Genom att förbereda dig inför valpens hemkomst skapar du en trygg och harmonisk start i ert gemensamma liv. Valpar är nyfikna, energiska och behöver en säker och lugn miljö för att utvecklas på bästa sätt och inte komma till skada.
Försäkra valpen innan hämtning
Innan du tar hem din valp är det viktigt att ha ordnat med försäkring. Små valpar är känsliga och kan lätt dra på sig sjukdomar och skador, och veterinärkostnader kan snabbt bli dyra. En försäkring skyddar dig från oväntade utgifter och ger dig trygghet om något skulle hända.
Den första tiden – anknytning och relation
Det är en stor omställning för valpen att flytta från sin mamma och sina syskon. Därför är det viktigt att snabbt visa vem du är när du fått hem valpen, att du är valpens trygga punkt. Valpen kommer att behöva tid att anpassa sig till sitt nya hem, och du behöver hjälpa den att känna sig trygg, sedd, förstådd och älskad. I denna valpskola får du lära dig hur du får en trygg och harmonisk valp, och skapar en god anknytning.
Tillbringa mycket tid tillsammans
De första dagarna bör du spendera så mycket tid som möjligt med din valp för att bygga upp ett starkt band. Låt valpen känna din närvaro och ditt lugn, associera din röst och din doft med trygghet. Var närvarande med din nya fyrbenta vän.
Lugn och rutiner
Håll en lugn och positiv ton i hemmet, skippa alltför många eller intensiva besök de första dagarna. Valpar behöver en förutsägbar miljö med fasta rutiner för att känna sig trygga. Läs av din valps kroppsspråk och beteende och försök tillgodose de behov som förmedlas.
Kroppskontakt och närhet
Närhet och beröring är viktigt för anknytningen. Låt valpen ligga nära dig och klappa den mjukt, och tala lugnande med valpen. Om valpen tar ögonkontakt möter du blicken med utslätad panna och värme i blicken. Vid beröring och ögonkontakt frisätts hormonet oxytocin, i både dig och din valp. Samma hormon frisätts i mammatiken när hon diar sina ungar. Så ta vid och visa din valp att du är någon att knyta an till. Är ni flera i familjen är det bra att alla gör detta så att anknytningen blir stark till flera. Om din valp håller avstånd, är skeptisk och inte söker din närhet, så är det okej. Låt valpen komma till dig i sin egen takt.
Valpens behov och rutiner
En valp mår bra av fasta rutiner som kan förutspås - det sänker stress, då förkunskap om vad som komma skall bidrar till lugn. Så få in tydliga rutiner, se till att rastning/utevistelse, mat och lek sker på ungefär samma tider.
Mat och vatten
Ge valpen fri tillgång på färskt vatten som du byter dagligen, samt ett bra valpfoder, uppdelat på flera små måltider per dag. Tre till fyra mål om dagen brukar leda till ett jämnt blodsocker och magen behöver inte kurra innan nästa måltid. När din valp blir äldre kan du övergå till två till tre mål om dagen.
Hur mycket valpen behöver äta beror på valpens hull. En valp bör aldrig vara tjock men inte heller för smal. Revbenen ska kännas vid ett lätt tryck över bröstkorgen. Om inte, anpassa fodergivan för att valpen ska nå en optimal vikt. Rådfråga gärna en veterinär om du känner dig osäker. En för mager valp kan lätt utveckla resursförsvar, och en för tung valp riskerar skelettproblem och ledbesvär. Tillväxten bör ske i lugn och sansad takt.
Vad är giftigt för hund? Lista på giftiga ämnen för din hund!
Sömn och vila
Valpar sover mycket, upp till 18-20 timmar per dag. Se till att valpen får den sömn den behöver, om inte råder risk för övertrötthet och med det kommer “valpfnatt” eller så kallade “zoomies”, som visar på överstimulans och stress. Skapa en trygg och avskild plats där valpen kan vila ostört dagtid. Se till att alla i familjen är med på att valpen aldrig får störas när den sover, och att valpens bädd/viloplats är en fredad zon.
Rastning
Valpar behöver rastas ofta, gärna direkt efter sömn, lek och mat. De första veckorna behöver du gå ut med din valp varannan eller var tredje timme. Detta hjälper dem att snabbt lära sig rutiner för att bli rumsrena.
Rastning och motion är olika saker - din valp bör inte motioneras den första tiden utan bara rastas. När ni går ut för att valpen ska uträtta sina behov, gå till ställen som är lite avskilda, fria från alltför många intryck, och strosa hellre runt på ett ställe än att gå en promenad. Det gör att valpen lättare kan komma till ro, känna in sina behov och uträtta dem.
Det är alltför vanligt att valpar tas på längre promenader och alla intryck leder till att de inte utför sina behov. Istället kissar de inne i hallen. Orsaken är att utevistelsen inte varit lugn nog för valpen att komma till ro. Skapa gärna ett par “toalettplatser” din valp gärna återkommer till och kissar och bajsar på.
Lek och umgänge
Lek är en viktig del av valpens utveckling. Ha roliga och stimulerande leksaker redo och lek med valpen på ett lugnt och positivt sätt. Pausa ofta - en valp som blir uppspelt av leken behöver tidigt lära sig att du då och då slutar att leka och lugnar ner situationen. Om besökare eller andra familjemedlemmar leker för vildsint med valpen kan du behöva sätta du gränser, så att inte din valp tror att högenergi och vildsinthet är rätt melodi i interaktioner med folk. Det kan leda till stress och problematiska beteenden när din valp blir äldre.
Hantering av valpen
Valpar behöver ibland lyftas upp, men de har fyra ben och kan gärna själva. Låt din valp tulta runt på eget bevåg så mycket som möjligt. Dock kan du ibland behöva lyfta din valp för att flytta den från olämpliga situationer, särskilt när ni ska nerför en brant trappa eller för en välbehövlig paus under promenaden, upp på ett undersökningsbord hos veterinären eller om en lös hund kommer springandes mot er. Många valpar känner sig obekväma när de plötsligt blir lyfta. Öva på att lyfta din valp på ett sätt som respekterar valpens integritet, plocka inte bara upp den lite slumpmässigt.
Träning: Lyfta valpen
Börja med att placera en godbit eller leksak på en hylla som valpen kan se. Sätt dig ner på knä bredvid valpen och håll en belöning i handen för att guida den upp i ditt knä. När valpen står med tassarna på ditt lår, beröm och belöna den. För att stödja valpen ordentligt, placera en hand under bröstet och den andra under rumpan innan du lyfter. Säg "nu lyfter jag" för att förbereda valpen, och lyft den försiktigt. När ni når hyllan, låter du valpen ta sin belöning innan du sätter ner den lugnt. Genom att upprepa denna övning får valpen en positiv erfarenhet av att bli lyft och kan se det som något tryggt.
Att vara en trygg förebild
Som nybliven matte eller husse har du nu ett nytt jobb, du är din valps trygga och stabila förebild. En livscoach och en guide för din hund. Din valp kommer att känna sig trygg med dig och förlita sig på dig i kniviga lägen, om den tidigt får erfara att du hanterar skrämmande situationer med lugn. Om ni stöter på en gallertrappa, gå över den själv flera gånger utan att tveka. Locka och pocka inte på valpen att följa efter, bara visa. Det ger valpen en känsla av att situationen är ofarlig.
Förstå och stötta
Om valpen söker din hjälp, var där för den. Om en annan hund är för påträngande eller om det finns ett störande ljud, visa att du är medveten om situationen. Säg "jag har dig" och skapa avstånd till den andra hunden eller ljudet så att valpen får utrymme att känna in och reflektera utan oro. Bekräfta dess känslor, du vill visa medkänsla men undvika medlidande som kan förstärka osäkerheten. Att hjälpa valpen att känna sig trygg i olika situationer stärker er relation.