Fördelar med tuggben
Att tugga på ben ger hundar mental stimulans och kan hjälpa till att hålla dem sysselsatta och varva ner. Detta är extra viktigt för hundar som lätt blir uttråkade eller har mycket energi.
Tugga är en naturlig aktivitet för hundar. Det kan hjälpa med att minska stress och ångest, särskilt vid situationer som kan vara påfrestande för hunden, såsom vid åskväder eller nyår.
Risker med tuggben
- Kvävning: Bitar av tuggben kan utgöra en kvävningsrisk, särskilt om hunden försöker svälja dem hela. Det är viktigt att övervaka hunden när den tuggar och att välja ben som är lämpliga för hundens storlek.
- Tandskador: Vissa tuggben, särskilt hårda ben som exempelvis märgben, kan orsaka tandskador som frakturer eller sprickor. Det är viktigt att välja tuggben som är tillräckligt mjuka för att undvika dessa problem.
- Mag- och tarmproblem: Vissa hundar kan vara överkänsliga mot ben och bli lösa i magen, gasiga eller kräkas. Om hunden sväljer en stor bit av benet kan den fastna i matstrupen eller i magtarmkanalen och kräva kirurgiskt ingrepp. En stor mängd svalda benbitar med vassa kanter kan ge smärtsam förstoppning.
- Hygien: Råa köttben kan innehålla bakterier, som salmonella eller E. coli, vilket kan vara skadligt både för hunden och för människor i hushållet. Det är viktigt att hantera råa köttben med försiktighet och att tvätta händerna noggrant efter hantering.
- Övervikt och obalans: Tuggben bör ses som en extra godsak för särskilda tillfällen då för många ben kan leda till övervikt. Undantaget gäller valpar med kliande tänder, låt de få sina tuggben men varva gärna med andra tuggleksaker. . Står din hund på en speciell diet bör du rådfråga veterinär innan du ger tuggben till din hund.
Vilka ben ska jag välja?
- Råhud: Råhud är ett populärt val och finns i många olika former och storlekar. Det är viktigt att välja smältbar råhud av hög kvalitet och att undvika produkter med tillsatta kemikalier eller färgämnen.
- Dental tuggben: Dessa ben är speciellt utformade för att främja tandhälsa och är ofta berikade med ingredienser som kan hjälpa till att rengöra tänderna och fräscha upp andedräkten. Tuggben bör ses som ett komplement till tandborstningen men det effektivaste sättet att hålla tänderna i bra skick är fortfarande regelbunden tandborstning.
- Naturliga tuggben: Ben från djur som är naturligt behandlade, ofta lufttorkade, och fria från tillsatser kan vara ett bra alternativ, exempelvis tjurmuskel och våm.
Vilka ben ska jag undvika?
- Kokta ben: Kokta ben kan bli sköra och splittras till vassa benbitar. Benbitarna kan skada hundens mun och/eller matsmältningssystem.
- Ben med tillsatser: Vissa tuggben innehåller kemikalier, konserveringsmedel eller färgämnen som kan vara skadliga för hunden. Läs alltid ingredienslistan noggrant och välj naturliga alternativ.
- Hårda ben: Hundar är naturliga köttätare och i de vilda använder de tänderna för att slita av köttet från benen. Tänder är inte utformade för att tugga på ben som är hårdare än deras tänder. Undvik därför ben som är extremt hårda då dessa kan orsaka tandskador.
- Undvik ben från fågel och fläsk. Kycklingben och fläskben är väldigt sköra och kan lätt splittras i mindre vassa bitar som kan skada din hunds mun, strupe, mage och tarm.
Viktigt att tänka på
- Val av tuggben ska baseras på din hunds storlek och tuggbeteende. Är hunden för glupsk ökar risken att benet kan fastna i matstrupe eller tarm.
- Lämna inte din hund ensam med tuggbenet.
- Ge inte för hårda ben då dessa kan ge tandskador.