Du har kanske hört att en valp absolut inte bör motioneras, och att valpar heller inte ska gå i trappor. Och det finns en viss sanning i det. Visst finns det risker med fysisk överbelastning av en växande valp, vars leder och skelett är långt från utvecklat och redo. Men samtidigt finns det risker i att fysiskt understimulera en växande kropp som då inte får näring nog att växa sig stark och rörlig.

Valpar och deras tillväxt

En valp blir fysiskt fullvuxen i etapper, det finns ingen klar övergång mellan valp och vuxen hund som är generell för alla hundar. I början går valpens tillväxt snabbt, sedan lugnar tillväxthastigheten ner sig och verkar vila inför nästa växtspurt. Vissa veckor ser man nästan hur valpen växer från dag till dag, medan andra perioder är lugnare. Det är för att skelett, ledband, ligament och muskler utvecklas och stärks i olika faser. En valps balans, motorik, koordination och proprioception (som innebär förmågan att känna av sin kroppsposition) kommer också att utvecklas i och med tillväxt och mognad. En tultande valp som titt som tätt välter på sidan blir stabilare, mer koordinerad, snabbare och starkare i och med en ökad mankhöjd.

Stora och små raser utvecklas olika

Din valps ras slutliga storlek som fullvuxen har en betydande inverkan på valpens tillväxthastighet. Mindre raser brukar man säga är fysiskt fullvuxna kring ett års ålder. Större raser fortsätter att växa tills de är drygt två år gamla, medan de allra största raserna kan behöva ännu mer tid.

Utgå från din hunds storlek som vuxen när du funderar över vad som är optimal belastning och motion för just din valp. Ha även valpens ålder i åtanke - det är skillnad på en 16 veckors valp och en 6 månaders valp.

Vad är motion egentligen?

Med motion menas fysisk aktivitet för att kroppen ska hålla sig frisk och välfungerande. Fysisk träning däremot är fysisk aktivitet som utmanar kroppen med syfte att bygga den stark och uthållig, som styrke- eller konditionsträning. Man kan därför säga att en valp bör rastas (gå ut och kissa och bajsa), få möjlighet till fri rörelse på säkra platser, motioneras på ett sätt (sträcka, underlag, tempo) som är lämpligt för tillväxtperioden och valpens ålder, men inte tränas för fysiska stordåd förrän den är unghund.

Risker vid överbelastning

Man bör inte överbeskydda en valp från rörelser. En växande valp behöver få röra på sig för att den fysiska utvecklingen ska bli så bra som möjligt. Men lagom är bäst, för mycket motion och fysisk aktivitet kan leda till en överbelastning eller direkta skador, särskilt under växtspurten och innan valpen har koll på sin koordination och balans. Det är vanligt att valpar skadar sig när de hoppat från höga höjder eller lekt mycket och länge med äldre hundar.

Valpar under fyra månaders ålder

Promenader bör hållas relativt korta för valpar under fyra månader - låt hellre din valp röra sig fritt och varierat på olika underlag. Du vill definitivt undvika repetitiva rörelser på hårda eller hala underlag, lek på parkettgolv eller långpromenader på asfalt är ingen hit för en ung valp. Låt gärna din valp utforska olika underlag, klättra runt bland blåbärsriset eller åla över en stubbe, sicksacka genom slyskogen och strosa i parken i långkoppel.

Läs av din valp när ni är ute på äventyr eller om ni leker. När blir den trött? Ta då en paus, sitt sida vid sida och låt andningen lugna sig och kroppen vila. En del valpar vägrar att gå på promenad, eller stannar och stålsätter sig mitt i rundan. Det är en valps sätt att säga “Nej tack, det här är för jobbigt”. Korta ner promenaderna, pausa oftare, bär din valp vissa sträckor. Andra valpar som vill motsätta sig belastningen biter istället i kopplet, dina kläder eller stretar och drar hemåt. Lyssna på det, valpen försöker förmedla något du behöver ta till dig.

Valpar över fyra månaders ålder

Valpar över fyra månader kan sakta men säkert utmanas lite mer fysiskt, beroende på deras storlek som vuxna. En mindre ras kan erbjudas svårare utmaningar medan en större ras kan ges lättare utmaningar. Att klättra runt i terrängen på säkra platser, kravla runt i ett grustag eller knata upp för en kulle i skogen är bra exempel, eller att leka med jämnåriga valpar - kom ihåg att lekfulla valpar kan behöva hjälp att pausa var tionde minut ungefär. Aktiviteterna hjälper valpen att utveckla sin balans, kroppskontroll och koordinera sina rörelser. På köpet bygger de lednära muskler, samt bål och ryggmuskler som är avgörande för en sund utveckling och de minskar dessutom risken för skador.

Olika raser har olika rörelsebehov

Visualisera en fyra månaders kelpie (snabb vallhund) och en lika gammal mops (inte så snabb spejare). Dessa raser har helt olika förutsättningar för fysisk aktivitet och olika tolerans för fysisk påfrestning och belastning. De kommer att överbelastas av olika mängder och typ av fysisk aktivitet och motion.

Finns det platser din valp kan vara lös på, som i en inhägnad rastgård eller en trädgård, eller genom att ha valpen i sele och långlina i skog och mark, så kan du ge din fyrbenta vän en möjlighet till fri rörelse utan påverkan av din promenadtakt. Ge din hund den möjligheten, först där och då kommer du se hur och hur mycket din valp självmant vill röra sig. Så länge valpen kan göra egna val kan utevistelsen vara lång och härlig, utan att valpen överbelastas.

Låt valpen hålla i taktpinnen

Du bör låta din valp reglera sina rörelser och pauser så mycket den vill under promenader. Forcera aldrig fram ett tempo din valp inte är bekväm med, och undvik längre sträckor i ett svep som lätt kan överbelasta. Håll dig nära din valp, även om långlinan är på - en del valpar skyndar sig för att hinna med oss och av rädsla för att lämnas på efterkälken överanstränger de sig. Om din valp vägrar gå eller hoppar och biter i kopplet eller dina byxor/armar under promenaden så kan det vara ett sätt för valpen att signalera att promenaderna är för jobbiga.

Riktlinjer kring valpens motion

Den unga valpen: Får gärna röra sig fritt på mjukt underlag och knata runt i terrängen. Håll promenaderna korta eller pausa ofta på längre rundor. Gå kortare sträckor ofta än få längre rundor.

Den äldre valpen: Får gärna gå lite längre promenader och utmana sin fysik i en takt valpen skrivit under på. Balans- och koordinationsövningar är bra och lek med dig eller jämnåriga valpar eller lugna äldre hundar är toppen.

Unghunden: Får gärna ta sig an lite mer avancerad fysisk träning och orkar längre promenader, men i lagom dos (än är hunden inte fullvuxen)

Den vuxna hunden: Får gärna utmanas i styrka och kondition för att utvecklas till sin fulla potential och hålla sig skadefri. En frisk vuxen hund kan syssla med simning, drag, jogga med dig, leka längre stunder med andra hundar, följa med på vandringar (anpassade för rasens storlek och kapacitet). Det är fortfarande klokt att hålla den fysiska belastningen jämn, gå hellre ungefär lika långt/mycket varje dag än korta rundor under veckodagarna och milslånga turer på helgerna.

Öka motion och belastning gradvis

För att undvika att din valp skadar sig eller överbelastas ökar du motionen gradvis. Gå inte från lättare motion för att sedan växla upp till att plötsligt gå långa rundor på din valps femmånadersdag.

Håll koll på valpens vikt

Överviktiga valpar löper en större risk för ledproblem som vuxna. Så håll koll på din valps vikt, din yngling bör inte vara för tunn och inte heller för tung. Och kom ihåg att din valp går igenom två större växtspurter, då du behöver öka på fodermängden för att din vän inte ska tunna ut. Om du är osäker på din valps vikt kan du kontakta Agria Vårdguide för hjälp att bedöma din valps hull.

Hur är det egentligen med trappor och valpar?

Om valpar bör gå i trappor eller ej, tvistar de lärde. En del menar att det är förbjudet och farligt, andra påstår att det går fint att låta valpen tulta upp och nedför trappor. Lagom är troligtvis bäst, och att gå uppför är oftast skonsammare än att gå nedför. 

Men efter tre månaders ålder kan valpar gradvis introduceras till att gå i trappor. Börja att gå uppför några steg, öka på antal trappsteg med några extra varje vecka. Du kan bära din valp nedför en längre trappa och låta den tassa ner på eget bevåg de sista stegen, även denna sträcka kan du öka på gradvis när du ser att din valp kan hantera trappan säkert och välkoordinerat.