Genom att ofta leka med din hund utvecklar du ett fantastiskt verktyg att använda för att få en lyhörd, lycklig och följsam hund. Valpar är lekfulla av naturen och tackar sällan nej till en lekinvit. Har du en vuxen hund du inte lekt med tidigare kan du få kämpa lite hårdare inledningsvis. Välj ett sätt att leka som ni båda tycker är kul – och ge inte upp om din hund inte är helt med på noterna vid första försöket.
Det finns många sätt att leka
-
Dragkamp
Många hundar älskar att kampa med en leksak. Ta en hundleksak som hunden kan få ett bra grepp om och dra den framför hunden tills hunden tar ett fast tag. Ha sedan dragkamp med hunden. Har du en valp eller en osäker hund kan det vara bra att låta valpen ”vinna” och sedan springa iväg åt ett annat håll. Låt sedan hunden jaga dig innan ni börjar ha dragkamp igen.
-
Jaktlek
Har du provat om din hund tycker det är roligt att jaga dig eller att bli jagad? Ta reda på det genom att med ett glatt tillrop springa ifrån hunden med ett lekfullt kroppsspråk. Om din hund springer efter kan du efter en stund stanna upp och istället jaga din hund några steg. Var noga så att hunden hela tiden tycker det är roligt och inte blir rädd.
-
Kasta boll
En av de mest vanligt förekommande lekarna är att kasta bollar, pinnar eller frisbee. Många hundar tycker det är väldigt roligt att jaga efter föremålet, fånga och sedan i triumf springa runt med sin trofé. Att kasta boll eller frisbee är något man ska göra med måtta eftersom en del hundar går upp väldigt högt i stress av det.
-
Brottningslek
Går ut på att man ligger på golvet och tumlar runt tillsammans. Har du en stor hund kan du ta initiativ till leken genom att lekfullt ge den en knuff och se om den svarar på lekinviten. Har du en liten hund kan du leka genom att låta hunden brottas med din hand.
-
Kull
En del hundar tycker det är väldigt roligt att växla mellan högt och lågt tempo. Leka kull kan du göra genom att jaga din hund och sedan plötsligt vända hunden ryggen och tyst sätta dig ner på huk. Vänta sedan på hundens reaktion. Kanske kommer den fram och puffar på dig för att få fart på leken igen? Flyg då upp och börja leka i full fart igen.
Regler viktiga för att leken ska fungera
Det är oerhört viktigt att ha regler för leken så att den inte spårar ur. En god idé kan vara att träna in en signal för att starta leken och en tydlig signal för att avsluta leken. En tydlig slutsignal kan till exempel vara att säga ”Tack det räcker!” och bli lugn i sitt kroppsspråk. Om din hund tar initiativ till lek så är det ett fint betyg. Då har du blivit din hunds lekkompis.
Om din hund springer ifrån dig
Springer din hund ifrån dig med leksaken istället för att komma till dig? Det kan bero på att det är en självständig individ som inte vill dela med sig av sin leksak till dig eller så kan du ha en försiktigt själ som inte tror att du vill dela med dig av leksaken.
Om hunden springer ifrån dig kan du till en början leka nära dig så att valpen inser vilken otroligt bra lekkompis du är. När den upptäckt hur roligt det är kan du sedan börja slänga iväg leksaken. Jaga då inte direkt efter utan vänta och ge hunden en chans att komma tillbaka med leksaken.
Tips för dig som har en osäker hund
Om din hund är en osäker individ är det bra om du är extra noggrann med kroppspråk och avstånd. En del hundar tycker det är väldigt obehagligt att komma väldigt nära oss människor och då kan man inledningsvis behöva hitta alternativa sätt att leka på. Ett är att binda fast leksaken i ett snöre för att kunna leka på avstånd. Allt eftersom hunden blir modigare kan du sedan korta snöret och slutligen ta bort det.
Tänk också på att vara medveten om ditt kroppspråk. Att böja sig ner över hunden kan uppfattas som ett hot. Sätt dig gärna ner så att du hamnar på hundens nivå och se till att aldrig komma ”ovanifrån” när ni leker.