Vad är kennelhosta?

Kennelhosta är ett samlingsnamn av smittämnen, bakterier och/eller virus, som var för sig eller tillsammans orsakar luftvägsinfektion hos hund. Den kan orsakas av flera olika sorters smittämnen, de vanligaste är hundens parainfluensavirus typ-2 och hundens respiratoriska coronavirus.

Symtom på kennelhosta

  • Plötsliga och akut insättande hostattacker
  • Kraftig hosta
  • Ihållande och skrällande hosta
  • Kan upplevas som hunden satt i halsen
  • Intensiv hosta kan ge kväljningar och kräkas upp slem
  • Feber kan förekomma

Så ställs diagnosen kennelhosta

Veterinär ställer vanligen diagnosen kennelhosta utifrån hundens symtom samt genom att lyssna på lungor. Om hunden har ett påverkat allmäntillstånd tas blodprover och en röntgen kan utföras för att utesluta lunginflammation, som kan förekomma sekundärt.

Behandling av hund med kennelhosta

Se till att hunden vilar och ta dagligen tempen på din hund, det kan förekomma en febertopp i början av sjukdomsförloppet. En del hundar kan hjälpas med hostdämpande eller slemlösande medel om de hostar mycket. De allra flesta hundar tillfrisknar snabbt men lindrig hosta kan kvarstå en vecka eller två. Vuxna i övrigt friska hundar klarar sig i regel bättre än yngre och äldre hundar.

När ska jag kontakta veterinär?

Kontakta veterinär om din hund däremot får försämrat allmäntillstånd, har svårt att andas eller har ihållande feber, alternativt feber som återkommer igen efter ett par dagar. En komplikation till kennelhosta är att hunden får lunginflammation som vanligen orsakas av en sekundärinfektion av bakterier.

Misstänker du att din hund mår dåligt?

  • Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Läs mer här
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
  • Vårt mål är att din hund ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Hur smittar kennelhosta?

Kennelhosta kan smitta vid direktkontakt, hosta eller nysningar men även genom föremål så som skålar eller leksaker. Smittan sprids snabbt via exempelvis hundtäta promenadstråk, rastgårdar, hunddagis och tävlingar där många hundar vistas.

Kan en hund med kennelhosta träffa andra hundar?

En hund med kennelhosta eller misstänkt kennelhosta bör inte träffa andra hundar, då kennelhosta är en väldigt smittsam sjukdom. Det finns vetenskapliga studier som visar på att en hund med kennelhosta inte ska träffa andra hundar eller vistas på hundtäta ställen under två veckor från att den började hosta. Det är under dessa två veckor som en hund längst kan vara smittförande med virusen CPIV-2 och CRCoV. Om hunden har feber eller nedsatt allmäntillstånd efter två veckor, bör hunden fortsatt inte träffa andra hundar för att undvika smittspridning. Se även till att hunden vilar och ta dagligen tempen på din hund.

Vaccinera mot kennelhosta

I Sverige vaccineras de flesta hundar mot kennelhosta i samband med sin grundvaccinering. Hundar som vistas i hundrika miljöer rekommenderas att vaccineras. Framför allt kan yngre och äldre hundar drabbas hårt och bli mycket sjuka, de kan även få lunginflammation som följd. En vaccinerad hund kan fortfarande drabbas av kennelhosta, men får i regel lindrigare symtom. För att få ett fortsatt skydd, så bör hunden vaccineras årligen mot kennelhosta.

Vaccinera hunden regelbundet

Agria Hundras Extra

Du som tecknar försäkringen Agria Hundras Extra har möjlighet att vaccinera din hund mot kennelhosta hos någon av våra anslutna veterinärkliniker.

Teckna hundförsäkring

Kronisk hosta hos hund

Kronisk bronkit innebär en hosta som uppträtt i stort sett dagligen och pågått en längre tid, minst 2 månader. Hostan som bronkit medför är den vanligaste orsaken till att sjukdomen upptäcks och beror på en kronisk inflammation runt luftvägarna utan känd orsak.

Bronkit – kronisk hosta hos hund

Vanliga frågor om kennelhosta

Kennelhosta låter som en kraftig skrällande och ihållande hosta. Ungefär som att hunden satt något i halsen. Hostan kan i vissa fall ge kväljningar och göra att hunden kräks upp slem.

Förebygg kennelhosta genom att vaccinera hunden redan som valp mot kennelhosta. För fortsatt skydd, så bör hunden vaccineras årligen mot kennelhosta.

Vaccination mot kennelhosta görs årligen.

En hund som är vaccinerad mot kennelhosta kan fortfarande drabbas av kennelhosta, men får i regel lindrigare symtom. Hunden bör vaccineras årligen mot kennelhosta.

Kennelhosta är inte en anmälningspliktig sjukdom.

En smittad hund kan smittas under två veckor och bör därför inte träffa andra hundar eller vistats på hundtäta områden. Om hunden har feber eller nedsatt allmäntillstånd efter två veckor, bör hunden fortsatt inte träffa andra hundar för att undvika smittspridning.

Framför allt hundens parainfluensavirus men också bland annat hundens respiratoriska coronavirus (CRCoV), adenovirus typ 2 (CAV-2) och bakterien Bordetella bronchiseptica.

Plötsliga hostattacker kan vara ett tecken på kennelhosta.

Agria Hundras Extra

Upp till 25 % rabatt

Få minst40%rabatt