En vanlig orsak till akuta veterinärbesök under högtider är att hunden tuggat i sig något olämpligt föremål som fastnat i magsäcken eller tarmen.
Se till att hunden inte når påskpyntet
Tänk på att fjädrar, plastägg eller fluffiga dekorationskycklingar kan bli väldigt spännande i en hunds ögon, och vara något som bara måste tuggas och smakas på. Speciellt valpar brukar vara snabba att tugga på det mesta när det kliar i tänderna. Plocka undan påskägg och placera pyntet utom räckhåll för nyfikna nosar.
Om det har fastnat ett föremål i tarmen eller magen kan hunden uppvisa symtom som upprepande kräkningar och bli förstoppad. Om ett föremål har fastnat behöver hunden få akut djursjukvård, ring Agrias sjukvårdsrådgivning så hjälper vi dig.
Giftiga påskblommor
Färggranna blommor är ett tydligt vårtecken och något som många pryder sina hem med. Vissa växter kan vara giftiga för hundar, exempelvis tulpaner och påskliljor. Lökarna utger störst risk men större mängder av själva växten kan också ge förgiftning. Symtom som diarré, kräkningar och ökad salivering kan uppkomma vid intag. Håll växterna oåtkomliga för hunden, särskilt om du har en glupsk hund eller en valp.
Läs mer om giftiga växter för hundar
Se upp för påskbordets faror
De flesta är numera väl medvetna om att choklad inte är bra för hundar, men det gäller också vindruvor och russin som kan orsaka akut njursvikt. Se dessutom till att hunden inte kommer åt påskbuffén i ett obevakat ögonblick. Salt mat kan orsaka uttorkning och njurproblem, se även upp med löken och vitlöken som är giftiga för hundar.
Om din hund får symtom som kräkningar, diarré eller på annat sätt verkar nedsatt är det viktigt att omgående kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning eller en veterinär.
Giftigt för hund - läs hela listan här
Aktivering och avskildhet
Under högtider som påsken är det många som bjuder över nära och kära för att umgås lite extra. Hundar kan tycka att det är lika roligt som oss att träffa fler människor, men det kan även vara stressande.
Här kommer några tips:
- Gå på promenad med hunden innan gästerna kommer och låt den gärna få busa av sig.
- Stimulera hunden med lämpliga leksaker och tuggben så att den håller sig undan från påskens faror.
- Låt hunden få ha sin avskilda plats och förklara för gästerna att de inte ska störa hunden när den går och lägger sig för att vila.
Aktivera hunden med enkla lekar
Misstänker du att din hund mår dåligt?
- Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Läs mer här
- Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
- Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
- Vårt mål är att din hund ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad
Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.