Symtom för juvertumör
De vanligaste symtomen är samma som hos kvinnor, det uppstår en eller flera knölar i juvervävnaden. 70 % har fler än en knöl när väl sjukdomen upptäcks. Undersök hunden regelbundet för att upptäcka dem i tid och kontakta din veterinär om du hittar en förändring eller knöl på din hund.
Så undersöker du din hund
- Ta för vana att känna igenom tikens juver minst en gång i månaden.
- Lägg tiken på sidan när du ska undersöka juvret.
- Känn igenom längs med båda juverraderna från frambenen till ljumskarna.
- Titta och känn efter svullnader, knölar eller ojämnheter. I ett tidigt stadium kan tumörer kännas som riskorn eller grus.
- Kontakta din veterinär om du hittar en förändring eller knöl på din hund.
- Undersöker du din hund regelbundet kan du upptäcka knölar i ett tidigt stadium, vilket är avgörande för prognosen om det handlar om en elakartad tumör.
Hur känns en juvertumör?
På ett tidigt stadium kan tumörer kännas som riskorn eller grus. Tikens juver sitter utmed bukens och bröstkorgens undersida och knölen uppkommer ofta i de bakre juverdelarna, men alla juverdelar kan drabbas. En knöl som växer i storlek ökar risken för elakartad tumör. En knöl eller ojämn struktur i juvret är inte alltid detsamma som en juvertumör. Det förekommer även andra typer av tumörer i området exempelvis hudtumörer.
Hur länge kan en hund leva med juvertumör?
Ungefär hälften av tumörerna i juvret är godartade och har god prognos. De elakartade tumörerna kan sprida sig, bland annat till lungorna och då är prognosen betydligt sämre. Cellprov kan ge vägledning om det finns osäkerhet om det verkligen är en juvertumör men för exakt diagnos och prognos krävs ett vävnadsprov i samband med operation.
Behandling av hund med juvertumör
Vid en juvertumör behandlas hunden genom operation som är botande i de flesta fall. Omfattningen av operationen kan variera från att bara ta bort tumören till att ta bort en hel juverrad. Röntgen av lungor för att utesluta spridning till dem utförs beroende på vilka misstankar man har, tumörens storlek, typ av planerad operation, hundens ålder mm. Tumören skickas för analys för en exakt diagnos och analysen visar om den var godartad eller elakartad. Vanligen tar man även bort närliggande lymfknuta för att få svar på om tumörceller kan ha spridits. Samtidig kastration kan i vissa fall ha en positiv effekt på överlevnaden
Vilka drabbas av juvertumör?
Juvertumör drabbar oftare okastrerade tikar eller tikar som kastrerats sent. Risken att drabbas av juvertumör ökar med tikens ålder och är vanligast hos medelålders och äldre tikar. Men ökningen sker redan från att tiken är fem, sex år gammal. Vissa raser drabbas oftare än andra raser. Tidig kastration kan ha en skyddande effekt.