Ta med hunden utomlands

Undersök vilka regler som gäller för det landet som du planerar att resa till. Reglerna kan skilja sig åt mellan länder. Exempelvis gäller vissa regler endast för EU-länder och Norge har speciella regler för in- och utförsel av husdjur. På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa på om vilka grundregler som gäller inom EU och vilka regler som gäller för resan tillbaka till Sverige.

Här hittar du Jordbruksverkets fullständiga regler

Anmäl din hund till Tullverket

När du reser tillbaka till Sverige ska du komma ihåg att anmäla din hund till Tullverket. Reser du från ett annat EU-land kan du använda en e-tjänst för att anmäla din hund innan resan.

Så anmäler du din hunds resa hos Tullverket

ID-märkning, rabiesvaccination och pass

Hundar ska ha ett EU-pass för sällskapsdjur och vara ID-märkta om de ska följa med på resan. Passet kan endast utfärdas av en veterinär som arbetar i EU och har EU‑legitimation.

Hunden ska vara ID-märkt om den ska följa med på resan. ID-märkningen görs av en veterinär eller av en godkänd ID-märkare. Märkningen ska alltid göras innan hundens rabiesvaccination.

Vaccinera din hund mot rabies i god tid innan resan. Hunden får tidigast lämna landet 21 dagar efter rabiesvaccinationen. Vissa länder kan ha särskilda krav gällande val av vaccin, avmaskningsmedel med mera. Ta därför reda på vad som gäller specifikt för landet som du planerar att resa till.

Vaccinera hund mot rabies

Din hund kan nekas inträde i ett land och skickas tillbaka till Sverige eller i värsta fall avlivas om alla krav inte är uppfyllda. I en del länder kan hunden i vissa fall sättas i karantän, du som ägare får då betala för karantän. Det är alltid ditt ansvar som djurägare att se till att alla krav är uppfyllda.

Smittorisk för hunden

Utlandsvistelser kan innebära högre smittorisk för hunden. Smittsamma sjukdomar såsom parasiter, exempelvis dvärgbandmask och hjärtmask, är vanliga utomlands. Därför bör hundar som vistats utomlands avmaskas. Tänk på att skydda din hund från fästingar och mygg utomlands då de kan överföra smittor som inte förekommer i Sverige. Rådfråga din veterinär om ett lämpligt förebyggande preparat till din hund. Undvik även att hunden kommer i kontakt med gatuhundar.

I dagsläget förekommer rabies inte i Sverige men det finns en risk att sjukdomen kan föras in via smittade djur från andra länder. Därför måste hunden vaccineras mot rabies i god tid innan resan.

Förebyggande åtgärder för att resa med hund

Flyga med hund

Om du ska flyga med hund behöver du kontrollera med flygbolaget vad som gäller under flygresan. Ofta går det bra att ha en liten hund i bur inne i kabinen, medan en större hund behöver transporteras i lastutrymmet i en bur som är godkänd för transport. Läs även på om vilka nationella regler som gäller på plats i landet som du planerar att resa till.

Flyga med hund – tänk på det här

Lämna hunden hos hundvakt

Om du väljer att lämna din hund hos en hundvakt medan du är på resande fot är det viktigt att du tänker på att ge tydliga instruktioner. Här är förslag på en kom-ihåg-lista:

  • Vilken mat äter hunden? Vilka tider äter hunden och hur mycket?
  • Hur ofta går hunden på promenad? När brukar första och sista rastningen vara för hunden?
  • Telefonnummer till närmsta veterinär.
  • Telefonnummer till försäkringsbolag och försäkringsnummer.
  • Har hunden några specifika regler? Exempelvis inte tigga, inte dra i kopplet, sitta innan mat osv.
  • Kan hunden vara själv hemma hos hundvakten?
  • Kan det bli problem vid exempelvis möte med andra hundar eller med barn

Hundpensionat

Om din hund inte kan följa med på resan och du inte har någon i din omgivning som kan vara hundvakt kan hundpensionat vara ett alternativ. När du väljer pensionat bör du vara ute i god tid och tänka igenom vad som är viktigt för dig och din hund. Besök gärna hundpensionatet innan du bestämmer dig och kolla upp att pensionatet inte har någon anmärkning från länsstyrelsens djurskyddsinspektör.

Tänk på det här när du väljer hundpensionat

  • Vilka rutiner har hundpensionatet gällande rastning och skötsel?
  • Vilka vaccinationer krävs? Om ny vaccination behövs måste den göras minst två veckor innan den ska bo på hundpensionat
  • Vilket ansvar och vilka försäkringar har hundpensionatet?
  • Har personalen lämplig utbildning?
  • Skriv inackorderingsavtal

Källa: Svenska Kennelklubben

Ta med hunden på bilresan

Om din hund ska följa med på bilresan är det viktigt att du transporterar din hund på ett säkert sätt under bilresan. Det kan du göra genom att använda en transportbur, lastgaller eller säkerhetsbälte som är anpassat för hund.

Så åker din hund säkert i bilen

Åksjuka hundar

Många hundar har inga problem med att åka bil men en del hundar blir åksjuka. För att undvika åksjuka kan du träna hunden att bli van vid att åka bil. Börja med att bara sitta i bilen med hunden utan att åka någonstans. Sedan kan ni börja åka korta sträckor och åk gärna till ett roligt ställe som hunden gillar. Undvika att ge hunden mat innan ni ska åka bil om hunden har en tendens att bli illamående och kräkas i bilen. Din veterinär kan även skriva ut åksjuketabletter till din hund.

Träna hunden att vänja sig vid bilåkning

Lämna aldrig hunden ensam i bilen

Temperaturen utomhus behöver inte vara särskilt hög för att det snabbt ska bli för varmt för hunden inne i bilen. Även om du öppnar en glipa på fönstret eller har ställt bilen i skugga kan temperaturen stiga snabbt. Tänk även på att kalla bilar kan bli en fara för hunden.