Hundens ursprung påverkar dess beteende

Hundrasers ursprung berättar mycket om deras behov, egenskaper, drifter och temperament. Vissa raser är avlade för jakt eller vallning, andra för vakthållning eller som sällskapshundar. Det är viktigt att förstå att en hunds medfödda egenskaper inte går att "snickra om"; deras DNA är bestående. Du behöver förstå vad en viss ras kommer med för egenskaper och behov, och främst vad det ställer för krav på dig och din levnadsmiljö. En hundras historiska göromål kommer att påverka hur den känner och agerar till vardags.

Vakthundar och skällande (larmande) raser

Om du väljer en vaktande ras eller en hund som ska speja och larma vid fara, som exempelvis en schäfer, dobermann, chihuahua eller tibetansk spaniel, bör du vara beredd på att den kan vara reserverad mot främlingar och kräva tidig socialisering. En skällande hund kan också bli problematisk i tätbebyggda områden om samspel kring vakten inte etablerats i god tid. De mindre larmande hundarna har en förkärlek för sin egen röst, och du behöver tidigt jobba på ett positivt samspel kring larmandet och öva in en tyst-signal. Fundera på hur du önskar ha ljudnivån i ditt hem och hur intresserad du är av ovanstående träning.

Jakthundar och självständighet

Raser som är avlade för att arbeta på avstånd från sin ägare, som jakthundar, har ofta stor aktionsradie och kan behöva mycket motion. Har du möjlighet att ge hunden den frihet den behöver? Och främst, kommer du att jaga med din hund? Om inte, passar denna rasgrupp inte dig.


Samarbetsvilliga hundar med mycket motor

Vissa raser, exempelvis vissa vallhundar, retrievers och brukshundar, är avlade för att arbeta nära sin förare ofta och mycket. Dessa hundar är ofta lätta att träna och trivs bäst med en aktiv ägare som engagerar sig i hundens fysiska och mentala träning. Detta bör inte bara ske då och då utan på hög nivå, regelbundet och dagligen. Hundar av denna sort är inget för en soffpotatis. Om du inte har stor kunskap om hundträning, hundsport och arbete med hund, behöver du vara intresserad av det och ha tid att lägga på just det. Och tänk på att dessa hundar, som älskar att jobba med och nära sin människa, inte per automatik trivs bortom sin person. Adekvat ensamträning i god tid är av stor vikt.

Draghundarna behöver få jobba hårt

Draghundarna är ståtliga och vackra, men fall inte för utseendet om du inte har möjligheten att låta din samojed, husky eller malamute jobba hårt. Dessa hundar älskar att dra, gärna tungt och länge. Det räcker sällan med att dra på sig skidorna och sela på hunden och ge sig ut på en tur när snön faller. Året om behöver de utlopp för sina historiska behov. De föredrar även flockhållning framför att leva som ensamhundar. Ylande i stress vid ensamhet är vanligt om inte adekvat träning genomförts eller flera hundar finns i hushållet.

Vill du läsa mer om olika hundraser?


Här har vi har vi samlat några av de mest populära hundraserna, där du kan lära dig mer om behov, egenskaper, utmaningar och varför vi älskar att leva med dem.

Hundraser

En social aspekt

En hund avlad att arbeta i samspel med andra hundar eller människor är socialt öppen, till skillnad från en enmanshund av exempelvis gårdsvaktande karaktär. Är du social och vill umgås med andra tillsammans med din hund, bör du beakta ditt rasval ur den aspekten. Hundar som avlats för kamp eller skarp vakt mot rovdjur kommer att behöva gedigen socialisering och trygga och positiva erfarenheter i ung ålder för att kunna umgås problemfritt med andra.

Hur stor hund klarar du av?

Storleken på hunden spelar stor roll. Kommer en bjässe att lämpa sig i din vardag? Kommer en liten hund löpa risker i din levnadsmiljö? En stor hund kan kräva mer utrymme både inomhus och i exempelvis bilen. Det optimala är att ha en så vältränad hund att fysisk styrka inte ska spela in, men ärligt talat, du behöver givetvis kunna hålla i kopplet om din hund försöker springa efter en hare, en annan hund eller en människa. Kan du axla den muskelmassa du köper i form av hund? En stor hund kräver även mer mat än en liten, större och dyrare tuggben, bilbur och annan utrustning som kostar mer än för en liten hund. Denna kostnad bör du vara beredd på.

Små hundar behöver inte vara enklare att ha att göra med eller kräva mindre motion eller träning än en större hund. Det beror snarare på hundens ursprungliga göromål och egenskaper. Det är stor skillnad på en jack russell terrier som ska jaga, och du får mycket kraft, mod och energi med köpet, kontra en shih tzu som snarare ska agera sällskap, värmedyna och lamare. Dessa så kallade societetshundar brukar däremot, likt vinthundar, ha större integritet, vilket innebär behov av tidig socialisering och hanteringsträning. Men en liten hund kommer att ta mindre plats, äta mindre och vara billigare i drift. Dock behöver din levnadsmiljö och din familj vara säker för en liten hund. En liten hund är ingen barnleksak och kan, om den behandlas på fel sätt, utveckla stressrelaterade beteenden som rädsla eller aggression.

Hur mycket tid kan du lägga på pälsvård?

Hundens pälstyp påverkar hur mycket tid och pengar du behöver lägga på skötsel. En hund som kräver klippning, trimning eller regelbunden borstning behöver först och främst hanteringstränas korrekt i god tid, och därefter behöver man varje vecka lägga tid på just pälsvården.

  • Långhåriga hundar kräver daglig borstning och ibland professionell klippning.
  • Strävhåriga raser behöver trimmas regelbundet.
  • Korthåriga hundar är ofta lättskötta men kan fälla mycket.

Tänk efter – är du villig att lägga tid på pälsvård eller vill du ha en hund med minimalt behov av skötsel? Och hur ställer du dig till päls i bil, på kläder och i hemmet? En del raser fäller mer än andra, och vissa fäller inte alls. Köp inte en hund som slutligen endast får vara i vissa rum, aldrig ligga i soffan eller sova nära, för att du valt fel ras.

Utöver pälsvården finns det även raser som är mer benägna att få öron- och tandproblem som återkommande tandsten eller öroninflammationer. Kolla upp statusen för din tänkta ras och väg in vad detta kommer att kräva av dig i form av träning, vård och kontinuerliga hälsokontroller.

Hur mycket motion behöver din hund?

Alla hundar behöver daglig motion, rastning och utevistelse. Men behovet varierar kraftigt mellan raser, stora som små. Det finns större hundar som inte kräver så mycket motion, det är stor skillnad på en st bernard och en malinois. Och detsamma gäller små hundar, en mops vill inte alls ha samma motionsmängd som en dansk svensk gårdshund. Är du en person som gillar att hålla ett högt tempo eller föredrar du att strosa? Skaffa en ras som matchar din livsstil, så att både du och hunden får ut det bästa av era promenader.

Hur snabbt vill du gå?

Något man sällan tänker på vid hundköp är hur snabbt hunden föredrar att gå. En border collie gillar hög fart och snabba vändningar, en greyhound travar med långa, flytande steg, medan en schäfer gärna travar i rask takt. En mops däremot, går gärna i ett långsamt tempo och skrittar. Hur går du när du är ute och promenerar? Gillar du att hålla ett högt tempo eller föredrar du att strosa? Skaffa en ras som matchar ditt eget gångtempo, det underlättar avsevärt för både dig och din hund.

Vissa raser är mer sjukdomsdrabbade än andra

Se även till din tänkta hunds rasrelaterade sjukdomar, det kan vara allt från hjärtproblem, tandsten, höftledsproblem, ögonåkommor, epilepsi eller allergier med mera. Har du råd, tid och emotionell ork att ha en hund som löper stor risk att drabbas? Ha i åtanke att en sjukdomsdrabbad ras även kostar mer att försäkra. Du kan enkelt få fram ett pris på vad den tänkta rasen kostar att försäkra här.

Vilken roll ska din hund ha i ditt liv och vad axlar du?

Innan du bestämmer dig för en hundras, reflektera över följande frågor:

  • Söker du en träningskompis, en sällskapshund eller en hund att arbeta med?
  • Hur social ska hunden vara? Vissa raser är öppna och utåtriktade, medan andra är mer självständiga eller reserverade.
  • Vad passar dig och din omgivning?
  • Klarar du av en hund med stark jaktinstinkt, vall- eller vaktinstinkt?
  • Kan du uppfylla behov som att dra, springa snabbt och länge?
  • Föredrar du en skarp och modig hund, eller känns en mjukare typ mer som din stil?
  • Kan du hantera en hund som kräver tydlig guidning och träning för att fungera i vår värld, eller vill du bara ta ett koppel och gå en runda?

Alla hundar behöver självklart träning för att kunna passera andra hundar, inte dra i kopplet, lämnas ensamma och hanteras på ett bra sätt. Men vissa raser kräver att du ligger steget före, anpassar vardagen och tränar på sådant som andra ser som självklarheter.

Rannsaka dig själv

Att förstå sig själv är en nyckelfaktor vid valet av hundras. Vilken typ av hund passar din livsstil? Finns det egenskaper eller beteenden du absolut inte vill ha i ditt liv? Hur stort ansvar är du redo att ta?

Fundera över hur mycket tid och engagemang du kan ge din hund, både vad gäller motion och vardaglig omvårdnad. Är du beredd att sköta pälsen varje dag, eller föredrar du en ras som kräver mindre underhåll?

Genom att noggrant utvärdera dessa faktorer blir det enklare att göra ett genomtänkt val och skapa en harmonisk tillvaro tillsammans med din fyrbenta vän.

Vi hoppas att den här guiden hjälper dig att välja en hundras som passar din livsstil och dina behov. Lycka till med din framtida hund!