Det finns två huvudanledningar till att en hund är rädd för smällare och höga ljud, ibland dessutom en kombination av dessa. Den ena anledningen är att rädslan och oron har nedärvts via avel. Den andra anledningen är att hunden varit med om något otäckt i samband med höga och skrämmande ljud och därmed förknippat detta med just obehag.

Rädslan går att träna bort i vissa fall

I vissa fall kan man träna bort denna oro och rädsla, i andra fall går det helt enkelt inte. Och i det sistnämnda fallet kan träningen i sig till och med göra hunden mer rädd.

Enkla övningar mot ljudrädsla

Genom att presentera olika ljud för hunden i samband med positiva händelser kan man förbättra hundens möjligheter att tåla ljudet på nyårsafton utan att bli rädd. Då det gäller hundar som redan är rädda gäller egentligen exakt samma sak, men att man tar det ordentligt mycket mer försiktigt från början av träningen och är mycket uppmärksam på hunden så att man säkert vet att träningen ger ett positivt resultat. En bra riktlinje är att hunden aldrig ska bli rädd under träningen. 

Var vaksam så du inte förvärrar rädslan

Som i all bedömning av olika träningstekniker så måste man se från gång till gång att träningen går åt rätt håll. Och när man försöker träna bort just rädsla är detta extra viktigt. Till exempel: Du ska ge hunden mat. Du knackar ihop två kastruller kort innan du ställer ner maten. Hunden reagerar men tar sin mat efter en liten stund. Dagen efter vägrar hunden att gå in i köket. Då går träningen åt fel håll och man bör avbryta denna träning omedelbart.

5 sätt att träna:

1. Nyår med den rädda och oroliga hunden

Om man har en hund som verkligen är paniskt rädd, bör du söka upp en veterinär och på så sätt försöka få lugnande medicin till hunden. Annars så ska man tänka på att rasta hunden rikligt redan tidigt på kvällen. Så att man undviker att vara ute med hunden då det är som värst.

Förbered sen ett rum. Om möjligt ljudisolera fönstret med en madrass eller tjocka gardiner. Dels så dämpar man då ljudet utifrån, men också ljuset från raketerna. Sätt på radion i detta rum på hög volym så att även detta maskerar knallarna utifrån. Detta rum, med isolerat fönster och hög musik bör man vänja hunden med innan själva nyår. Lär hunden, det går på ett par gånger, att detta rum med hög musik innebär lugn och ro samt kanske utfodring eller ett gott tuggben.

2. Nyår med den orädda och säkra hunden

En hund som inte har några bekymmer med denna kväll bör man ändå vara försiktig med. En enda liten händelse kan omedelbart göra hunden rädd eller osäker för resten av livet.

Det man absolut inte ska göra är att ta med hunden ut för att titta på fyrverkerierna. Det är som att be om problem. Gör ungefär som man gör med den rädda och osäkra hunden och ta det säkra före det osäkra. Dessutom har hunden det lugnare och skönare i ”sitt rum” än vad den har mitt bland fyrverkerier och allmänt festande.

3. Träna din skotträdda hund att bli säker

Nära inpå nyår, är det inte så mycket man hinner träna bort. Se till att komma över nyårsnatten men börja direkt efter nyår med att träna hunden inför nästa nyår.

När det gäller denna träning så är det bara fantasin som sätter gränser. Det första du kan göra om du inte har tillgång till en startpistol är att köpa en knallpulverpistol. Sen ska du successivt lära din hund att en knall betyder att det är något roligt som händer.

Till och börja med kan du linda in pistolen i en handduk så att knallen dämpas än mer. Sen kan du exempelvis varje gång du ska gå ut med hunden skjuta av ett skott. Sen går ni ut.

Gör ingen affär av skottet utan låtsas istället att du inte ens hör knallen. När detta går bra kan du successivt ta bort handduken så att knallen blir högre.

4. Se till att det smäller när det händer roliga saker

Om du och din hund är i skogen tillsammans med en annan hund och hundägare kan du när hundarna har som roligast smälla av ett skott. Låtsas själv som du inte hört knallen utan gå bara vidare som inget hänt.

Gillar hunden att spåra eller träna lydnad så kan du med fördel göra detta i närheten av ett skjutfält. Börja på stort avstånd arbeta dig successivt närmre. Det är på detta sätt du kan träna bort detta. Men ta det försiktigt och gå lugnt fram. Använd själv din fantasi för att hitta på olika varianter på skotträning.

5. Förbered din hund som aldrig hört skott eller smällare

Många hundägare förbereder inte sin hund på smällar. För många hundar så hör de sin första knall av rena tillfälligheter. Det är aldrig bra. För när detta tillfälle kommer så är risken stor att även du själv blir överraskad. Din reaktion kan då vare sig du vill det eller ej förvärra hundens känslor och reaktioner.

Det är mycket bättre om du är förbered och vet att knallen ska komma, då kan du precis som är viktigt vara helt lugn och neutral. 

Ta med en knallpulverpistol ut i skogen då din hund leker med en annan trygg hund. När de har som roligast trycker du av ett par skott. Hunden kommer då troligtvis att reagera. Hunden kommer då att söka den andra hundens reaktioner, samt iaktta hur du själv reagerar. Den trygga hunden bryr sig inte alls, inte heller du. Gör detta några gånger vid olika tillfällen, då har du förberett din hund på ett bra och säkert sätt.