställ dig inte över valpen och stirra ut den, ta inte tag i nackskinnet och tala inte valpen “till rätta”. Alla dessa åtgärder ökar aggressionen, då våld föder våld.
Så här löser du resursförsvar hos din valp
Om din valp redan har börjat visa resursförsvar är det viktigt att långsamt och tålmodigt avdramatisera andras närvaro kring de resurser som valpen värdesätter. Börja alltid öva med personer som valpen litar på, i trygga sammanhang och med resurser som har lågt värde. Detta hjälper valpen att göra en känslomässig förändring som minskar beteendet.
-
Eliminera konkurrens
Skapa förtroende genom att ge godbitar, flera tuggben eller leksaker på ett sätt som inte känns hotfullt för valpen. Om du inte kan komma nära kan du kasta belöningarna på avstånd. -
Prata glatt och lugnande
Se till att ditt röstläge är lugnt, positivt och glatt. Småprata med valpen för att förtydliga din intention. -
Förvarna alltid din närvaro
Säg något innan du närmar dig valpen och motbetinga din närvaro med en gåva. Du vill inte överrumpla din valp, eftersom det kan öka reaktivitet. Säg till exempel “Här kommer jag” innan du närmar dig i en båge, tittar bort och kastar till valpen mer av det den vaktar. -
Belöna samarbete
Om valpen släpper resursen till dig eller lämnar den för att gå bort från platsen, beröm och belöna. Ge gärna tillbaka det valpen släppte till att börja med. Rigga situationer som ger er möjlighet att öva på samspelet. -
Öva in “Spotta ut”
Ge valpen saker den gärna tar upp men inte vaktar. Agera sedan själv som om du spottar ut något om och om igen. När valpen härmar dig, säg “Spotta ut” glatt och belöna direkt. Repetera ofta. -
Öva sedan med tuggben eller leksaker
När valpen spottat ut kan du guida den bort från zonen där det utspottade ligger. Belöna och be sedan valpen att sätta sig en bit ifrån resursen. Belöna igen och ge valpen frisignal att återgå till sin skatt. Nöt in detta och lägg gradvis till att du närmar dig skatten, med ryggen mot valpen som sitter och väntar, och fronten mot resursen. Avancera till att peta på skatten, ta upp och lägga tillbaka den. Var snabb med att belöna valpen om den lägger band på impulsen att rusa fram. Varje belöning motiverar din vän att låta dig ta resurser av vikt.
Kom ihåg!
Resursförsvar är ett naturligt beteende, men det kan förebyggas genom tidig träning. Genom att proaktivt träna med din valp och använda lågaffektivt bemötande ger du valpen en chans att växa upp till en trygg och samarbetsvillig individ, som inte känner behov av att försvara sina resurser. Ha dock i åtanke att även om du tillåts komma nära, så behöver inte samma kontrakt gälla för alla i familjen – och absolut inte för utomstående. Se därför till att alla i valpens närhet agerar på samma sätt.