3 tips på vad du kan göra

  • Lek! All lek hunden gillar gör underverk.
  • Var initiativtagare till aktivitet. Vänta inte på att hunden pockar på uppmärksamhet.
  • Visa att du tar ansvar och är trygg i situationer där hunden upplever obehag. Då lär sig hunden att lita på dig.

Egentligen är det inte så konstigt att hunden har favoriter i familjen, i grunden fungerar de precis som vi människor som föredrar att umgås med folk som får oss att må bra.

- Man kan ju faktiskt dra paralleller med hur vi människor fungerar. Vi tyr oss ju till personer vi tycker är bra för oss själva, och i stort gäller samma sak för hundar, säger Karin Blom, som är beteenderådgivare för hundägare.

Men Karin har också erfarenhet av att det finns vissa människor som har en sådan personlighet som i kombinationen med hundens personlighet alltid drar det kortaste strået om hunden får välja.

- Ta reda på hundens personlighet och vad den tycker är viktigt i livet. En del gillar inte att vara ute på promenader i kyla och väta, andra älskar det. En del vill leka med leksaker, andra arbeta med sök eller leka jaktlekar medan andra är helt ointresserade. Ställ dig frågan vad din hund gillar, uppmanar Karin Blom.

Erbjud hunden kvalitetstid

Genom att erbjuda hunden mer kvalitetstid utifrån vad hunden uppfattar som kvalitetstid, kan relationen ta form. Hund och människa hittar en gemensam zon som kan vara just deras. I en familj kan hunden ha olika favoriter och väljer ut människor beroende på vad den vill mest för stunden. Vid matdags kan det vara pappan, barnen när hunden vill leka eller mammans trygga famn om den blir rädd.

Fundera på vilken roll du vill spela i hundens liv

- Den tid som vi har investerat i hunden kan räknas som färskvara. Om vi slutar vi vara en stor resurs för hunden, om man exempelvis reser bort eller börjar jobba mer, kan det hända att hunden söker sig till en ny bästis. All vänskap är färskvara, konstaterar Karin Blom.

Beteenderådgivning för hund

I Agria-appen kan du boka tid för dig och din hund hos en kunnig beteenderådgivare. Du kan exempelvis få hjälp med problem vid hundmöten, om din hund är rädd eller stressad till vardags.

Beteenderådgivning för hund