Behöver en valp verkligen aktiveras?

Många tror att valpar, särskilt de energiska och vilda, behöver mer aktivering. Men det kan ofta ge motsatt effekt – valpen blir ännu mer uppvarvad, stressen ökar och problematiska beteenden kan börja visa sig. Varför? Jo, en överaktiv valp är sällan ett tecken på att den behöver fler intryck och aktiviteter.

Eftersom under- och överstimulans kan se väldigt lika ut, är det lätt att misstolka signalerna. Oftast behöver en ung valp tid för att bearbeta sina intryck, hantera väckta känslor och få utrymme att bara vara och landa i världen. Det betyder inte att man ska undvika aktivering – men man bör inte använda det som en lösning på vad man uppfattar som överskottsenergi.

Så ser du skillnad på under- och överstimulering

Det är svårt att “se” skillnaden mellan en under- och överstimulerad valp med blotta ögat. För att kunna förstå vad som är vad bör man ta hänsyn till faktorer som ålder, ras, vardagens stimulans, stressfaktorer i miljön, samt de utmaningar och intryck valpen möter.

Tecken på understimulering, som är vanligare hos äldre valpar, kan vara att valpen efter att ha sovit, ätit, lekt och tränat blir uttråkad, vankar runt eller börjar hitta på egna sätt att sysselsätta sig. Detta kan snabbt utvecklas till en cirkus av oönskade beteenden. Om valpen till exempel tuggar på möbler, biter på dig eller skäller, och du då reagerar med mer aktivering eller belöningar som tuggben, kan det förstärka beteendet och skapa en spirande hyperaktivitet.

Överstimulering inträffar när valpen får för mycket aktivitet eller för intensiva intryck på kort tid. Tecken på detta kan vara hyperaktivitet, svårt att varva ner, bitande, skällande eller destruktiva beteenden. Det är lätt att tolka som ett behov av mer aktivitet, men om en överstimulerad valp får ännu mer aktivering kommer den antingen att bli mer upprörd eller så trött att den sover mer – men av fel anledning. Stressspiralen är igång, och det skapar en standard som kan vara problematisk för hunden även när den blir vuxen.

Läs mer om över- och understimulering hos hundar

Tecken på överaktivering

  • Hyperaktivitet: Valpen blir lätt uppspelt och har svårt att lugna ner sig, även när det är dags att vila.
  • Svårigheter att fokusera: Valpen har svårt att koncentrera sig på träningsuppgifter eller följa din guidning i vardagen.
  • Tugga och bita på saker: Om valpen (utöver tandlossning) börjar bita och gnaga på det mesta den får tag på, kan det vara ett tecken på överstimulering.
  • Slickar sig själv: Repetitivt slickande, exempelvis på tassarna, kan tyda på stress och överstimulans.
  • Tigger uppmärksamhet/aktivering: Valpen söker intensivt upp dig om och om igen för att starta en aktivitet.
  • Valpfnatt (zoomies): Valpen får regelbundna "valpfnatt" där den springer och rusar runt utan att vara direkt kontaktbar.
  • Hypervaksamhet: Valpen är extra alert, lystrar ständigt och kan ha hög skallbenägenhet eller reagera på omgivningen på ett överdrivet sätt.
  • Överreaktioner: Valpen reagerar starkt med rädsla, ilska eller oro, ofta på saker som inte bör vara skrämmande.
  • Störd sömn: Valpen har svårt att somna eller vaknar ofta under natten eller vid vila.
  • Oro och ångest: Valpen verkar rastlös, orolig eller ängslig utan någon uppenbar anledning.

Hur bör jag tänka gällande aktivering av min valp?

En valp behöver en balans mellan aktivitet och vila, tid att bearbeta sina upplevelser av omvärlden och tillräcklig sömn för att bearbeta sina känslor.

Utforska världen i lugn takt

Låt din valp utforska hemmet, närområdet och till slut världen i sin egen takt. När hemmet har blivit vardagsmat, är det dags för korta pass med miljöträning och möten med nya människor och djur. Tre lugna pass i veckan räcker bra. Efter dessa erfarenheter behöver valpen tid att vila, bearbeta intrycken och lägga minnena på plats.

Berikning istället för aktivering

Berikning innebär att valpen erbjuds aktiviteter som tillgodoser dess naturliga beteendebehov. Det kan handla om att utfodra hunden genom ett fodersök i en snuffelmatta eller ute på gräset. Du kan stoppa hundmaten i en tom mjölkkartong som du gräver ner i en lövhög och låter valpen riva fram. Eller ge valpen dagliga tuggben att gnaga på. Du kan även ta med valpen på äventyr i lagom kuperad terräng eller låta den balansera på soffkuddar och balansdiskar du lagt fram hemma. Gå ut och låt valpen nosa länge utan att störa, eller skapa kortare spår för valpen att följa för att hitta sin leksak. Det är lättsam och naturlig berikning som tröttar ut valpen utan att bidra till stress.

Träna på strategier ni behöver till vardags

Du vill ju lära din valp flera saker för att underlätta samlivet och hjälpa den att hantera sin omvärld på ett sansat sätt. Istället för att gå ut och kasta boll eller stoppa godis i en aktiveringsleksak som valpen maniskt jagar - träna istället korta, återkommande pass med hantering, inkallning, koppelträning, avslappning på torget, sitt eller stanna kvar. Ge valpen verktyg för ett smidigt samarbete med dig. Görs det på rätt sätt får du en behagligt trött, samspelt och nöjd valp.

Rusta hunden för världen

Skippa trickträningen och fokusera istället på tillvänjning av olika miljöfaktorer som ljud. Göm godis som valpen får leta efter, lek en stund och öva på enkla träningsmoment som valpen uppskattar, samtidigt som en högtalare spelar upp ljudfiler från datorn eller telefonen. Gör detta i korta pass ett par gånger i veckan så får valpen trygga erfarenheter av ljud som annars kan bli skrämmande.

Vikten av balans: Aktivitet och vila

Valpar som har blivit aktiverade (fysiskt, emotionellt eller mentalt) behöver vila och sömn. Balansen mellan intryck och återhämtning är avgörande för en valps utveckling.

  • Ge valpen regelbundna pauser efter träning, lek och aktiviteter. Gör detta både inomhus och utomhus så att valpen lär sig förmågan att växla från hög till låg energi och kunna slappna av oavsett var ni befinner er.
  • Skapa en lugn sovmiljö där valpen kan vila ostört och återhämta sig. En valphage kan vara bra för de valpar som inte vill slumra till på egen hand. Lugnande musik, dämpad belysning och din närvaro kan hjälpa även de piggare valparna. Stör aldrig en sovande eller vilande valp. Se också till att valpen får flera sovpass under dagen. Det är under sömnen som kroppen växer, energireserver återhämtas och nya lärandeprocesser lagras i hjärnan. Så tumma inte på natt- eller dagsömnen.
  • Variera aktiviteterna så att både fysiska, emotionella och mentala utmaningar varvas i lagom dos. Samma dag som ett miljöträningspass behöver inte valpen tränas i vardagligt samspel. Och den dagen ni ska på valpkurs kan du avstyra grannarnas besök. Har valpen varit hos veterinären och fått sina vaccinationer, lägg då in en vilodag därefter.

Guide: 10 aktiveringstips som gynnar din valp utan att överstimulera den

  1. Göm mat eller godis i gräset för att uppmuntra nosarbete, ett härligt energiutlopp som tillgodoser naturliga behov. Rulla in godis i en handduk och låt din valp böka fram det, göm leksaken bland soffkuddarna och låt din valp söka. Om valpen blir uppvarvad av fodersök kan ni syssla med detta efter att halva middagen har serverats i skålen.
  2. Äventyr, lugna och korta promenader i spännande miljöer där valpen får tid att utforska på egen tass, är en bra emotionell aktivering. Besök en lekplats, en hundrastgård (tom på andra hundar), ett stall eller en tågperrong exempelvis. Umgås och vistas på platsen utan fokus på träning eller aktivering.
  3. Tankenötter i lagom dos, stimulera din valp mentalt genom enkla uppgifter som hundspel ni spelar tillsammans, godbitar som du tryckt in i barken på ett träd, göm godis under ett lock som valpen får buffa fram, eller rolig trickträning.
  4. Tugga ben eller leka med leksaker som får valpen att slita, riva eller gnaga länge. Eller använd en slickmatta eller aktiveringsleksak som du kan fylla med kletigt gott som får valpen att lägga sig och slicka i sig godsakerna länge. Att få tugga och slicka är stressdämpande för hundar.
  5. Ljudträning och musik för att skapa en avslappnad atmosfär (lugn musik) eller vänja valpen vid olika ljudintryck medan ni tränar på något skoj. Det finns ljudappar att använda eller videoklipp på nätet som kan berika din valps liv.
  6. Doftbana, sprid ut dofter i hemmet eller ute i trädgården för din valp att utforska. Det kan vara päls från en kanin, ett får eller en kompis hund, blod från charken, ketchup, lavendel, kanel eller torkad fisk. Mycket spännande att nosa runt i.
  7. Störningsträning, öva på träningsmoment som sitt, ligg eller stanna kvar, och addera störningsmoment som att du rör dig, steppar runt på stället, viftar med en prasslig påse eller låtsas prata i telefon. Beröm och belöna din valp så fort den kan fokusera på sin övning trots lättare störningsmoment.
  8. Underlag för att göra valpen trygg oavsett vad som sätts under tassarna. Placera en ugnsplåt, en pappkasse, galler, bubbelplast och en soffkudde på golvet och låt valpen tulta över allt detta. Eller sök upp en gallertrappa, en brygga, blåbärsris, kullerstenar eller grus, och låt valpen bekanta sig med underlagen.
  9. Korta, trevliga sociala träffar med andra vänliga och trygga hundar, barn eller vuxna, hästar eller får. Umgås på håll till en början och låt din valp visa sig nyfiken och trygg innan ni närmar er. Målet är inte fysisk interaktion, utan trygghet kring andra.
  10. Utforska ljud, använd exempelvis PET-flaskor (utan lock), bräkande hundleksaker (hellre än pipiga som kan överstimulera), talknappar, prassliga påsar, paraplyer eller träslevar på en ugnsplåt. Låt valpen utforska och interagera med föremålen och självmant skapa ljud utan att du peppar eller lockar med godis. Håll alltid ett öga på valpen när den utforskar föremålen.