Symtom på att din hund har loppor
- Kliar sig mer än vanligt
- Områden av håravfall
- Klåda, röd och irriterad hud
- Mörka prickar i pälsen (avföring från lopporna)
- Synliga loppor
- Bett på dig eller andra i hemmet
Hur smittas hunden med loppor?
Hundar kan smittas av loppor via direktkontakt med andra smittade djur eller genom exempelvis möbler där loppor lagt ägg. Men loppor finns ute i naturen, så hunden kan smittas såväl på promenaden som i trädgården.
Olika typer av loppor
Hund- och kattloppan, igelkottloppor, råttloppor, fågelloppor är några av de vanligaste lopporna som hundägare kan komma i kontakt med. Loppornas livslängd är ca 3-4 veckor.
Kattloppan
Kattloppan är liten, brun och suger blod och kan orsaka klåda och hudproblem som håravfall och utslag hos hunden. En del hundar kan vara allergiska mot loppans saliv och får värre besvär än andra. Kattloppan kan smitta både hundar och katter. Kattloppan kan ge oss människor bett.
Undersök hundens päls
Att använda en luskam är en enkel metod för att undersöka och upptäcka loppor och deras avföring i hundens päls. Vilken loppa som hunden drabbats av kan fastställas genom mikroskopering.
Behandling med loppmedel
Behandlingen varierar beroende på vilken loppart som din hund drabbats av. Försök att fånga loppor för att kunna artbestämma vilka loppor din hund drabbats av eftersom behandlingen är olika beroende på loppa.
Vissa loppor försvinner av sig själv
Igelkottloppor, råttloppor eller fågelloppor försvinner oftast av sig själva för att de kan föda sig på hundens blod men inte föröka sig. För att de ska kunna föröka sig krävs det blod från värddjuret. Men behandling kan komma att krävas om hunden får bestående problem. Smittkällan kan även behöva hittas och avlägsnas.
Kattloppor behandlas med receptfritt medel
Om din hund fått kattloppor bör du behandla den med något av de receptfria medel som finns att köpa på apoteket. Om du har flera hundar eller katter hemma ska alla djur behandlas samtidigt för att få bukt på lopporna. Det finns även receptbelagda medel som din veterinär kan skriva ut.
Miljösanera hemmet
Katt- och hundloppan trivs i vår inomhusmiljö. Därför är det viktigt att sanera hemmiljön eftersom loppan kan överleva utanför sitt värddjur genom att lägga ägg exempelvis i möbler. Du kan behöva anlita ett saneringsföretag för att få hemmiljön ordentligt sanerad. I samband med detta kan du även behöva ge hunden medel för att förhindra kläckning av loppägg.
Vanliga frågor om loppor hos hund
Smittar loppor från hund till människa?
Kattloppan kan ge människor bett.
Hur ser loppor ut på hund?
Loppor är små, svartbruna, vinglösa och platta blodsugande insekter som är ca 2-6 mm stor.
Hur länge smittar en hund med loppor?
En hund med loppor kan smitta andra djur och miljön så länge den har levande loppor på sig.
Hur får jag bort loppor på hund?
Behandla din hund med ett receptfritt medel som finns att köpa på apoteket. Tänk på att även behandla eventuella andra husdjur i hemmet samtidigt och städa hemmet i samband med detta.
Hur vet jag om min hund har loppor?
Några vanliga tecken på att din hund har loppor är att hunden kliar sig mer än vanligt, tappar päls, får klåda, röd och irriterad hud, har synliga loppor. Du eller andra i hemmet får bett.