1. Den första tiden
Genom att förbereda dig inför valpens hemkomst skapar du en trygg och harmonisk start i ert gemensamma liv. Valpar är nyfikna, energiska och behöver en säker och lugn miljö för att utvecklas på bästa sätt och inte komma till skada.
2. Rumsrenhet
Rumsrenhetsträning är något många nyblivna hussar och mattar vill lyckas med tidigt. Men det är viktigt att ta det i valpens takt och hålla sig till en konsekvent rutin. Innan vi går igenom vad du bör göra för att lyckas med rumsrenhetsträningen, är det bra att fundera på vad du inte bör göra, så att du slipper vanliga misstag som kan leda till stora besvär.
3. Valpfnatt och bitande
För en ny liten valp är omställningen till ett nytt hem överväldigande. Valpar blir därför lätt överstimulerade och precis som hos små barn har valpar inte samma förmåga som vuxna hundar att hantera sina känslor och energinivåer - något som ofta resulterar i ett så kallat valpfnatt.
4. Motion
Ska en valp motioneras eller ej? Vad finns det för risker och vilken typ av rörelser är att föredra? Och vad gör man egentligen med en valp som vägrar att gå ut, eller en som bara spenderar promenaderna med att bita i kopplet?
5. Socialisering och miljöträning
Nu är det dags för den viktiga socialiserings- och miljöträningen. Det är nu du har möjlighet att hjälpa din valp att bli trygg, stolt, självsäker och cool kring de flesta människor och situationer. Men hur gör man egentligen?
Socialisering och miljöträning
6. Ensamhetsträning
När valpen är mellan 12-16 veckor är det dags att börja träna den på att vara ensam. Här slår vi hål på gamla myter och ger dig tips på hur du kan träna din valp.
7. Samarbete och kontakt
Samarbete och förståelse för hundens inlärningspsykologi med smart och belöningsbaserad träning ger oss motiverade, glada och välartade hundar i mycket större utsträckning än korrigeringar och hårda tag.
Samarbete och kontakt - så blir ni ett team
8. Skötsel och vård
I denna lektion tar vi oss an skötsel, vård och frivillig hanteringsträning - ett sätt att ge valpen positiva erfarenheter som gör den trygg.
9. Aktivering
När det gäller en valps behov av att aktiveras bör fokus ligga på att ge valpen möjlighet att utforska världen, sig själv och sina behov i en balanserad takt. Detta är avgörande för att valpen ska må bra och utvecklas hälsosamt.
10. Resursförsvar
Som valpägare har du kanske upplevt att din valp morrar kring leksaker, mat eller ett tuggben? Resursförsvar hos hund är ett naturligt beteende vi snarare behöver förstå, för att sedan visa valpen att vi inte är ett hot i närheten av deras värdefulla saker.
11. Unghunden
Nu är din valp troligtvis inte längre en liten unge - de tidigare tultande stegen är nu mer beslutsamma, och de första drifterna har vaknat till liv. Om din glada valp nu har fått "horn i pannan" så är allt precis som det ska. En fascinerande, stundvis prövande men rolig period väntar i hundlivet – unghundsfasen.
Hundförsäkring
Vad kostar det att försäkra min hund?