Varför får hundar problem med analsäckarna?
En hund kan leva hela livet utan att någonsin ha problem med sina analkörtlar. Medan andra hundar kan få problem med överfulla körtlar, inflammation eller böldbildning. En eller bägge analsäckarna kan drabbas, fyllas upp och förbli otömda av flera anledningar. Problemet är mer förekommande hos mindre raser.
Vanliga orsaker till analsäcksinflammation
- Hundens avföring är mjuk exempelvis efter några dagars diarré. Det kan då saknas tryck för att tömma analsäckarna.
- Att hunden är född med trånga utförsgångar, eller att sekretet blir så torrt att det torkar och bildar pluggar i gångarna.
- Inflammation kan också uppstå när hunden har förstoppning och inte bajsar.
- Hundar som är överviktiga, eller har allergier löper större risk att drabbas av analsäcksinflammation.
Vad händer om analsäckarna inte töms?
När analsäckarna inte töms dagligen förblir de fulla och risken för inflammation ökar. Överfulla säckar kan också resultera i att innehållet läcker ut vid andra tillfällen än när hunden har avföring, som när hunden hoppar upp i soffan eller bilen. Då luktar hunden ofta väldigt illa från baken.
Att hunden drar sin rumpa längst golvet eller marken är ett vanligt symtom på att hunden har problem med analsäckarna
Symtom på att hundens analsäckar inte är tömda
- Hunden kan dra sin rumpa längst golvet eller marken i ett försök att tömma analsäckarna.
- Hunden kan slicka eller bita i området runt analöppningen.
- Hunden luktar illa där bak, eller det läcker ut på hundens sovplats.
- Du ser blod eller var i området runt analöppningen.
- Du ser att det är svullet eller rött i området.
- Hunden verkar ha ont när den bajsar, kanske ser du att avföringen är smalare / plattare än vanligt.
Irritation i och runt analsäckarna kan medföra stopp i utförsgångarna. Det kan leda till att det blir mycket svullet, spänt och ömt i området runt analsäckarna. En böld kan bildas för att sedan spricka och ta sig ut genom huden vid sidan om analöppningen, vilket innebär att blod och var kommer ur såret. En sprucken böld kan för stunden kännas skönt för djuret då trycket släppt, men hunden är trots det i behov av behandling.
Är du orolig för din hunds hälsa?
- Kontakta oss dygnet runt om din hund mår dåligt. Läs mer här
- Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
- Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik
Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.
Hur ska analsäckssekretet se ut?
Normalt analsäckssekret är alltifrån grått till mörkbrunt i färgen och vattnigt i konsistensen. Inflammerat sekret kan ha alla möjliga färger (rött av blod eller grön-gult av var, som indikerar inflammation) och ofta trögflytande, men kan också spruta ut när stoppet släpper.
Behandling av analsäcksinflammation
Det första du kan göra - om du misstänker att din hund drabbats av analsäcksinflammation - är att tvätta området runt analöppningen med ljummet vatten två gånger om dagen. Det räcker om du gör det 2-5 minuter åt gången. Om hunden slickar sig överdrivet i rumpan kan du använda en krage på hunden för att förhindra detta. Märker du att din hund inte blir bättre bör du boka en tid hos veterinären.
Hur behandlar veterinären analsäcksinflammation?
Veterinären kommer då att tömma analsäckarna, under sedering, och spola dem. Det brukar räcka för att hunden ska må bra igen.
Om hunden har väldigt ont
Om inflammation är kraftig, och hunden har väldigt ont, kan man misstänka att det bildats en böld. Då kommer veterinären behöva dränera bölden, släppa ut varet och spola rent. Veterinären kan rekommendera antiinflammatoriskt och smärtstillande läkemedel tills det värsta har gått över. Det är väldigt sällan som veterinären anser att din hund behöver antibiotika.
Efter besöket kan djurägaren få instruktioner om nya tvättar/duschbehandlingar av analområdet för att förhindra att det uppstår nya problem, samt boka ett återbesök för att säkerhetsställa att analsäckarna fungerar som vanligt igen.
Så här förebygger du analsäcksinflammation hos hund
Har din hund haft återkommande problem med analsäckarna kan det vara läge att byta kost. Fiberrik mat brukar ibland hjälpa att få ordning på analsäckarna. Det kan också vara värt att duscha området runt anus några gånger om man anar att det börjar bli problem.
Undvik att tömma analsäckarna om hunden inte visar symtom eftersom det kan bidra till att hunden inte tömmer dem på ett normalt sätt och kan göra mer skada än nytta. Enstaka hundar som inte kan tömma analsäckarna själv behöver dock kontinuerlig hjälp med tömning. Låt din veterinär bedöma detta.
Om hunden har återkommande problem med analsäckarna och inga lösningar som rekommenderats av veterinären har hjälpt, kan lösningen vara en operation där man tar bort analsäckarna.
Hundens analsäckar
Analsäckarna innehåller ett lättflytande sekret som både är oljigt och illaluktande. Körtlarna har en kort utförsgång, som mynnar innanför ändtarmsöppningen, en på var sida om öppningen. Om vi skulle se på analöppningen som en klocka så sitter analsäckarna vid klockan 4 och 8, strax under huden.
Analsäckarna töms delvis varje gång hunden bajsar
Innehållet töms delvis, ett par droppar, varje gång hunden bajsar. Analsäckarna kan också tömmas om hunden blir skrämd eller upphetsad. Då kan de tömmas på allt sitt innehåll och luktar därmed ännu värre. När säckarna inte töms ökar risken för inflammation och eventuellt infektion i dem, som i sin tur leder till smärta, svullnad i området och till slut en böld som spricker utåt genom huden.
Anledningen till att hundar luktar på andra hundars rumpor
Analsäckarna är också anledningen till att hundar luktar på andra hundars rumpor när de hälsar, lukten är unik för varje hund och används lite som fingeravtryck. Det används också som revirmarkering, då hunden "personifierar" sitt bajs med lukten, och talar om för andra hundar att vem som har varit där.
Vanliga frågor om analsäcksinflammation
Hur botar man analsäcksinflammation?
Misstänker du att din hund drabbats av analsäcksinflammation kan du börja med att tvätta området runt analöppningen med ljummet vatten två gånger om dagen. Blir hunden inte bättre bör du kontakta din veterinär.
Kan man tömma analsäckarna själv?
Undvik att tömma analsäckarna om hunden inte visar symtom. Enstaka hundar som inte kan tömma analsäckarna själv behöver dock kontinuerlig hjälp med tömning. Låt din veterinär bedöma detta.
Hur vet jag om min hund har analsäcksinflammation?
Några vanliga symtom på analsäcksinflammation är att hunden dra sin rumpa längst golvet eller marken i ett försök att tömma analsäckarna, hunden kan slicka eller bita i området runt analöppningen, hunden luktar illa där bak, eller det läcker ut på hundens sovplats.
Varför luktar min hund illa i rumpan?
Att hunden luktar illa i rumpan kan vara ett tecken på analsäcksinflammation.
Hundförsäkring
Vad kostar det att försäkra min hund?