Under hösten faller ekollon och kastanjer till marken. För en nyfiken eller glupsk hund kan de se både spännande och smaskiga ut. Var därför uppmärksam när du promenerar i närheten av ekar eller kastanjeträd. Ha gärna din hund kopplad och under uppsikt om du vet att den är matglad.
Symtom på ekollonförgiftning
- Hunden hulkar eller kräks
- Verkar slö
- Slutar äta
- Blir förstoppad för att inom 2-10 dygn få en tjärliknande diarré
Om hunden får i sig stora mängder ekollon kan den få kräkningar och diarré. Visar det sig att din hund har blivit förgiftad kan en veterinär ge aktivt kol samt behandla den mot magsmärtorna, förstoppningen och diarrén.
Vad händer om en hund äter ekollon?
Att ekollon kan vara farliga beror på att de innehåller stora mängder tannin. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar och kan i vissa fall skada njurarna och levern. Ekollon kan även leda till att tarmen blockeras.
Skillnad på äkta kastanjer och hästkastanjer
Äkta kastanjer är ofarliga men kan blockera tarmen. Hästkastanjer kan framför allt, förutom att blockera tarmen, ge upphov till magbesvär med kräkningar och diarré. Stort intag kan ge upphov till allvarlig förgiftning.
När ska jag kontakta veterinär?
Om din hund kräks, får diarré eller verkar må dåligt ska du alltid kontakta veterinär.
Vanliga frågor om ekollonförgiftning
Hur beter sig en hund som blivit förgiftad?
Hunden kan hulka, kräkas, verka slö eller sluta äta. Om du misstänker att din hund blivit förgiftad ska du alltid kontakta veterinär.
Hur många ekollon kan en hund äta?
Det finns inget generellt svar på hur många ekollon en hund kan äta. Utan var uppmärksam när du promenerar i närheten av ekar och ha gärna din hund kopplad för att undvika att den äter ekollon.
Misstänker du att din hund mår dåligt?
- Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Läs mer här
- Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
- Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
- Vårt mål är att din hund ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad
Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.