Du är din valps läromästare
Som din valps läromästare har du alla möjligheter att sätta en välfungerande vardagslydnad eller sikta mot stjärnorna och tävla. Ditt mål kan vara att ha en samspelt hund till vardags, som du kan guida och hjälpa rätt i livet utan att behöva slita och dra i. Det är ett viktigt mål för alla som vill ha en sund relation med sin hund och lotsa valpen till en harmonisk vuxen individ.
Träningsambitionerna behöva höjas om man skaffat en ras med mycket motor och energi, men det behöver först göras när valpen blivit unghund. I detta livsskede ligger fokus på goda grunder, härliga lärupplevelser och motivation till samspel.
Positiv förstärkning är rätt melodi för valpträning
Agrias valpskola håller hårt på positiv förstärkning och guidning som träningsstrategi. Det innebär att du formar fram önskvärda beteenden som du sedan rättmarkerar och belönar för att öka hundens motivation att göra om det. Din roll som hundens läromästare är att guida fram beteenden i små delsteg, konsekvent använda en rättsignal som “Japp” eller “Bra” och belöna när valpen lyckas med ett litet delsteg.
Få repetitioner och pauser ofta gynnar valpen
Du gör rätt i att öva korta små pass ofta, repetera varje moment 4-6 gånger och pausa sedan innan nästa session. Efter ett par sessioner avbryter du. Det finns ingen vinning i att träna för länge, 5-10 minuters pass är mycket effektivare för valpar än långa uttömmande pass.
Mikroträna din valp
För bäst och mest hållbar effekt av din träning mikrotränar du. Det innebär att du alltid har belöningar i fickan eller i närheten och strösslar in lättare träning i er vardag, kanske medan ni väntar på bussen, står på torget, är i skogen eller ute och rastar. Ni kan öva ett kort pass i köket, lite i hallen och någon gång i badrummet. På detta sätt kommer din valp att automatiskt lära sig att det ni övar på gäller överallt, din valp kommer att generalisera sin kunskap.
Belöningar
Vad som är en belöning avgör din valp - det kan vara hundgodis, hundens mat, en rolig leksak, klapp och kel eller en sökuppgift, din genuina glädje eller er gemensamma lek. Vad som än får din valps svans att vifta glatt är en belöning. Om du varierar belöningar och väcker flera känslor hos din hund - glädje, uppskattning eller välbehag - sätter sig kunskapen på djupet.
Viktiga träningssignaler
För att bli en tydlig pedagog för en hund är ett gäng signaler av vikt. Läs stycket nedan ett par gånger och skriv sedan en ordlista för just din hund, dela den med familjen så att ni konsekvent använder samma signaler.
- Belönings-/Rättsignal: Ett ord som likt en klicker markerar rätt beteende, populära rättsignaler är “Japp”, “Rätt”, “Bra” eller “Yes”. Ordet ska vara kort, markant och tydligt, då det ska markera/rama in och fånga ett visst beteende. Det du rättmarkerar ska alltid belönas. Signalen är ett löfte om att belöning kommer.
Exempel: Du guidar valpen att sätta sig, när valprumpan når golvet säger du “Rätt” och sedan belönar du.- Frisignal: En frisignal talar om för valpen när den ska upphöra med ett inlärt beteende. Populära frisignaler är “Okej”, “Varsågod”, “Fri” eller “Hopp och lek”. Signalen sägs när ett moment är över och om man är konsekvent får man en hund som utför det man bett om tills frisignalen ljuder. Signalen hjälper hunden att förstå när det är okej att släppa på sin koncentration eller avsluta aktiviteten.
Exempel: Du guidar din valp till att sätta sig, valpen sätter sig, du säger “Rätt” och belönar, därefter avslutar du med “Varsågod”.- Beröm: Beröm skiljer sig från en rättsignal och ämnar uppmuntra och peppa valpen när den gör något rätt som du önskar att den fortsätter med. Beröm är olikt rättsignalen inte ett löfte om belöning utan snarare en håll i-håll ut-signal, belöning kommer snart.
Exempel: Du guidar valpen att sitta, säger sedan “Stanna kvar” och sätter upp en stopphand, valpen sitter kvar var på du berömmer “Snyggt, duktig kille!”, om valpen stannar kvar rättmarkerar du “Rätt” och belönar innan du ger frisignal.
Träningsinstruktioner
Du kommer nu att få lära dig träningsmoment av vikt för just valpar. Sådant du vill få rätt från början, som en god kontakt, följsamhet, avslappning, dirigering och koppelträning (resten har du hela hundens liv på dig att träna in). Men innan du ambitiöst hugger i - planera din träning, gör motivationstest för olika belöningar, bestäm dina träningssignaler och hämta sedan din valp och praktisera.
Kontakt
En kontaktsökande hund blir enkel att guida genom livet då den skolas i att ta kontakt med dig, checka av läget och lära sig lämna över saker till dig istället för att agera självständigt.
- Plocka fram en eftertraktad belöning, håll den i din hand och ge den uppmärksamhet “Har du sett, oj vilket rolig/god”.
- Trolla bort den, göm den bakom din rygg och luta dig bak och höj ögonbrynen.
- Så fort din valp slänger en blick på dig, säg din rättsignal och belöna.
- Repetera över flera dagar och i olika miljöer.
- Avancera genom att inte gömma belöningen, ha den framme och invänta att valpen tittar på dig, om så rättmarkera och belöna.
- Träna ståendes, sittandes, gåendes. Slopa tanken om att hunden ska sitta framför dig, om du blir för konsekvent i det upplägget får du en hund som tar kontakt om den sitter framför dig men inte annars. Så variera så fort du kan!
Följsamhet
En följsam hund ser poängen i att hänga på dig, följa dina initiativ och din guidning i lägen där egna initiativ inte alltid är fördelaktigt.
- Utveckla ovanstående övning genom att efter att valpen tittar på dig, backa snabbt.
- När valpen tultar efter säger du “Här går vi” och rättmarkerar sedan följsamheten och belönar din valp.
- Repetera över flera dagar och i olika miljöer.
- Avancera genom att säga “Här går vi” till en valp som tittar på något annat, om valpen vänder om i positiv förväntan slår du i backen eller rusar iväg.
- När valpen glatt hänger efter rättmarkerar du och belönar.
- Repetera detta i flera miljöer och kring olika naturliga störningar som barn som leker på en lekplats, kring ankorna i dammen, intill folk som köar till bussen, i närheten av en hund som passerar er på promenaden.
Dirigering
En hund som lärt sig dirigeras av oss blir lyhörd och ert samspel blir friktionsfritt då kopplet inte blir ert främsta kommunikationsmedel.
- Låt oss bli ännu tydligare när du önskar att din valp bryter fokus kring annat och hänger med dig istället.
- Sätt ner din handflata precis framför valpens nos, ett par centimeter ifrån. När din valp nosar på din hand rättmarkerar du och belönar.
- Repetera över flera dagar och i olika miljöer.
- Avancera genom att öka avståndet mellan din hand och valpens nos så att din hund målmedvetet får trycka nosen mot din hand, rätt markera och belöna. Repetera även detta titt som tätt.
- Utveckla vidare genom att lägga signal på hand-dutten, säg “Dutt” samtidigt som din valp trycker nosen mot din hand. Efter lite träning kan du testa att säga “Dutt” när din valp tittar på annat, vänder valpen sig om presenterar du din handflata intill dig och inväntar att valpen rusar in för att dutta, rättmarkera då och belöna.
- Du har nu ett ypperligt bra dirigeringsverktyg som du kan använda om du exempelvis vill guida ner valpen från soffan, flytta valpen ur en dörröppning så att någon kan passera, dirigera bort valpen från något du inte vill att den ska engagera sig i. Dirigeringen är tydlig, positiv och skapar ett samspel, motsatsen är att du behöver putta undan din valp, dra i kopplet eller fösa bort din vän.
Avslappning
Valpar är vildsinta och därför är det klokt att öva på motsatsen då och då. För att en valp ska bli lugn på riktigt är det avgörande att inte öva passivitet utan avslappning. Passivitetsträning fokuserar ofta på att förstärka när hunden är stilla, vilket inte är att nå verklig avslappning. En valp kan vara stilla men ändå mentalt aktiv, nervös eller spänd i sitt sinne. Så öva smartare än så, satsa på sann avslappning!
- Sätt dig ner i närheten av din valp. Invänta att valpen kommer nära eller ta in din valp nära.
- Klappa och kela på ett sätt valpen uppskattar.
- Låt din beröring blir långsam, lång och repetitiv.
- Ta djupa och ljudliga andetag och invänta att din valp gör detsamma.
- När valpen slappnar av, andningen blir långsam, blinkningar likaså släpper du dina händer från valpens kropp.
- Repetera över flera dagar och i olika miljöer.
- Öva korta pass och öka tiden gradvis.
- Börja i en enkel miljö som hemma och när valpen är redo för vila.
- Avancera till klurigare miljöer med omvärldsfaktorer som pockar på valpens uppmärksamhet.
Koppelträning
En valp som tidigt lär sig att slakt koppel betyder frammarsch och sträckt koppel innebär att promenaden stannar av, kommer per automatik jobba för att hålla kopplet slakt.
- Koppla valpen i halsband och koppel inomhus - japp du läste rätt, inomhus. Sicksacka runt och beröm och belöna så fort kopplet är slakt.
- Repetera flitigt över flera dagar.
- Gå ut och gör detsamma, sicksacka runt på en liten plätt hellre än under en längre promenad. Beröm och belöna ett slakt koppel, inte att din valp går vid din sida eller tittar på dig, det orkar aldrig en hund göra en hel promenad, slakt koppel är det enda fokuset du har.
- Om valpen spänner kopplet stannar du, låser armbågen vid din sida och inväntar passivt ett slakt koppel. Valpen ska slaka kopplet själv, inte du. När valpen släppt trycket i kopplet går du framåt, eventuellt byter du riktning och går framåt.
- Repetera över flera dagar och i olika miljöer.
- Undvik att gå längre promenader som start, börja på små områden ni går runt på. Så fort promenaden blir ett sträck blir det svårare för valpen att lära sig vitsen med att hålla kopplet slakt, med tid och träning kommer ni dit, men börja plättlätt, på en plätt!
Utöver koppelträningen har du valpen i sele och koppel, och drar valpen då och då så låter du det ske. Men i halsband och koppel är du konsekvent med att slakt koppel leder till att ni går och valpen beröms då och då och belönas, och sträckt koppel leder till att du stannar.
Förstärk smarta val
Hundar lär sig hela tiden, vare sig vi är medvetna om det eller ej. Din valp kommer att prova strategier, bjuda på beteenden, agera spontant och önskvärda initiativ kan du förstärka utan att det är uppstyrd träning. Varje gång din valp gör något fördelaktigt, beröm och klappa om, eller rättmakera och belöna. Din valp kanske hälsar trevligt på grannen utan att skälla ut honom - ta tillfället i akt och klappa om och berömma. Din valp kanske passerar en entré till ett hus utan att dra sig in - bjud på ett “Snyggt jobbat”
På detta vis formar du fram en välartad valp som vet vad som lönar sig. Så sätt på dig positivitetsglasögonen och förstärk mängder med fördelaktiga beslut som din valp tar, du kommer älska resultatet av samspelet er emellan. Var proaktiv, tala om för din valp hur glad du blir när den gör saker som du vill se mer av. Förhållningssätt är en superbra vaccination mot framtida problembeteenden. Ta inte din valps önskvärda beteenden för givet, beröm och belöna så slipper du att oönskade beteenden utvecklas.
Skapa goda rutiner
Det låter tråkigt men är sant - att vara konsekvent när man formar en valp till vuxen hund är av vikt. Men det behöver inte vara tråkigt. Det handlar om att se sin valp som en fullvuxen individ och fundera över hur man vill ha det i livet. Vill du att din valp alltid väntar på dig vid ett övergångsställe, sätter sig i hallen när kopplet sätts på, sansar sig innan den får gå ut ur bilen? Ja, då är det nu du har möjlighet att befästa goda rutiner, och om du gör så konsekvent så kommer din hund att se förhållningssättet som norm framöver.
Du kan till exempel alltid guida valpen till att sitta i hallen innan du kopplar, alltid säga “vänta” och korta kopplet vid övergångsställen, enbart öppna bagageluckan när valpen är tyst och bara släppa ut efter signalen “Varsågod”. Det är så enkelt, och resultaten är magiska. De sitter som berg om man börjar i tid och alltid gör samma sak, om och om igen.
Valpträning handlar om att skapa ett tillitsfullt och positivt samspel mellan dig och din valp. Det är viktigt att du är tålmodig och konsekvent i din träning. Valpar lär sig bäst genom att få små, hanterbara uppgifter som är lämpliga för deras ålder och utvecklingsnivå. Fokusera på att skapa goda vanor tidigt, och förvänta dig inte perfektion alltför snabbt. Ha skoj, beröm från hjärtat och var generös med en variation på belöningar, för valpar älskar lustfyllda lektioner.