Symtom på värmeslag
- Hunden flämtar och har kraftigt röda slemhinnor eller tandkött
- Ökad puls och andningssvårigheter
- Kräkningar och diarré
- Oro, förvirring och kramper
- Höjd kroppstemperatur
- Medvetslöshet
Vad gör jag om min hund drabbats av värmeslag?
Värmeslag är ett livshotande tillstånd som kräver veterinärvård. Om hunden drabbas av värmeslag gäller det att få kroppstempen att sjunka. Skölj hunden med svalt vatten, ca 15 grader. Undvik iskallt vatten då det kan förvärra tillståndet. För kallt vatten gör att blodkärlen drar ihop sig och minskar effekten av avkylningen.
På väg till veterinären
Tänk på att ha god ventilation under bilfärden till veterinären. Undvik att svepa in hunden i våta handdukar, då det har visat sig att det hindrar hudens möjlighet att sänka temperaturen. På kliniken kan veterinären sedan fortsätta behandlingen för att få kroppstemperaturen att stagnera och sedan sänkas gradvis.
Hundar kan inte svettas
En hund kan inte svettas på kroppen som oss människor, då de endast har svettkörtlar på trampdynorna. Att hässja är hundens sätt att sänka kroppstemperaturen. Om den omgivande luften är varm och fuktig kan effekten av hässjandet dock bli motsatt.
Så tar du hand om hunden i värmen
Att alltid låta hunden ha tillgång till frisk luft, vatten och skugga är det bästa sättet att skydda hunden från värmeslag. Undvik att promenera när det är som varmast och var försiktig om du cyklar eller motionerar hunden varma dagar.