Varje jul får hundratals hundar besöka veterinär med akuta besvär som många gånger hade gått att undvikas av djurägaren. Tänk till lite extra på vad som kan locka en lekfull och matglad fyrfota familjemedlem. Låt bli julen i stället bli en härlig tid för hunden med mycket lek, mys och långa promenader.

Låt inte julmat stå framme obevakad

Oavsett om julen firas hemma eller borta, så håll ett extra öga på julbuffén. Låt inte julmat stå framme obevakad – se upp för choklad, ojästa degar och mycket fet mat som snabbt försvinner ned i hundens mage. Kom ihåg att vara extra uppmärksam vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana. Ta i stället med lite extra hundgodis eller hundens vanliga foder om barnen vill ge hunden något gott.

Julgodsaker som är farliga för hunden

  • Julskinka - Se till att ta bort det synliga fettet om hunden ska få smaka. Hunden mår inte bra av för fet mat i stora mängder.
  • Mörk choklad - Choklad innehåller teobromin, ett ämne som kan vara giftigt för hunden.
  • Jäsande degar – Saffransdegar som slukas hela fortsätter jäsa i hundens mage och kan orsaka alkoholförgiftning och magsäcksdilatation
  • Nötter - Nötter med skal är svåra för hunden att bryta ner och kan fastna i tarmen.
  • Russin – Russin/vindruvor kan, oavsett mängd hunden fått i sig, orsaka akut njursvikt hos hund

Fler giftiga ämnen för hund - se hela listan

Choklad - en av de största julfarorna för hunden

Mörk choklad innehåller teobromin, ett ämne som kan vara giftigt för hunden medan ljus choklad innehåller mindre mängd teobromin. En hund på 10 kilo kan äta 12-40 gram mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas. Symtom på chokladförgiftning visar sig inom 4-24 h genom kräkningar, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakningar och ökad salivutsöndring.

Kan hundar äta pepparkaka?

Om din hund ätit en eller flera pepparkakor är det troligen ingen fara. Hunden kan eventuellt bli dålig i magen någon dag framöver. Ge hellre din hund någon annan mer hundanpassad godsak än pepparkakor till jul. Om din hund fått i sig en större mängd pepparkakor och verkar må dåligt kan det vara bra att rådfråga en veterinär.

Se upp med paketsnören, glitter och julpynt

Om hunden tuggar i sig paketsnören eller glitter, vilket är lätt hänt för en lekfull hund, kan de orsaka allvarliga och ibland livshotande skador i tarmkanalen. Plocka därför undan paketsnören direkt efter paketöppningen Se upp med glasjulkulor och annat ömtåligt julpynt som kan ge elaka skärsår i trampdynorna om de exempelvis ramlar ner från julgranen och går sönder.

Ställ levande ljus på behörigt avstånd

Levande ljus är spännande för nyfikna hundar. Hundar förstår inte faran med levande ljus och det kan resultera i allt från omkullvälta ljus till brända tassar, svansar och nosar. Det kan därför vara klokt att välja batteridrivna ljus på ställen där hunden kommer åt. Det ger samma stämningsfulla sken och det finns numera varianter som är väldigt lika riktiga ljus.

Vilka julväxter är giftiga för hund?

Hyacint, amaryllis, julros, julstjärna, mistel, tulpan, tidlösa och tazetter är vackra och stämningsfulla julblommor men de kan ge symtom om hunden äter större mängder. Framför allt är det katter som brukar vilja smaka på växter men även hundar kan få för sig att provsmaka. Placera julblommorna utom räckhåll för nyfikna och matglada hundar eller undvik att köpa hem de allra giftigaste julblommorna.

Var uppmärksam på om din hund får några symptom som tyder på att de har tuggat på eller ätit av någon växt. De flesta av växterna på listan kan påverka hunden så pass att de får ont i magen, kräks eller får irriterad tarm med diarré som följd.

Fler växter som är giftiga för hund

Glykol (etylenglykol) giftigt för hund

Under en kall vinter fyller många på med glykol (etylenglykol) i bilen. Etylenglykol kan vara dödlig för din hund. Så lite som 4 ml per kg kan vara dödlig dos. Vissa sorters kylarvätska, låsolja och bromsvätska innehåller glykol vilket kan göra din hund riktigt sjuk. Var därför noggrann med att inte spilla! Den farliga, men söta, goda glykolen lockar till sig nosar och hunden slickar i sig spilld vätska. Redan i små mängder är glykol farligt för hunden. Kontakta veterinär akut vid misstänkt glykolförgiftning då behandling ska sättas in innan eventuella symptom uppstår. Symtomen är ökad törst, kräkningar och vinglighet.

Glykolförgiftning för hund

Misstänker du att din hund mår dåligt?

  • Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Läs mer här
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
  • Vårt mål är att din hund ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.