20 °C ute kan snabbt bli 85 °C i bilen.

Temperaturen i en bil stiger snabbt under sommartid, trots att temperaturen utomhus bara är drygt 20 grader. En sommarvarm bil kan snabbt bli en dödsfälla. En hund som blir varm kan inte svettas på samma sätt som vi människor. Hunden gör sig av med värmen genom att "hässja", det vill säga flåsa och på så sätt försöka hålla kroppstemperaturen normal. Om det blir för varmt i bilen klarar inte hunden av att hålla kroppstemperaturen normal utan den drabbas av överhettning. Hunden kan då snabbt förlora medvetandet och riskera att dö.

Så hjälper du en överhettad hund

Om din hund är överhettad eller har drabbats av värmeslag är snabba åtgärder viktiga. Ta ut hunden ur bilen. Erbjuda hunden vatten att dricka, kyl och skölj hunden med svalt vatten, undvik om möjligt kallt vatten då det kan förvärra tillståndet eftersom kallt vatten gör att blodkärlen drar ihop sig och minskar effekten av avkylningen.

Om du ser en hund i en varm bil, gör så här:

  1. Känn om bildörren är öppen
  2. Ring 112 om du anser att situation är akut, annars 114 14
  3. Skriv ner registreringsnummer och klockslag
  4. Skriv ner om ventilation och lufttillförsel finns
  5. I nödfall: Krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller hunden

Polisen rekommendation om djur och barn i varma bilar 

Värmeslag är ett livshotande tillstånd

Om hunden verkar svag, förvirrad eller kräks åk då genast till veterinären med hunden. På kliniken kan veterinären sedan fortsätta behandlingen för att få kroppstemperaturen att stagnera och sedan sänka den gradvis.

Värmeslag hos hund

Kan bli svåra skador

Vid alltför hög kroppstemperatur kan det uppstå skador på hjärna, hjärta, lever, njurar och tarm. Många hundar är i behov av veterinärvård under flera dagar. Utgången är alltid oviss vid dessa händelser. Om hundföraren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva.