Främmande föremål i magen

Valpar undersöker gärna saker med munnen och äter allt som kommer i deras väg, från stenar till strumpor. De flesta djursjukhus har en stor samling föremål som plockats ut från hundmagar. Trosor, strumpbyxor, kassettband, nappar, bollar och skumgummibitar hör till de saker som kan orsaka stora skador i magsäck och tarmar. Placera föremål som kan vara i farozonen så högt att valpen inte kan nå dem. Håll också uppsikt när valpen är utomhus.

Magåkommor och förgiftning

Maginfluensa kan valpen få genom smitta men liknande symtom kan uppstå om den tuggar i sig något olämpligt. Om valpen vistas i garage eller på andra platser där det kan finnas spill av exempelvis glykol, måste du vara extra uppmärksam. Glykol är oerhört giftigt och kan leda till allvarlig njurskada och är potentiellt dödligt om valpen slickar i sig det. Dessutom smakar det sött och gott vilket naturligtvis gör att valpen är mer benägen att smaka på de giftiga dropparna.

Värktabletter och andra mediciner ska också hållas utom räckhåll. Det är lätt att tappa en tablett på golvet och valpen är ofta blixtsnabb att svälja den. De flesta hundar tål inte de verksamma ämnen som finns i många värktabletter. Till exempel ibuprofen, som finns i bland annat Ipren. Även höga doser paracetamol, som finns i Alvedon, är giftigt för hund. Om din hund har fått i sig värktabletter ska du alltíd kontakta veterinär akut för råd.

Se upp i trafiken

Valpar är snabba och smiter lätt ur bilen eller genom ytterdörren om de får chansen. Använd helst en trafiksäker bur i bilen, som hunden inte kan hoppa ur när du öppnar bildörren och ha alltid valpen kopplad vid trafikerade vägar. Även den stora och lydiga hunden bör hållas kopplad vid hårt trafikerade vägar.

Tänk på att något kan hända som skrämmer hunden och kanske leder till att den tar ett skutt ut framför en passerande bil.

Om hunden skulle bli påkörd ska du alltid kontakta veterinär för rådgivning. Lägg gärna en filt över hunden medan du ringer, hantera hunden varsamt då det kan finnas inre skador. Kom ihåg att ta namn och adress på föraren samt registreringsnummer på bilen. Gör en polisanmälan samt kontakta ditt försäkringsbolag.

Varm bil - en dödsfälla

Varje sommar avlider ett flertal hundar av värmeslag i bilar. Några minuter i för hög temperatur räcker för att hunden ska bli påverkad. Temperaturen stiger snabbt även om du vevat ner en sidoruta. Du kan inte vara nog försiktig när det gäller detta. Lämna aldrig hunden i bilen utan tillsyn, även om bilen står i skuggan.

Bind aldrig hunden i bilens dragkrok

Det är förbjudet att binda hunden vid bilens dragkrok, oavsett omständigheter. Flera tragiska olyckor inträffar varje år till följd av att föraren kör iväg efter att ha glömt bort eller missat att hunden fortfarande är fastbunden i kroken.

Om hunden försvinner

Skulle din hund försvinna ska du anmäla försvinnandet till polisen. De får oftast de första rapporterna om upphittade hundar. Det finns även många grupper för borttappade hundar i sociala medier, som kan hjälpa dig att hitta din hund. Är inte hunden återfunnen inom någon dag eller två kan du även kontakta lokala djurkliniker, för att höra om de fått in en skadad hund.  Det här är en av anledningarna till att det är så viktigt att alla hundar är chipmärkta och att kontaktuppgifterna är uppdaterade. Kontakta alltid polisen om din hund är försvunnen.

Teckna en Agriaförsäkring

Du kan fylla i den försäkringsansökan som medföljer som bilaga till hundens registreringshandlingar i SKK. Du kan också använda kupongen i SKKs broschyr Välkommen Valp.

Du kan också ringa AgriaDjurförsäkrings kundcenter på telefon 0775-88 88 88 eller kontakta ditt lokala Länsförsäkringskontor.

Lycka till med din valp!