Äldre hundar kan drabbas av prostatasjukdomar

Prostatan växer under hundens hela liv men det är först när hunden är äldre kan de få symtom på förstoringen. När hundens prostata förstoras kommer den att trycka på ändtarmen och urinvägar, vilket kan orsaka smärta när den ska kissa och göra det svårt för hundens tarmuttömning.

Symtom på prostatasjukdomar hos hund

Vanligaste symtomet är att det kan komma blod när hunden kissar. Hunden kan även ändra hur den kissar. Exempelvis sätta sig mer som en tik, kissa med smal stråle eller småskvätta.

  • Hunden kan sitta länge och krysta och avföringen blir ofta plattare.
  • Hunden kan ha svårt att resa sig och lägga sig på grund av smärta från buken och han kan gå annorlunda, mer bredbent.
  • Avelshundar vill ogärna para tikar och de kan få försämrad spermiekvalitet.

Men det är samtidigt viktigt att veta att vissa hundar med prostatasjukdomar inte visar några tecken alls.

När en hund kastreras före puberteten, utvecklas inte prostatakörteln på grund av bristen på testosteron, det manliga hormonet som produceras av testiklarna. Det är inget problem för hundar eftersom prostatans huvuduppgift är att ge näring åt spermier. När en mogen hund blir kastrerad kommer prostatan faktiskt att krympa. Det betyder att en kastrerad hane löper mindre risk för prostataförstoring.

4 vanliga anledningar till prostatasjukdomar hos hund

Prostataförstoring

Vanligaste formen av prostatasjukdom är en godartad förstoring som benämns benign prostatahyperplasi. Prostatans storlek påverkas av det manliga könshormonet testosteron. Löptikars hormoner aktiverar prostatan men förstoringen är även en naturlig process då hunden blir äldre. Prostataförstoring ses i varierande grad hos nästan alla hanhundar över fem år.

Akut prostatit - infektion i prostatan

Akut prostatit är när prostatan drabbas av en bakterieinfektion. Dessa infektioner är ofta smärtsamma och de kan vara svåra att behandla medicinskt. Viktigt är att tidigt odla fram den bakterie som orsakar infektionen så att rätt antibiotika kan sättas in tillsammans med annan kompletterande behandling.

Cystor i prostatan

Cystorna är vätskefyllda blåsor i prostatan och ses vid ultraljudsundersökning av prostatan. De är vanligtvis fyllda med vätska och kommer långsamt att öka i storlek. Vid större cystor kan kirurgi krävas.

Prostatacancer

Till skillnad från oss människor är prostatacancer ovanligt hos hanhundar. Om cancer utvecklas kan den spridas till andra organ såsom lever, lymfknutor, men även till bäckenet eller ryggraden. Även om prostatacancer är sällsynt hos hanar, är det viktigt att komma ihåg att det är en potentiellt livshotande sjukdom och att den även kan drabba kastrerade hanhundar.

Diagnostisering av prostatasjukdom hos hund

För att upptäcka problem med prostatan vid klinisk undersökning kan din veterinär känna på den genom att föra in ett finger i hundens ändtarmsöppning, så kallad rektalundersökning. Veterinären kan då bedöma om den är förstorad och om den gör ont eller inte.

Med hjälp av ultraljud kan prostatans storlek mätas och förändringar såsom exempelvis cystor upptäckas. Ett urinprov, eller ännu hellre ett spermaprov, är värdefullt för att leta efter infektion eller andra prostatasjukdomar.

Hos hanhundar över 6 år kan man genom att mäta mängden CPSE (prostataspecifikt esteras för hundar) i blodet tydligt få svar på om prostatan är förstorad och därmed veta om ytterligare diagnostik behövs.

Behandling av prostatasjukdomar hos hund

Behandlingsmetoder beror på vad som orsakat prostatasjukdomen.

  • En bakteriell infektion i prostatan, så kallad prostatit, kräver riktad antibiotikabehandling tillsammans med antiinflammatorisk och smärtlindrande behandling.
  • Om sjukdomen inte är bakteriell behandlar man ofta med antiinflammatorisk och smärtstillande medicin samt med ett läkemedel som minskar prostatans storlek.
  • Vid sällsynta fall krävs kirurgisk dränering av prostatacystorna.
  • Cellgifter/kemoterapi kan vara ett alternativ för att behandla prostatacancer.

I de flesta fallen kompletteras den medicinska behandlingen med kastration, kirurgisk eller kemisk. När testiklarna kirurgiskt opereras bort så upphör testosteronproduktionen. Det leder till att prostatan krymper. Hunden kan också kastreras kemiskt genom att ett chip injiceras under huden och blockerar testosteronproduktionen en viss tid, effekten är då densamma.

Vanliga frågor om prostatasjukdomar

Prostatan kan opereras bort vid prostatacancer men det görs sällan på grund av risken för komplikationer och att det sällan botar cancern.

Prostatacancer hos hund upptäcks genom symtom på prostatasjukdom och ofta även via symtom såsom viktnedgång och feber. Utöver symtomen används bilddiagnostik av prostata och närliggande lymfknutor samt provtagning.

Att hunden blöder från snoppen kan vara ett tecken på prostatasjukdom.