Många sjukdomar och skador som enligt Agria Djurförsäkrings statistik drabbar valpar det första året kan undvikas med rätt kunskap. Har du en valp hemma? Ta en titt på listan med de vanligaste diagnoserna - så vet du vad du ska tänka på.

Vanligaste skadorna & sjukdomarna hos valpar

  1. Kvarsittande (persisterande) mjölktänder
  2. Hälta
  3. Kräkning & diarré
  4. Öroninflammation (Otit)
  5. Klåda

Listan gäller vanligaste diagnoserna som valpar försäkrade i Agria Djurförsäkring sökt veterinärvård för de senaste 10 åren.

Kvarsittande mjölktänder

Vid 6 månader ska valpen ha tappat sina mjölktänder och fått sina permanenta tänder. Ett vanligt problem är att mjölktänderna inte har lossnat och att en eller flera mjölktänder sitter kvar trots att den permanenta tanden vuxit ut. Det kallas persisterande mjölktänder och kan i värsta fall orsaka bettfel. Kontakta veterinär om valpens mjölktänder inte har lossnat och de permanenta tänderna kommit fram. Det är viktigt att agera tidigt för att undvika bettfel på grund av persisterande mjölktänder.

Så behandlas kvarsittande mjölktänder

Hälta

Hoppar valpen på tre ben? Börja med att kontrollera om något har fastnat i tassen, böj och sträck på hundens leder. Därefter kan du känna efter svullnader, värme, puls eller smärta i benet. Ett tips är att också ta tempen på valpen, normal temperaturen ska ligga mellan 37,5-39 grader. Kontakta veterinär om benet svullnar upp, om det smärtar, om hunden inte går på benet alls. En valp med plötslig hälta bör alltid undersökas snabbt av veterinär.

Veterinären om hund som haltar

Kräkningar & diarré

Kräkningar och diarré är vanligt hos valpar. Orsaken är ofta att valpen ätit något olämpligt eller bytt foder, men det kan också handla om en infektion eller parasiter. Förebygg problemen genom att låta hunden få samma foder som den fått hos sin uppfödare, men också genom vaccination och avmaskning. Om din valps allmäntillstånd är opåverkat och valpen verkar frisk och pigg, kan du börja med att inte ge valpen mat i några timmar och låta magen vila. Men se till att valpen får i sig vatten, prova att ”mata” med lite vatten i taget. Om det går bra kan du ge valpen skonkost i några dagar för att sen försiktigt och successivt gå över till normal mat igen. Kontakta veterinären om din valp inte blir bättre eller får ett sänkt allmäntillstånd; blir slö, trött eller får feber. Om du misstänker att valpen har svalt ett främmande föremål eller om det finns blod i avföringen ska du kontakta veterinären.

Så gör du egen skonkost

Öroninflammation - Otit externa

Är valpen röd i örat, luktar det illa eller är det ovanligt mycket sekret i öronen? Enstaka öroninflammationer kan alla valpar råka ut för, och det kan bero på en mängd olika orsaker. Därför är det viktigt att regelbundet titta och lukta i hundens öron. Ta valpen till veterinären vid misstänkt öroninflammation.

Öroninflammation (otit externa) hos hund

Så rengör du hundens öra

Klåda

Alla valpar kliar sig emellanåt utan att det behöver vara onaturligt. Men om klådan blir intensiv och irriterar valpen så den inte kan sova eller kliar upp sår är det dags att hjälpa den lilla. Det handlar oftast om parasiter som rävskabb, infektion i huden eller ett första tecken på allergier. Om klådan inte är för besvärande så kan du prova att bada valpen med klådstillande eller vanligt mjukgörande schampo för hund. Men om det inte har effekt eller att klådan kommer tillbaka bör du kontakta veterinär.

Hudproblem kan vara tecken på allergi

När ska jag kontakta veterinären?

Det är alltid viktigt att kontakta veterinär i akuta fall till exempel om valpen har ett nedsatt allmäntillstånd, har feber, sämre törst, sämre aptit, om kräkningarna eller diarrén blir blodblandad.

Vanligaste valparna i Sverige är:

  1. Blandras
  2. Labrador retriever
  3. Golden retriever
  4. Schäfer
  5. Tax

Listan gäller vanligaste valparna som är försäkrade i Agria Djurförsäkring för de senaste 10 åren.