Klassiska symtom på diabetes är att hunden dricker stora mängder vatten.
Vad innebär diabetes?
Diabetes, som ibland slarvigt kallas för sockersjuka, är en av våra stora folksjukdomar i Sverige. Även hundar insjuknar i diabetes och deras diabetes uppvisar många likheter, men också skillnader, jämfört med den mänskliga varianten. Diabetes innebär att bukspottkörteln inte producerar tillräckligt av hormonet insulin alternativt att kroppens celler inte svarar på insulinet, så kallad insulinresistens. Insulin gör att kroppens celler tar upp socker från blodet och därigenom styr insulinet blodsockernivån.
Symtom på diabetes hos hund
- Ökad törst och urinering
- Ökad aptit men går ändå ned i vikt
- Blir trött och håglös
- Grumliga ögon (katarakt)
Symtomen kan även vara varningssignaler för andra sjukdomar än diabetes.
När ska jag kontakta veterinären?
Kontakta din veterinär om hunden visar tecken som förändrad aptit, ökad törst och urinering, viktminskning eller dämpat beteende.
Tikar är mer utsatta för diabetes än hanhundar
Vanligaste orsaken till att en hund drabbas av diabetes är bristande produktion av insulin i bukspottkörteln. Ofta är det äldre eller medelålders hundar och tikar som är överrepresenterade. Tikar kan drabbas av diabetes efter löp på grund av hormoner som produceras efter löpet. Tikar som får diabetes efter löp kan tillfriskna helt om OHE görs snabbt. OHE (ovariehysterektomi) betyder avlägsnande av äggstockar och livmoder. Ett forskningsprojekt som fått stöd av Agria Djurförsäkrings och SKKs Forskningsfond har visat att nära hälften av de tikar som får diabetes under efterlöpsperioden blir friska om de kastreras.
Hur ställs diagnosen?
Genom att mäta sockermängden i blodet och urinen och ibland även fruktosamin som visar blodsockerhalten sedan några veckor. Veterinären undersöker även om det finns en underliggande orsak till att hunden drabbats av diabetes. Orsakerna kan vara infektion, en hormonell sjukdom såsom Cushing eller läkemedelsbehandling såsom kortison. Om inte hunden får diagnosen diabetes i tid blir den allt sämre – och kan drabbas av ketoacidos som är livshotande. Då cellerna inte kan ta upp blodsockret förbränns i stället fett för att få energi. Då bildas ketoner som är en typ av syra.
Så behandlas en hund med diabetes
Behandling av diabetes hos hundar innefattar dagliga insulininjektioner, anpassad kost och regelbunden motion. Behandlingen är individuell och kräver engagemang från hundägaren.
Dagliga sprutor och blodprover
När diagnosen ställts börjar de dagliga injektionerna med insulin. Hunden får en eller två insulinsprutor om dagen för att få kontroll på de kliniska symtomen såsom ökad törst men också att blodsockervärdena inte blir för höga eller låga. Hundägaren måste hålla koll på värdena genom regelbundna blodprover.
Utfodring på bestämda tider
En hund med diabetes kräver bra mat regelbundet. Att hunden får sin mat på bestämda tider varje dag är viktigt eftersom insulindosen är inställd efter det. Man bör undvika för mycket kolhydrater och godis.
Motion för jämnt blodsocker
Motion hjälper också till att hålla blodsockernivån jämnare. Du bör alltid ha med dig druvsocker på promenaden ifall hunden skulle drabbas av en insulinkänning vilket innebär att hundens värden sjunker kraftigt. När hunden får en insulinkänning blir den svag, orolig, vinglig och kan krampa och bli medvetslös. Om hunden inte klarar av att svälja druvsockret själv kan du massera socker mot tandköttet.
Övervikt kan vara en riskfaktor
Övervikt kan vara en riskfaktor för att hundar utvecklar diabetes och kan även ge upphov till kroniska sjukdomar som kan förkorta hundens liv. Försök håll din hund normalviktig då det kan förebygga att din hund drabbas av diabetes.
Vanliga frågor om diabetes hos hund
Hur länge lever en hund med diabetes?
De flesta hundar kan leva ett normalt liv, trots diabetes, om de får rätt behandling och regelbundna vanor.
Hur vet jag om min hund har diabetes?
Vanliga symtom på att en hund har diabetes är ökad törst, ökad urinering och ökad aptit men går ändå ned i vikt.
Hur ofta ska en hund med diabetes äta?
Följ veterinärens rekommendation hur ofta din hund bör äta. Oftast 4 gånger per dag men det viktigaste är regelbundenheten av hundens måltider.
Kan jag ge min hund humant insulin?
Humant insulin är inte godkänt för användning på hundar.