Varför vill valpar inte vara ensamma

Separationsproblem är vanligt förekommande hos hundar då de är sociala flockdjur. De flesta kräver välstrukturerad träning för att känna sig trygga ensamma.

En valp som gnäller, biter sönder saker, kissar eller bajsar inne, eller är ovanligt tyst och stilla har svårt för ensamhet. Ibland underlättar det om någon annan än du som matte eller husse är kvar med valpen, men i vissa fall gör det ingen skillnad.

Orsakerna till större dilemman är oftast otillräcklig träning, eller träning som varit alltför belastande för valpen (överexponering av obehaget), vilket snabbt resulterar i att stress och rädsla förknippas med ensamhet.

"Förr sades det att man skulle vänta ut en hund som gnäller, skäller eller ylar - men idag vet vi bättre, att lämna en hund i det tillståndet förvärrar bara problemet."

En skrämmande upplevelse när valpen varit ensam, som höga ljud eller en läskig påknackning, kan även orsaka separationsproblem hos hundar. En valp som är ljudrädd, sjuk eller har ont kan även utveckla obehagskänslor kring ensamhet, då en sårbar liten individ inte kan skydda sig själv.

Tecken på att valpen har separationsproblem

Ökad oro inför separation

  • Valpens oro ökar när den märker att du ska gå (till exempel när du tar på dig ytterkläder eller tar fram bilnycklar).
  • Beteendeproblem när du lämnat hemmet

Ylande, skällande eller gnällande.

  • Ofta långa perioder av skällande eller ylande med pauser av tystnad, ibland under hela din frånvaro.
  • Tuggande på möbler, dörrkarmar, kläder, eller andra föremål i hemmet.
  • Grävande eller rivande vid dörrar eller fönster.
  • Kissar eller bajsar inne.
  • Ovilja att äta godis eller tugga ben du lämnat i rummet/hemmet innan du går.
  • Vandrar runt mycket och kommer inte till ro.
  • Onaturlig stillhet, ligger/står/sitter på samma plats mer eller mindre hela tiden du är borta.
  • Håller sig i hallen, tittar på porten eller ut genom fönstret medan du är borta.
  • Flackande blick, hållen andning, ryckiga rörelser, stel kroppshållning.
  • Gömmer sig exempelvis under sängen medan du är borta.

Oro vid återförening

  • Euforisk “glädje” vid din återkomst kan vara tecken på lättnad.
  • Intensivt och burdust hälsande.
  • Hög stress, skällande, hoppande, svårigheter att komma till ro.
  • Konstant kontaktsökande med dig, vill vara nära hela tiden.

Så ensamhetstränar du din valp

Valpar har olika lätt för att vara ensamma, och vissa klarar aldrig av det. Därför är det viktigt att påbörja träningen tidigt i valpens liv (men inte för tidigt), då otillräcklig eller felaktig ensamhetsträning är en stor orsak till problem hos den vuxna hunden. Du vill sätta igång med träningen när du känner att din valp bott in sig och känner sig trygg i sitt nya hem, vilket brukar ta några veckor.

  1. Uteslut tid ensam utöver träningen

    Först måste du utesluta ensamtid helt, utöver träningen. Valpen kan inte vänja sig vid att vara ensam samtidigt som den ibland lämnas längre än vad den klarar av. Hitta en bra hundvakt, och lägg sedan upp en träningsplan som du genomför under 3-4 månader - ibland tar det längre tid, alla valpar är individer och träningen behöver tas i deras takt.
  2. Var konsekvent med viktiga signaler

    För att skapa trygghet i valpen ger du den viktig information i form av “Du ska med” som sägs innan ni ska gå ut och valpen ska följa med. Motsatsen “Kommer snart” lärs in under ensamhetsträningen. Att ge information om vad som komma skall i god tid är avgörande för din valps trygghetskänsla.
  3. Börja ensamhetsträningen busenkelt

    Lägg in ungefär tre pass i veckan av ensamhetsträning. Börja med att slå dig till ro tillsammans med din valp på en plats din valp gärna vilar på. Sätt dig tillrätta och läs en bok eller scrolla på mobilen. Säg sedan "Kommer snart" och ställ dig upp, stå och vanka lite på stället utan att gå. Om din valp ligger kvar, gärna med huvudet i bädden/soffan, återvänder du. Din återkomst är hundens största belöning i denna träning. Och när du väl återvänt, sätter du dig ner och klappar om valpen, sedan läser du ett kapitel i boken. Inga snabba repetitioner, låt det ta några minuter innan du upprepar proceduren igen. Du vill alltså inte börja med att lämna valpen ensam i ett annat rum, sätta upp en gallergrind eller stänga ytterdörren bakom dig, om din valp har svårt för det. Förenkla genom att göra det busenkelt för din valp att komma till ro efter din lämna-signal.
  4. Försvåra när din valp är redo

    När valpen tryggt ligger kvar även om du strosar runt intill viloplatsen är det läge att avancera. Säg "Kommer snart" och lämna valpen, ta sedan ett par steg från platsen (gå inte mot hallen riktigt än), påta lite i en blomkruka, kliv in i köket om det går. Du vill tänja lite på gränsen utan att din valp reser sig och rusar efter dig. Var noga med att återvända nästan direkt om valpen lugnt ligger kvar på bädden, och helst med huvudet vilandes mot underlaget. Målet är att du ska återvända innan valpen börjar oroa sig. Sker så inte, återgå till ovanstående punkt och repetera det steget tills en ökad ro är uppnådd.
  5. Variera och försvåra så fort du kommer undan med det

    Du kan försvåra träningen genom att gå längre bort från valpen, kanske kliva över en gallergrind du satt upp, eller gå in i ett annat rum med öppen och till sist stängd dörr. Öva alltså med dig kvar i hemmet, och strössla in svårigheter hellre än skynda dig mot målbilden att kunna lämna hemmet. Du vill däremot addera saker, som att du tar på dig skorna och tar av dem igen, tar väskan, jackan, greppar bilnycklarna som tillägg i träningen.Förr fokuserade man mycket på att gradvis öka tiden valpen var ensam. Men strunt i tiden, utgå från din valps beteende som indikator på när det är läge att återvända, vare sig det har gått 20 sekunder eller tre minuter. Tiden ökas gradvis, men stegras inte bara, då det lär din valp att ju mer ni håller på med detta desto värre blir det.
  6. Börja lämna hemmet

    När du kommit så pass långt att du kan gå ut i hallen, ta på dig skor, ta i dörrhandtaget utan att valpen far upp från sin viloplats är det läge att börja gå ut genom dörren. Första gångerna behöver du inte ens stänga dörren bakom dig, gå bara ut och in igen. När tiden väl är kommen och det är läge att gå ut och stänga dörren är en övervakningskamera till stor hjälp när du tränar ensamhet. För du vill ju fortsätta tajma din återkomst med att valpen ligger och vilar hellre än står och gnäller i hallen. Via övervakningskameran kan du i realtid i mobilen se om valpen är stressad och du behöver avbryta träningen, eller om valpen kommit till ro och det är läge att återvända.
  7. Vid hemkomst och återförening

    Förr sades det att man aldrig ska hälsa på hunden när man kommer hem utan hänga av sig och klappa om lite lugnt i ett annat rum. Det påstods också att man skulle ignorera en glad hund som möter en i hallen för att inte spä på drama kring separation. Idag vet vi bättre. Det är helt okej att du tar emot din hunds glädje över att ni ses igen. Klappa om och visa din uppskattning av att din hund klarade av att vara själv, men gör så på ett sätt som inte bidrar med alltför mycket energi. Visa värme, kärlek, närvaro och ge närhet utan att direkt börja busa, leka och varva upp valpen.
  8. Utveckla ensamhetsträningen

    I takt med att din valp blir allt tryggare med ensamhetsträningen börjar du åka hemifrån. Ha mobilen till hands och kika då och då för att se hur din valp tar ensamheten. Om valpen somnar har ni nått ett stort mål. Åk gärna hem för att förstärka det. Avancera till att låta valpen vakna och se vad den gör. Återgår valpen sedan till vila är det läge att återvända för att förstärka att det är okej att sova, vakna och vila istället för att varva upp.

Exempel på träningsschema

Vecka 1, pass 1-4: Säg lämna-signalen “Kommer snart”, ställ dig upp och sätt dig vid valpen igen och klappa om den lugnt ligger kvar. Genomför cirka fyra repetitioner per pass, med längre pauser mellan varje repetition. Om valpen tar det med ro, strössla in att du går lite på stället eller tar ett par steg ifrån valpen.

Checkpoint: Om din valp lugnt ligger kvar, hälsar på dig med ro och känns avslappnad när du säger “Kommer snart” inför varje repetition är det dags för nästa steg.

Vecka 2, pass 5-8: Säg lämna-signalen och gå några steg ifrån valpen, damma en bokhylla, vattna ett par blommor, ställ undan i köket och återvänd när din valp väljer att ligga kvar, klappa om och pausa inför nästa repetition. Genomför cirka tre-fyra repetitioner per pass, med längre pauser mellan varje repetition.

Checkpoint: Om din valp lugnt ligger kvar, hälsar på dig med ro och känns avslappnad när du säger “Kommer snart” inför varje repetition är det dags för nästa steg.

Vecka 3, pass 9-12: Säg lämna-signalen och variera (varje repetition) mellan att stå kvar intill valpen, gå några steg ifrån valpen eller gå in i ett annat rum. Återvänd som tidigare när din valp väljer att ligga kvar, klappa om och pausa inför nästa repetition. Om valpen tar det med ro, strössla in att du tar i bilnycklarna, sätter på dig en jacka du hängt på en stol i närheten, sätter ner fötterna i ett par tofflor. Genomför cirka tre repetitioner per pass, med längre pauser mellan varje repetition.

Checkpoint: Om din valp lugnt ligger kvar, hälsar på dig med ro och känns avslappnad när du säger “Kommer snart” inför varje repetition är det dags för nästa steg.

Vecka 4, pass 13-16: Säg lämna-signalen och variera (varje repetition) mellan att gå in i ett annat rum, strosa mot hallen, gå runt i rummet, gå in och ut genom en öppen ytterdörr. Återvänd som tidigare när din valp väljer att ligga kvar, klappa om och pausa inför nästa repetition. Om valpen tar det med ro, strössla in att du låser och låser upp ytterdörren inifrån som start och sedan utifrån, sätter på sig skorna i hallen, pratar i telefon samtidigt som du tränar. Genomför tre repetitioner per pass, med längre pauser mellan varje repetition.

Checkpoint: Om din valp lugnt ligger kvar, hälsar på dig med ro och känns avslappnad när du säger “Kommer snart” inför varje repetition är det dags för nästa steg.

Vecka 5, pass 17-20: Säg lämna-signalen och variera (varje repetition) mellan att gå ut och stå utanför porten, strosa iväg en bit eller sätta dig i bilen en stund. Återvänd som tidigare när du ser på övervakningskameran att din valp väljer att ligga kvar, hälsa på valpen i hallen och gå till viloplatsen och klappa om. Genomför en repetition per pass.

Variera för att öva verklighetstroget

Variera när på dagen och vilka dagar ni övar, ha på dig olika kläder och agera lite olika inför varje träningspass/lämning. Detta för att din valp inte ska skilja på ensamhetsträning och verklig lämning framöver. Så variera sammanhanget så fort du har möjlighet, vilket är när din valp är lugn kring lämning och känns rofylld trots separation från dig.

Antal repetitioner, pass per vecka och progressionshastighet bör skräddarsys efter din valps reaktioner på träningen. Följ inte schemat om det inte utvecklar din valp, utan förenkla det vid behov.

Tänk på det här:

  • Var trogen din lämna-signal
  • Öva under tröskeln för skadlig stress
  • Öka tid icke-linjärt och i takt med din valp ökade trygghet
  • Strössla in svårigheter av vikt
  • Använd övervakningskamera
  • Återvänd till en valp som vilar och avbryt om stress utbryter
  • Variera din träning för att generalisera din valps förmåga