Analsäckarna innehåller ett lättflytande sekret som både är oljigt och illaluktande. Körtlarna har en kort utförsgång, som mynnar precis innanför ändtarmsöppningen, en på var sida om öppningen. Om vi skulle se på analöppningen som en klocka så sitter analsäckarna vid klockan 4 och 8, strax under huden.

Varför får hundar problem med analsäckarna?

De flesta hundar kan leva hela livet utan att någonsin ha problem med sina analsäckar, men vissa kan få problem med överfulla körtlar och inflammation. Vanligen drabbas bara en av analsäckarna, men bägge analsäckarna kan i vissa fall drabbas samtidigt.

Vanliga orsaker till analsäcksinflammation

  • Diarre
    Om hundens avföring är mjuk, saknas det tryck som skall till för att tömma analsäckarna när hunden bajsar.
  • Förstoppning
    Om det går längre tid än normalt mellan varje gång hunden bajsar, kan innehållet i analsäckarna torka och bli svårt att få ut.
  • Trånga utförsgångar
    Vissa hundar är födda med trånga utförsgångar, vilket kan göra det svårt för dem att tömma sina analsäckar normalt.
  • Allergi
    Hundar med allergier, löper större risk att drabbas av analsäcksinflammation.

Vad händer om analsäckarna inte tömmer sig?

När analsäckarna inte töms samtidigt som hunden bajsar, blir de fulla och risken för inflammation ökar. Överfulla analsäckar kan också resultera i att innehållet läcker ut vid andra tillfällen än när hunden har avföring, som när hunden hoppar upp i soffan eller bilen. Då luktar hunden ofta väldigt illa från baken.

Att hunden ofta kanar på rumpan är ett vanligt symtom på att hunden har problem med analsäckarna

Symtom på att hundens analsäckar inte är tömda

  • Hunden kanar på rumpan
  • Hunden slickar sig mycket eller biter sig runt analöppningen
  • Svullen och eventuellt röd i området runt analöppningen.
  • Blod eller var i området runt analöppningen.
  • Hunden har ont när den bajsar

Fulla analsäckar är irriterande för hunden och den kan känna en ömhet. När den kanar på rumpan eller slickar sig, är det för att försöka tömma analsäckarna själv. Om det blir inflammerad, kan utförsgångarna bli trängre och det kan förvärra situationen. Om analsäckarna blir överfyllda får hunden ont och till slut spricker analsäcken och innehållet med eventuellt blod och var kommer ut genom huden vid sidan av analöppningen. När analsäcken väl har spruckit, avtar smärtan, men hunden behöver fortfarande veterinärvård.

Hur ser normalt sekret från analsäcken ut?

Normalt sekret från analsäcken kan vara grynig, tunnflytande eller lite mera tjockflytande och färgen kan variera från ljust till mörkt brunt. En inflammerad analsäck kan vara fylld med varigt, gulgrönt sekret. Om den spruckit, läcker det ofta ut blodblandat sekret vid sidan av analöppningen.

Behandling av analsäcksinflammation

Det du kan göra själv om du misstänker att din hund fått problem med överfulla eller inflammerade analsäckar är att tvätta området runt analöppningen med ljummet vatten två gånger om dagen. Du kan till exempel använda duschen och med svag stråle av ljummet vatten försiktigt skölja området. Det räcker om du gör det 2-5 minuter åt gången. Om hunden slickar sig överdrivet i rumpan kan du använda en krage på hunden för att förhindra detta. Märker du att din hund inte blir bättre bör du boka en tid hos veterinären.

Veterinären undersöker analsäckarna och bedömer situationen, om det handlar om överfyllda analsäckar eller om de är inflammerade. Om de är inflammerade är de smärtsamma och då töms och spolas de ur, vanligen efter att hunden fått en lugnande spruta och smärtlindring. Ofta behandlas hunden med antiinflammatorisk medicin i några dagar.

Så här förebygger du analsäcksinflammation hos hund

Har din hund återkommande problem med analsäckarna kan det ibland hjälpa att byta till en mer fiberrik kost. Diskutera med din veterinär innan du byter foder.

Undvik att tömma analsäckarna själv om hunden inte visar symtom, ibland kan det göra mer skada än nytta. I vissa enstaka fall behöver man hjälpa hunden att tömma analsäckarna men stäm av med din veterinär om vad som är lämpligt.

Om hunden har återkommande problem med analsäckarna och ingen behandling har hjälpt, kan det vara nödvändigt att operera bort analsäckarna.

Hundens analsäckar

Analsäckarna innehåller ett lättflytande sekret som både är oljigt och illaluktande. Körtlarna har en kort utförsgång, som mynnar innanför ändtarmsöppningen, en på var sida om öppningen. Om vi skulle se på analöppningen som en klocka så sitter analsäckarna vid klockan 4 och 8, strax under huden.

Vanliga frågor om analsäcksinflammation

Misstänker du att din hund drabbats av analsäcksinflammation kan du börja med att tvätta området runt analöppningen med ljummet vatten två gånger om dagen. Blir hunden inte bättre bör du kontakta din veterinär.

Undvik att tömma analsäckarna om hunden inte visar symtom. Enstaka hundar som inte kan tömma analsäckarna själv behöver dock kontinuerlig hjälp med tömning. Låt din veterinär bedöma detta.

Några vanliga symtom på analsäcksinflammation är att hunden dra sin rumpa längst golvet eller marken i ett försök att tömma analsäckarna, hunden kan slicka eller bita i området runt analöppningen, hunden luktar illa där bak, eller det läcker ut på hundens sovplats.

Att hunden luktar illa i rumpan kan vara ett tecken på analsäcksinflammation.

Hundförsäkring

Vad kostar det att försäkra min hund?

Få minst40%rabatt