- Man brukar säga att en tolv veckors valp utvecklingsmässigt går att jämföra med ett barn i fyraårsåldern. Det är viktigt att ha med sig när man ställer krav på valpen. Ofta har man alldeles för höga krav och det skapar onödiga problem, säger Sandra Tellström som är professionell hundtränare, valputvecklingsspecialist och driver utbildningsföretaget Hundsteg.
Lugn och ro första veckan
När en liten valp flyttar in är den första impulsen hos många nyblivna hundägare att visa upp den underbara varelsen för både vänner och bekanta. Stoltheten gör det liksom svårt att låta bli. Men för valpens skull är det bäst att undvika besök. Den första veckan ska fokus till hundra procent ligga på att skapa lugn och ro för att ge valpen tid att landa i sitt nya hem.
Det räcker gott och väl att vara hemma, umgås med familjen och hänga på gräsmattan utanför huset. Bara det ger många nya intryck att bearbeta. Det är viktigt att låta valpen skrota runt i sin egen takt.
- Att flytta från mamma och syskon är förmodligen en av de mest omvälvande sakerna som valpen någonsin kommer uppleva och även om man såklart vill visa upp den lilla valpen för familj och vänner, så behöver den först få lära känna både sin nya familj och sin nya miljö, säger Sandra Tellström.
Var lyhörd för valpens behov
Under den första tiden ska du låta valpen vara just valp. Var lyhörd för valpens behov av att leka, sova, få närhet och vara ifred. Börja med att skapa en bra relation er emellan och vänta med krav. Det finns under valpens uppväxt gott om tid att lära valpen sitt, ligg och annat som kan vara användbart i vardagen.
Undvik för många hundmöten
Även när den första veckan präglad av lugn och ro passerat ska du tänka på att introducera valpen för vardagslivet i lagom takt. En del i det är att introducera andra hundar. Men att valpar mår bra av att få hälsa på alla granskapets hundar under promenaderna är en myt.
- Ofta gör man sig en björntjänst genom att låta valpen träffa många andra hundar. Hunden som vuxen har inte behov av så många relationer till andra hundar. Det räcker med fyra eller fem kompisar och att man redan när hunden är valp lägger grunden för dessa relationer, säger Sandra Tellström.
Genom att undvika att låta valpen hälsa på var och varannan hund på promenaderna slipper du en vuxen hund som förväntar sig att få hälsa på alla. Den typen av förväntan hos hunden är dessutom en vanlig orsak till att hunden i vuxen ålder utvecklar ett beteende där den skäller och gör utfall mot andra hundar.
Ta miljöträning lite i taget
Miljöträning är precis som socialisering viktigt. Men också här gäller det att inte gå för fort fram. Fokusera på att besöken i nya miljöer blir trygga och trevliga upplevelser så räcker det långt. Ett eller ett par korta besök i nya miljöer räcker gott och väl för en vecka.
Valpen går igenom olika utvecklingsfaser
Valpens utveckling går fort. Allteftersom veckorna går kommer du märka att den får mer energi och större lust att upptäcka världen. Från det att valpen flyttar in tills det att den blir ungefär 12-14 veckor befinner den sig i en utvecklingsfas där den är väldigt mottaglig för socialisering och miljöträning. Det är därför fokus ska ligga på detta i lagom doser de första veckorna.
När valpen blir ungefär fyra månader går den in i en ny utvecklingsfas. Då händer det mycket i valpens hjärna och den är både mottaglig för intryck från sin omgivning och väldigt beroende av sin familj. Under den här fasen i hundens liv, som pågår ungefär fram tills det att valpen blir sju månader, gäller det att ge valpen trygghet och stöd.
- Många valpar har fullt upp med sig själva och att landa fram den viktiga socialiseringsperioden. Det kan vara en rörig tid och ett bra tillfälle att dra ner på social- och miljöträning. Fokusera under den här tiden på det du vill att valpen ska ha fokus på som vuxen. Som kontakt, följsamhet, inkallning och lek med dig, fortsätter Sandra Tellström.
När bli valpen vuxen?
När valpen börjar utveckla könshormoner så kliver den in i vuxenvärlden rent fysiologiskt. Men det behöver inte betyda att valpen är att betrakta som en vuxen hund rent mentalt.
- När hundar blir ungefär sju månader gamla så tolkar många människor dem som vuxna. I själva verket är hundar oftare ännu mindre ”intelligenta” i den åldern än under valptiden. Unghundar klarar ibland av ännu mindre krav och har en urdålig impulskontroll. Kombinationen av detta och en hundägare som höjer kraven blir lätt ett problem. Det är viktigt att tänka på att en unghund behöver samma stora stöd som valpen, säger Sandra Tellström.